Ruokavirasto: Kannuksen kuolleista linnuista ei ole löytynyt lintuinfluenssaa

Yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusun mukaan epidemiasta ei kannata olla huolissaan. On kuitenkin hyvä, että turkistarhojen suojaus pidetään kunnossa.

Kuollut lokin poikanen rannalla.
Viime kesänä lintuinfluenssa tappoi lintuja eri puolilla maata. Kannuksesta Ruokavirastoon viime viikolla toimitetuista linnuista ei sen sijaan ole löytynyt merkkejä viruksesta. Arkistokuva kesältä 2023. Kuva: Raila Paavola / Yle
Pekka Ruissalo

Kannuksesta viime viikolla löytyneistä kuolleista linnuista tuskin löytyy lintuinfluenssaa.

Oulun Ruokaviraston erikoistutkija Marja Isomursu sanoo, että lintuja on toimitettu tutkimuksiin kymmenkunta: variksia, lokki, koskelo ja naakka.

Ruokaviraston yksikönjohtajan Sirpa Kiviruusun mukaan tutkimukset eivät ole vielä täysin valmiit.

– Tavallisen kansalaisen ei pidä olla huolissaan. Toki toivomme, että kuolleena löydetyistä linnuista aina ilmoitetaan eläinlääkärille ja niistä ilmoitetaan paikallisesti, sanoo Kiviruusu.

Hän toivoo, että myös yhdestä käytännön asiasta pidetään huolta:

– Kuolleita lintuja ei tule siirtää paljain käsin.

Sirpa Kiviruusu, Ruokavirasto.
Sirpa Kiviruusun mukaan Kannuksesta kuolleina löydettyjen lintujen kuolinsyy ei ollut lintuinfluenssa. Kuva: Joni Tammela / Yle

Pitääkö olla huolissaan?

Kiviruusun mukaan tilanne ja ennuste maakunnassa on lintuinfluenssan suhteen rauhallinen.

– Lokit eivät ole olleet vielä kohteena. Viime vuonna lintuinfluenssaa löydettiin naurulokkipopulaatiosta, hän sanoo.

Hänen mukaansa Pohjanmaalla on hyvin samanlainen tilanne kuin muuallakin. Riskiryhmää ovat vesilinnut, joita on rannikkoalueilla paljon.

– Toki viruksia on erilaisia, ja lintuinfluenssavirus on hyvin muuntautumiskykyinen, joten tilannetta on syytä seurata, Kiviruusu huomauttaa.

Asetukselle kiitosta

Uusi, huhtikuussa voimaan astuva maa- ja metsätalousministeriön asetus velvoittaa laittamaan turkistarhojen influenssasuojauksen kuntoon. Kiviruusu pitää tätä erittäin hyvänä muutoksena.

– Sillä on iso merkitys niin eläinten kuin työntekijöidenkin kannalta. On tärkeää, että turkiseläimet pystytään suojaamaan lintuinfluenssatartunnoilta.

Suosittelemme