Saamelaiskäräjien vuoden 2023 vaalit on määrätty uusittavaksi

Saamelaiskäräjien vuoden 2023 vaalit oli toimitettu lainvastaisesti siitä syystä, että vaaliluettelosta oli jätetty pois 65 henkilöä, jotka olisi korkeimman hallinto-oikeuden päätösten mukaan tullut siihen merkitä.

Inzomad bild på traditionell samedräkt i vametingets plenum.
Päätökset koskevat vuoden 2023 saamelaiskäräjävaaleja. Kuva: Vesa Toppari / Yle
Sáárá Seipiharju,
Kaija Länsman

Korkein hallinto-oikeus on kumonnut Saamelaiskäräjien vuoden 2023 vaalit ja ne on määrätty uusittavaksi. Nykyiset saamelaiskäräjät ovat ennättäneet toimia vasta pari kuukautta kokoontuen vasta kerran järjestäytymiskokoukseen.

Saamelaiskäräjien vuoden 2023 vaalit oli toimitettu lainvastaisesti siitä syystä, että vaaliluettelosta oli jätetty pois 65 henkilöä, jotka olisi korkeimman hallinto-oikeuden päätösten mukaan tullut siihen merkitä.

Mainituilla henkilöillä ei ollut ollut mahdollisuutta osallistua ehdokasasetteluun eikä äänestää vaaleissa. Vaaliluettelon osalta kysymys oli vaalien toimittamiseen liittyvästä toimenpiteestä, joka on ollut lainvastainen.

Lainvastaisuuden oli katsottava vaikuttaneen vaalien tulokseen, eikä vaalien tulos ollut oikaistavissa. Vain vaaliluetteloon merkityt henkilöt saavat äänestää saamelaiskäräjävaaleissa.

Korkeimmassa hallinto-oikeudessa oli vireillä yli sata saamelaiskäräjävaalien vaaliluetteloa ja vaalitulosta koskevaa valitusta.

YK:n ihmisoikeus- ja rotusyrjintäkomiteat ovat todenneet aiemmin, että Suomi on rikkonut kansainvälisiä sopimuksia, kun korkein hallinto-oikeus on hyväksynyt henkilöitä vastoin saamelaiskäräjien tahtoa vaaliluetteloon. YK:n kanssa solmittujen kansainvälisten sopimusten mukaan alkuperäiskansalla, tässä tapauksessa saamelaiskäräjillä, pitäisi olla oikeus valita vaaliluetteloon kuuluvat henkilöt.

Vaalilautakunta on aiemmin perustellut, että Suomessa tehdyt päätökset ovat loukanneet saamelaisten itsemääräämisoikeutta.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Näkkäläjärvi: Tilanne on vakava

Saamelaiskäräjien hallitus käsittelee KHO:n päätöksiä ylimääräisenä asiana kokouksessaan 27.3.2024.

– Tutustumme korkeimman hallinto-oikeuden päätöksiin tarkasti. Uusittaviin vaaleihin asti on tärkeää varmistaa, että Saamelaiskäräjien päivittäinen toiminta voi jatkua normaalisti, sanoo Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Pirita Näkkäläjärvi.

Saamelaiskäräjillä on paljon työtä kaikkien kolmen Suomessa elävän saamen kielen, saamelaisen kulttuurin ja kaikkien saamelaisten perinteisten elinkeinojen eteen, painottaa puheenjohtaja Näkkäläjärvi tiedotteessaan.

Vuosikirjapäätöksessä käydään läpi tarkemmin päätöksen taustaa

Korkeimman hallinto-oikeuden yhden päätöksen mukaan saamelaiskäräjien vaalilautakunta ei ollut ottanut muutoksenhakijaa saamelaiskäräjien vuoden 2023 vaaliluetteloon, vaikka korkein hallinto-oikeus oli aikaisemmassa vaaliluetteloon ottamista koskevassa päätöksessään katsonut, että hänen kohdallaan täyttyy saamelaiskäräjälain 3 §:n 3 kohdan mukainen objektiivinen kriteeri.

Muutoksenhakija on oikaisuvaatimuksessaan vaalilautakunnalle esittänyt, että hänet on oikeudettomasti jätetty pois vaaliluettelosta. Vaalilautakunta hylkäsi muutoksenhakijan oikaisuvaatimuksen.

Myös saamelaiskäräjien hallitus on 2.8.2023 tekemällään päätöksellä hylännyt muutoksenhakijan oikaisuvaatimuksen.

Korkein hallinto-oikeus totesi, että saamelaiskäräjien hallitus ei ollut voinut hylätä muutoksenhakijan vaaliluetteloon merkitsemistä koskevaa oikaisuvaatimusta.

Muutoksenhakija määrättiin otettavaksi saamelaiskäräjien vuoden 2023 vaaliluetteloon.

Taustalla kevään 2023 vaaliluetteloon merkitseminen

Saamelaiskäräjien vaalilautakunta jätti merkitsemättä vaaliluetteloon 86 henkilöä, joille KHO oli antanut edellisissä vaaleissa äänioikeuden vastoin saamelaiskäräjien kantaa. Monet ihmiset kokivat, että heiltä evättiin äänestysoikeus. Tuoreen vuosikirjapäätöksen mukaan KHO:n toimivaltaisena tuomioistuimena antamat, lainvoimaisen ratkaisut, sitovat saamelaiskäräjien toimielimiä vaaliluetteloa koskevia päätöksiä tehtäessä.

Saamelaiskäräjien vaalilautakunta vetosi kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin, joissa korostetaan saamelaisten oikeuteen itse päättää ketkä kuuluvat vaaliluetteloon, eli kenellä on äänioikeus saamelaiskäräjävaaleissa ja kenellä ei ole.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan oikeustilassa ei ollut tapahtunut sellaista muutosta, jonka johdosta korkeimman hallinto-oikeuden muutoksenhakijaa koskeva päätös ei olisi enää oikeudellisesti sitonut saamelaiskäräjien toimielimiä. Muutoksenhakija määrättiin otettavaksi saamelaiskäräjien vuoden 2023 vaaliluetteloon.

Vuosikirjapäätöksen mukaan asiasta äänestettiin äänin 5-2.

Saamelaiskäräjien jäsenet jatkavat tehtävissään uusiin vaaleihin asti

Nykyisessä saamelaiskäräjälaissa on määritelty vaalien kulku. Uusittavien vaalien toimittamisesta huolehtii, mikäli mahdollista, sama vaalilautakunta kuin kumotuissa vaaleissa.

KHO:n mukaan kumotuissa vaaleissa valituiksi tulleet saamelaiskäräjien jäsenet ja varajäsenet pysyvät tehtävissään, kunnes uusittavien vaalien tulos on vahvistettu.

Uusittavissa vaaleissa tulee KHO:n päätöksen mukaan käyttää saamelaiskäräjien vaalilautakunnan keväällä 2023 vahvistamaa vaaliluetteloa ottamalla huomioon lisäksi ne 72 henkilöä, jotka korkein hallinto-oikeus on nyt antamillaan päätöksillä määrännyt otettaviksi vaaliluetteloon.

KHO:n mukaan uusissa vaaleissa ei voida käyttää kumotuissa vaaleissa käytettyä ehdokasluetteloa, koska vaaliluetteloon merkitsemättä jätetyillä henkilöillä ei ole ollut mahdollisuutta ehdokasasetteluun.

Vaalit tulee uusia siten, että ehdokasasettelu suoritetaan ennen vaalitoimituksen aloittamista uudelleen. Uusittavissa vaaleissa tulee käyttää uudistetun ehdokasasettelun perusteella laadittua ehdokasluetteloa.

Uusittavat vaalit toimitetaan noin kahden kuukauden kuluttua KHO:n päätöksestä.

Korjattu 10.4.2024 kello 13:41 Korjattu tieto niiden henkilöiden määrästä joita ei ollut sisällytetty vaaliluetteloon. Aiemmin korkein hallinto-oikeus kertoi, että kyseessä on 72 henkilöä. KHO vahvisti 10.4.2024, että tiedotteissa on ollut kirjoitusvirhe ja oikea luku on 65.

Suosittelemme