Ihmiset

Vaarallinen suhde

Rakkaus on upea tunne, jota rikollisjärjestöt käyttävät hyväkseen. Romanssihuijaukset ovat kasvava yhteiskunnallinen ongelma, ja siksi uhreille on järjestetty oma tukipalvelu.

Tekijät

Teksti:Jose Riikonen
Kuvitus:Merle Karp

Elvis laulaa:

I can’t help falling in love with you

Se kuvaa hyvin voimattomuutta rakkauden edessä.

Rakkaus on psykofyysinen poikkeustila, joka aiheuttaa kemiallisia muutoksia vartalossa ja aivoissa.

Kortisolin tuotanto lisääntyy. Serotoniinin purkaus aiheuttaa ekstaasin kaltaisen läheisyyden ja hyvänolon tunteen. Pelon, surun ja vihan tunteet väistyvät.

Vastustamatonta, ihanaa.

Mutta rakkaudessa on toinenkin puoli, kuten Yle Areenassa oleva The Other Mrs Jordan -dokumenttisarja osoittaa.

Se on vaarallista.

Ei tukipalveluita

Helmi Korhosen lähipiirissä tapahtui muutama vuosi sitten romanssihuijaus.

Korhonen tutki, mistä huijatuksi tullut saisi apua.

– Ei sellaista tahoa ollut. Ei tukea, eikä oikein tietoakaan. Mediassa kerrotaan aina se yksilövetoinen tarina, jossa leskirouvalta huijataan rahat ja sydän särkyy. Mutta ilmiötasolla tietoa oli todella vähän, Korhonen sanoo.

Hän ehdotti työpaikassaan sosiaalialan järjestö Sosped-säätiössä, että romanssihuijausten kokijoille pitäisi perustaa tukitoimintaa. Keväällä 2023 alkoi Nettideittiturva-niminen hanke, jossa Korhonen toimii hankepäällikkönä.

Hanke tuottaa matalan kynnyksen psykososiaalista tukea romanssihuijauksen kokeneille ja heidän läheisilleen. Lisäksi Nettideittiturva järjestää vertaistukiryhmiä huijatuille.

Niille on suuri tarve.

Kymmenien miljoonien tulonsiirto rikollisille

Finanssiala ry:n mukaan vuonna 2022 romanssihuijausten yhteydessä tehtiin 9 miljoonan euron edestä tilisiirtoja.

Viime vuonna lukema oli kasvanut yli 10 miljoonaan euroon.

– Mutta se on vain jäävuoren huippu, Korhonen sanoo.

Huijatut kärsivät traumasta, stressistä ja unettomuudesta niin, että saattavat olla työkyvyttömiä.

Hänen mukaansa huijatuista vain viidennes tekee tilisiirtoja huijareille. Pääosa varallisuudesta siirtyy esimerkiksi sijoitusten ja kryptovaluutan muodossa.

– Asiakkaistamme neljännes on menettänyt alle 30 000 euroa. Puolet on menettänyt 30 000–100 000 euroa ja neljännes yli 100 000 euroa, Korhonen sanoo.

Huijatut kärsivät traumasta, stressistä ja unettomuudesta niin, että saattavat olla työkyvyttömiä. Se on yhteiskunnalle kallista.

– Romanssihuijaukset eivät ole vain yksilön ongelma. Ne ovat yhteiskunnallinen ongelma, Korhonen sanoo.

He huijaavat

Suurin osa huijareista on ulkomaalaisia. Esimerkiksi Nigeria ja Ghana nousevat tapauksissa esiin. Nämä huijarit tekevät työtään itsekseen tai löyhissä yhteenliittymissä, Korhonen sanoo.

Uusi ilmiö ovat pääasiassa eteläisestä Aasiasta tulevat järjestäytyneet huijaukset.

– Siellä on valtavia toimistorakennuksia, jonne mennään töihin niin, että perehdytetään työhön ja työvälineisiin, ja sitten aletaan huijata.

Monesti myös huijareita on huijattu, Korhonen sanoo. Heille on luvattu siisti työ ja asuinpaikka, ja lentoliput maksetaan paikan päällä.

Kun saapuu töihin, rikolliset ottavat passin ja viisumin ja alkavat uhkailla: olet velkaa, alahan huijata.

– Se on modernia ihmiskauppaa, ammattimaista järjestäytynyttä rikollisuutta.

Mikä altistaa huijaukselle?

Sivistys ei tuo suojaa – Korhosen mukaan monet huijatut ovat korkeakoulutettuja, fiksuja ihmisiä.

Tukiverkoston puute, elämyshakuisuus, idealisoitu parisuhdenäkemys, yksilöllisyyden kokemus, luottamus ja avoimuus ovat altistavia tekijöitä.

Nettideittiturvassa on koostettu kolme profiilia tyypillisistä huijauksen kohteista.

Kuvituskuva, jossa on digitaalisesti piirrettynä kukkia, sydän, sekä seteliä ojentava käsi.
Kuva: Merle Karp
  • Yksi on 30–40-vuotiaat sinkkunaiset, joiden elämässä on kriisi tai muutos esimerkiksi töissä, ihmissuhteessa tai terveydessä. Huijari iskee kriisin keskelle luotettavana hahmona auttamaan ja tukemaan.
  • Toinen on 40–55-vuotias parisuhteessa oleva nainen, joka on tyytymätön suhteeseensa. Ihminen saattaa ajatella, että tässäkö se rakkauselämä nyt oli – kunnes netistä ilmestyy ihana tyyppi, joka tarjoaa vertaistukea.
  • Kolmas on 65–82-vuotias yksinäinen nainen. Tietotekniset taidot ja medialukutaito saattavat olla vajavaisia, ja sisällä kytee elämyshakuisuus: elämää on vielä elettävänä. Huijari tulee avuksi ja kertoo yhteisistä kiinnostuksenkohteista ja jännittävästä loppuelämästä.

Myös miehiä on rakkaushuijausten kohteena, mutta näitä tapauksia tulee vähemmän tietoon. Tämä voi johtua Korhosen mukaan siitä, että miehet kokevat huijatuksi tulemisen vielä naisiakin häpeällisempänä eivätkä hae apua.

Teknologian kehityksen myötä huijarit voivat olla todella vakuuttavia.

– Aikoinaan sanottiin, että jos epäilyttää, pyydä videopuhelu. Enää se ei toimi, koska niitä pystyy deepfake-teknologialla ja erilaisilla filttereillä väärentämään, Korhonen sanoo.

Useita psykologisia keinoja käytössä

Kun huijattava saadaan nalkkiin, alkaa samaistuttavuuden esittäminen.

– Jos huijattava sanoo, että pitää vaikka kissoista, huijari sanoo, että on aina halunnut kissan. Avaudutaan ”kriiseistä” ja ymmärretään, peilataan huijattavaa.

Yleensä huijari pyrkii myös eristämään huijatun: ”tämä on meidän pikku salaisuutemme, älä kerro muille tästä”.

Sitten alkaa rakkauspommitus. Huijari lähettelee jatkuvasti viestejä niin, että huijattava uppoaa ”suhteeseen” nopeasti ja syvälle eikä ehdi ajatella muuta elämässään.

Yleensä huijari pyrkii myös eristämään huijatun: ”tämä on meidän pikku salaisuutemme, älä kerro muille tästä”.

– Elämässä ei yhtäkkiä ole muuta kuin uusi rakastettu, jonka viesteihin täytyy yleensä vastata nopeasti, jotta huijattava ei ehdi pohtia ja analysoida asiaa, sanoo Janina Koski. Hän on Nettideittiturva-hankkeessa hankesuunnittelijana. Koski päätyi mukaan väkivaltaa ehkäisevän Maria Akatemia ry:n kautta.

Monet huijauksen uhrit puhuvat Kosken mukaan ”lumouksesta”. Siltähän rakkaus, psykofyysinen häiriötila, tuntuu.

Pistosvaihe

Rahaa huijari saattaa pyytää vasta kuukausien jälkeen. Usein ensimmäinen pyyntö on pikkusumma, jonka huijari luottamusta herättääkseen saattaa maksaa takaisinkin.

Kun todellinen lypsäminen eli pistosvaihe alkaa, huijattava on usein eristetty ja umpirakastunut.

Vaikka huijattava sisimmässään saattaa uumoilla, että tässä ei ole enää kaikki kunnossa, hän ei halua myöntää sitä itselleen. Ei voi olla – ei saa olla – niin, että kuukausien rakkaus on ollut silmänlumetta.

Kuvituskuva digitaalisesti piirretystä kukasta, jonka irtoileviin terälehtiin on kirjattuna rahasummia.
Kuva: Merle Karp

Lähipiirin ohjeet eivät auta. Eivät he ymmärrä, miltä tuntuu kokea rakkautta, joka on kuin Elviksen laulusta. Kateellisia he ovat.

Moni Nettideittiturvan asiakas on sanonut, että tiesi romanssihuijauksista ennakolta ja ajatteli, ettei koskaan haksahtaisi sellaiseen.

Kunnes haksahti.

Ihan kuin väkivaltaisissa parisuhteissa: ihminen ajattelee, ettei koskaan jäisi sellaiseen suhteeseen.

Kunnes kohtaa maailman ihanimman tyypin. Joka joskus vaan vähän lyö. Jota pitää ymmärtää. Jonka pystyy ihan varmasti parantamaan rakkaudellaan.

Huijatuksi tuleminen romahduttaa

Se, että rakasti ihmistä ja antoi itsensä ihmiselle, jota ei ole edes olemassa ja joka nyhtää kaikki rahat, on musertava kokemus.

Huijatulla on usein itsesyytöksiä ja häpeää sekä kohonnut itsemurhariski, kertoo Janina Koski.

Huijattu kokee usein, että on ollut aktiivinen toimija omassa huijauksessaan, kun on myynyt ehkä asunnon ja muuta omaisuutta ja ottanut lainaa.

Syytöksiä ei helpota se, miten läheiset, ulkopuoliset ja julkisuus saattavat suhtautua huijattuun.

– Huijauksen kokijoita syyllistetään, arvotetaan ja tuomitaan. Ilmiö on sama kuin seksuaalirikoksissa: mitäs olit pukeutunut sillä tavalla, Koski sanoo.

Huijattu voi päätyä syytetyn penkille

Vaikka huijattu tekisi rikosilmoituksen, Korhosen mukaan poliisi päättää joskus jättää rikoksen tutkimatta.

– Ulkomaalainen tekijä, ei riittävästi resursseja eikä näyttöä, Korhonen sanoo.

Sen sijaan uhri saattaa joutua syytteeseen, jos huijauksen yhteydessä on tapahtunut rahanpesua niin, että huijattu on ottanut vastaan ja välittänyt rahaa eteenpäin.

Se on ikävä paikka olla: ensin rakastuneena pilvilinnassaan ja pudota yks kaks häpäistyksi, syytetyksi, huijatuksi, yksinäiseksi.

Silloin täytyy todeta, että tällä kertaa Elvis oli väärässä, Joy Division -yhtye oli oikeassa:

Love, love will tear us apart

Kun yksinhuoltaja-äiti Mary Turner Thomson tapaa deittisivustolla hurmaavan William Jordanin, hän heittäytyy suhteeseen täysillä. Eräänä päivänä Mary saa puhelun, joka muuttaa kaiken. Kuka hänen aviomiehensä todellisuudessa on? Katso true crime -dokumenttisarja The Other Mrs Jordan Yle Areenan dokkarifestivaaleilla.