Vesijohtovedestä heräsi huoli – kuinka yleisiä pinnoitetut putket ovat, entä mikä on bisfenoli A?

Tuoretta THL:n tutkimusta käsiteltiin Radio Suomen Päivässä. Kokosimme keskustelun mielenkiintoisimmat kysymykset ja vastaukset.

vesilasi.
Ruoanlaitossa ja juomisessa on tärkeää muistaa käyttää ainoastaan kylmää vettä. Kuva: Lehtikuva
Topias Peltonen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi tänään tutkimuksesta, jonka mukaan epoksipinnoitetuista käyttövesiputkista liukenee haitallista bisfenoli A -kemikaalia lämpimään käyttöveteen.

Tutkimuksessa oli mukana kymmenen taloyhtiötä eri puolilta Suomea. Vesinäytteet otettiin sekä lämpimän että kylmän veden putkistoista vuoden 2022 lopulla. Lämpimästä käyttövedestä löytyi bisfenoli A -kemikaalia kaikista kohteista.

Bisfenoli A voi tutkimusten mukaan häiritä hormonitoimintaa suurina pitoisuuksina.

Tutkimuksessa mukana ollut THL:n erikoistutkija Jani Koponen ja Kiinteistöliiton Uusimaan LVI-asiantuntija Janne Laksola kommentoivat asiaa Radio Suomen Päivässä. Kokosimme keskustelun mielenkiintoisimmat kysymykset ja vastaukset.

1. Mitä bisfenoli A on?

THL:n Jani Koponen kertoo, bisfenoli A (BPA) on kemikaali, jota käytetään laajasti erilaisissa muovituotteissa. Se helpottaa muovin käytettävyyttä ja muokkausmahdollisuutta. Kaikki ihmiset altistuvat bisfenoli A:lle jonkin verran, sillä ainetta käytetään runsaasti ympäri maailmaa.

Esimerkiksi EU:n tutkimuksien mukaan bisfenoli A:n on todettu häiritsevän hormonitoimintaa. Pieni altistuminen ei haittaa, mutta isoissa määrissä terveyttä heikentävät vaikutukset alkavat näkyä.

Aineen käyttöä on jonkin verran rajoitettu, ja se on kielletty muun muassa tuttipulloissa EU:n alueella.

2. Kuinka yleisiä vesijohtojen epoksipinnoitteet ovat?

Kiinteistöliiton Janne Laksolan mukaan vesijohtojen pinnoittaminen on hyvin marginaalinen ilmiö, jota Suomessa ei juurikaan tehdä. Hänen mukaansa pinnoittamiseen liittyy muitakin ongelmia, eikä toimintatapaa pidetä rakennusalalla kovin järkevänä.

Menetelmässä uusittavista käyttövesiputkista päästetään vesi pois, ne kuivataan paineilmalla, puhdistetaan mekaanisesti hiekkapuhaltamalla ja sitten pinnoitetaan. Putki ikään kuin maalataan sisäpuolelta.

Laksolan tietojen mukaan menetelmän vaatima työaika on kohtuullisen nopea verrattuna perinteiseen putkien uusimiseen, mutta hintatasossa ei ole valtavaa eroa.

Tutkimusten mukaan perinteisistä muovi-, komposiitti- ja kupariputkista ei pitäisi irrota haitallisia kemikaaleja.

3. Kuinka huolissaan tulisi olla, jos taloyhtiössä on epoksipinnoitteinen vesijohtojärjestelmä?

Jani Koposen mukaan on selvää, että epoksipinnoitteisesta putkistosta bisfenoli A:ta liukenee lämpöiseen veteen. Tärkeää on muistaa, että ruoanlaitossa ja juomisessa pitää yleisestikin käyttää ainoastaan kylmää vettä.

Lämmintä vettä käytetään kuitenkin myös muun muassa suihkussa. Siksi THL on tekemässä jatkotutkimusta, jossa mitataan edellisen tutkimuksen kiinteistöissä asuvien ihmisten altistumista bisfenoli A:lle.

Mikäli uuden tutkimuksen altistumismäärät ovat tavallisen tausta-altistumisen tasolla, asiasta ei tarvitse huolehtia.

Kuuntele koko Radio Suomen Päivän keskustelu:

Vesiputken pinnoittamisen haittapuoli

Suosittelemme