Teurastamon varastot alkavat täyttyä sianpäistä Forssassa, jos satamat pysyvät kiinni

HK-Scan vie tavallisesti Forssan-teurastamoltaan Kiinaan suomalaisille kelpaamattomia saparoita, sorkkia ja päitä. Ne menevät hukkaan, jos varastotilat loppuvat ennen lakkoja.

Kaksi miestä ajaa keltaisissa työhalareissa punaisia trukkeja. Keskellä on lavoja, joiden päällä on valkoisia pakkauksia.
HK-Scan on vienyt sianlihaa Kiinaan muutamia vuosia. Arkistokuva vuodelta 2018. Kuva: Eeva Hannula / Yle
Sini Ojanperä

Satamien toimintaan kohdistuvat lakot hankaloittavat lihajalostaja HK-Scanin vientiä. Yhtiö vie Kiinaan Forssasta sianlihaa sekä suomalaisille kelpaamattomia sorkkia, saparoita ja sianpäitä.

Nämä sivutuotteet kuljetetaan Kiinaan tavallisesti meriteitse pakastekonteissa, mutta lakkojen vuoksi yhtiö joutuu varastoimaan ruhonosat.

– Varastotasot nousevat. Toistaiseksi ne ovat riittäneet, kertoo HK-Scanin toimitusjohtaja Juha Ruohola.

Lakot ovat kuitenkin jatkumassa maaliskuun loppuun saakka. Jos tila esimerkiksi sianpäiden pakastamiseen loppuu, ei niille ole vaihtoehtoisia markkinoita. Ruoholan mukaan tällöin ainoa mahdollisuus on hävittää sivutuotteet.

HK-Scan teurastaa ja käsittelee sikoja Forssassa. Lakot eivät ole vaikuttaneet tuotantoon.

HK-Scan kertoi alkuvuodesta, että se on käynnistämässä sianlihan vientiä Suomesta Etelä-Afrikkaan. Toimitusjohtaja Ruoholan mukaan vienti ei ole vielä käynnistynyt, mutta se ei johdu lakoista. Yritys etsii Etelä-Afrikasta sopivia asiakkaita.

Suosittelemme