Katso video: Neliraajahalvaantunut mies pelaa shakkia aivoihin asennetun sirun avulla

Noland Arbaugh pystyy liikuttelemaan kursoria Neuralink-implantin kautta.

Neliraajahalvauspotilas kertoo, kuinka hän liikuttaa päähän asennetun sirun avulla tietokoneen kursoria. Kuvan lähde: Neuralink / X
Teemu Juhola,
Kari Nihti

Kaulasta alaspäin halvaantunut Noland Arbaugh on pelannut aivoihinsa asennetun sirun avulla shakkia viestipalvelu X:ssä välitetyssä suorassa lähetyksessä.

Sukellusonnettomuudessa kahdeksan vuotta sitten halvaantunut Arbaugh pystyy shakkia pelatessaan liikuttelemaan tietokoneen kursoria aivoihinsa asennetun sirun avulla.

Siru on miljardööri Elon Muskin neuroteknologiayhtiö Neuralinkin kehittämä. Arbaugh on ensimmäinen henkilö, jolle kyseinen siru on asennettu.

Videolla Arbaugh kuvailee sirun toimintaa näin:

– Kokeilimme erikseen liikkeen kuvittelemista ja liikuttamisen yrittämistä. Yritin esimerkiksi liikuttaa oikeaa kättäni oikealle, vasemmalle ja eteenpäin. Aloin vaistomaisesti kuvitella liikuttavani kursoria. Kohdistin ikään kuin voimaa kursorin liikuttamiseen. Sain sen liikkumaan näytöllä minne halusin. Katsoin tiettyä kohtaa näytöllä ja kursori liikkui haluamaani kohtaan. Se oli villi kokemus.

– Pidän shakin pelaamisesta. Se oli ensimmäisiä asioita, joita tein Neuralinkin avulla. Vammautumiseni jälkeen en ole juuri pystynyt pelaamaan shakkia. Olen käyttänyt suulla ohjailtavaa ohjainta, mutta nyt voin liikutella kursoria aivoillani.

Neuralinkin tavoitteena on rakentaa viestiyhteyksiä ihmisaivojen ja tietokoneiden välille helpottaakseen halvaantuneiden ja neurologisista ongelmista kärsivien elämää.

Tavoitteena on myös, että siruilla voitaisiin tulevaisuudessa edistää neurologisten sairauksien, kuten ALS:n tai Parkinsonin taudin hoitoa.

29-vuotiaalle Arbaughille asennettiin aivosiru tammikuussa. Kalloon asennettua sirua kuvaillaan kolikon kokoiseksi.

– Leikkaus oli erittäin helppo. Pääsin pois sairaalasta seuraavana päivänä, hän kertoo.

Neuralink ei ole ainoa niin sanottujen aivokäyttöliittymien kehittämisessä toimiva yhtiö.

Ylen tammikuussa haastattelema teknillisen fysiikan emeritusprofessori Risto Ilmoniemi sanoi, ettei Neuralinkin sirussa ole kyse merkittävästä tieteellisestä edistysaskeleesta.

Ilmoniemi totesi, että Parkinsonin tautia sairastaville on asennettu sähköstimulaattoreita. Lisäksi jo aiemmin on kehitetty laitteita, joiden avulla halvaantuneet voivat liikuttaa lihaksiaan tai laitteita aivoista lähetetyillä signaaleilla.

Suosittelemme