Pinnoitetuista käyttövesiputkista liukenee kemikaalia, joka vahingoittaa lisääntymiskykyä, kertoo tutkimus

Käyttövesi on hyvä juoksuttaa kylmäksi sekä kemikaalien että mikrobien tuomien terveysriskien vuoksi.

Kattilassa kiehuu perunoita.
THL:n tutkimuksen mukaan juomiseen tai ruoanlaittoon ei kannata ottaa lämmintä vettä hanasta. Kuva: Tomi Natri/All Over Press
STT

Juomiseen tai ruoanlaittoon ei kannata ottaa lämmintä vettä hanasta, vaan kylmäksi juoksutettua vettä. Tätä yleistä ohjetta vahvisti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nyt valmistunut tutkimus.

Tutkimuksessa ilmeni, että taloyhtiöiden lämpimään käyttöveteen liukeni haitallista bisfenoli A -kemikaalia putkiremontin jälkeen. Taloyhtiöiden kylmään talousveteen kemikaalia ei sen sijaan liuennut. Havainto koskee epoksipinnoitettuja käyttövesiputkia.

- Vettä juoksuttamalla voi pienentää sekä putkistomateriaaleista veteen mahdollisesti liuenneiden kemikaalien terveysriskejä että mikrobien, kuten bakteerien ja homeiden, aiheuttamia terveysriskejä, sanoo THL:n erikoistutkija Jani Koponen tiedotteessa.

Kuten aikaisempien tietojen perusteella osattiin epäillä, lämpimästä käyttövedestä löytyi bisfenoli A -kemikaalia kaikista kohteista.

Tutkimuksessa oli mukana kymmenen taloyhtiötä eri puolilta Suomea. Vesinäytteet otettiin sekä lämpimän että kylmän veden putkistoista vuoden 2022 lopulla.

Epoksihartsilla pinnoitetaan yleisesti viemäriputkia, mutta osassa taloyhtiöistä sillä on pinnoitettu myös käyttövesiputkisto.

Altistumisen mittaus virtsasta

THL aikoo selvittää jatkotutkimuksella, mikä vaikutus taloyhtiön lämpimän veden bisfenoli A -pitoisuudella on ihmisten altistumiselle. Sitä varten mitataan tämän kemikaalin pitoisuus asukkaiden virtsasta.

Bisfenoli A:lle altistumisella voi olla haitallisia vaikutuksia terveyteen, esimerkiksi immuunijärjestelmään.

Vesiputken pinnoittamisen haittapuoli
Radio Suomen Päivässä keskusteltiin torstaina 21. maaliskuuta pinnoitettujen vesiputkien liukenemisongelmasta. Tutkimuksesta kertoo THL:n erikoistutkija Jani Koponen. Kiinteistöliitto Uusimaan LVI-asiantuntija Janne Laksola puolestaan valottaa, millainen menetelmä vesiputkien pinnoittaminen on.

Suosittelemme