Suomeen halutaan tuhat tohtoria lisää, mutta yliopistoihin he eivät ehkä jää

Väitöskirjatutkijat palkataan yliopistoihin kolmen vuoden määräaikaisiin työsuhteisiin. Tavoite on, että yhä useampi heistä tulee työskentelemään yksityisellä sektorilla.

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala.
Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalan mukaan yksityiselle sektorille tarvitaan lisää tohtorikoulutettuja. Kuva: Jari Kovalainen / Yle
Juha Virranniemi

Opetus- ja kulttuuriministeriö antaa yliopistoille 255 miljoonaa euroa, jotta Suomeen saadaan noin kolmessa vuodessa tuhat tohtorikoulutettua lisää.

– Emme kouluta tohtoreita vain yliopistojen palvelukseen. Tavoitteena on, että yhä useampi tohtori työskentelee jatkossa myös yksityisellä sektorilla. Olemme takamatkalla ja hukkaamme potentiaalia, tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala kommentoi pilotin tavoitteita ministeriön tiedotteessa.

Oulun yliopistossa ei nähdä, että tohtoreiden kouluttaminen erityisesti yrityssektorin kasvavaan osaajatarpeeseen olisi mitenkään pois akateemisesta maailmasta. Tuhannesta tohtorista lähes sata tullaan kouluttamaan Oulussa.

– Pilotit mahdollistavat väitöskirjatutkimukseen keskittymisen, omaan tutkimusaiheeseen panostamisen. Väitöskirjatutkimukset toteutetaan ihan yhtä lailla niin kuin ennenkin tiedettä edistäen, sanoo Oulun yliopiston tutkijakoulun johtaja Annu Perttunen.

Pilottiin valittavat saavat kolmen vuoden määräaikaisen työsuhteen. Perttunen sanoo, että on tunnistettu tosiasia, että rahoituksen hankkiminen on iso haaste väitöskirjatutkijoille ja heidän ohjaajilleen. Pilotissa sitä painetta ei ole.

Tohtorikoulutus on hyvä pohja työelämään

Perttusen mukaan tohtorikoulutus antaa erinomaiset mahdollisuudet työelämässä menestymiseen. Samaa mieltä on yliopistomaailmasta yrityspuolelle siirtynyt oululainen Heli Koskimäki.

Hänen mielestään yliopistosta saatu osaaminen ja kokeilunhalu luovat hyvää pohjaa yksityisellä sektorilla työskentelemiseen. Vaikeidenkin asioiden ratkomiseen löytyy työkaluja esimerkiksi kirjallisuudesta tai muiden kokemuksista.

– Akateemisesta maailmasta tulee se, että haluaa tehdä asiat oikein. Että koko ajan pystyy ajattelemaan, että olisiko tämä tieteellisesti pätevä lähestymistapa. Eli ei halua vetää mutkia suoriksi, Koskimäki sanoo.

Esimerkiksi Oulussa rekrytoidaan ensimmäiset 55 väitöskirjatutkijaa maalis-huhtikuun aikana. Heistä pääosa aloittaa työnsä elokuun alussa.

– Tällainen tohtorikoulutus, jossa ohjelma on hyvin suunniteltu, vaatimukset ovat selvät väitöskirjatutkijalle ja työtä tuetaan oikeilla menetelmillä, on erinomainen paketti henkilön työllistymisen ja urakehityksen näkökulmasta, Perttunen sanoo.

Suosittelemme