Mercedeksen tallipäällikön vaimo haastaa FIA:n oikeuteen – Lewis Hamilton arvosteli rajusti lajin ilmapiiriä

Mercedes-kuski ja F1-sarjan seitsenkertainen maailmanmestari Lewis Hamilton asettui keskiviikkona tukemaan Susie Wolffia.

Susie Wolff puhuu mikrofoniin.
Lewis Hamilton asettui tukemaan Susie Wolffia. Kuva: Kym Illman / Getty Images
Paavo Forsberg

Naispuolisten formulalupausten F1 Academy -sarjan toimitusjohtaja Susie Wolff on haastanut Kansainvälisen autoliiton FIA:n oikeuteen.

Kyse on sittemmin perättömiksi todistetuista väitteistä, joiden mukaan hän olisi jakanut miehensä Toto Wolffin kanssa luottamuksellista tietoa.

Toto Wolff on F1-talli Mercedeksen tallipäällikkö. F1 Academy on formula ykkösiä hallinnoivan Formula One Managementin (FOM) alainen organisaatio.

Loppuvuodesta Business F1 -lehti julkaisi artikkelin, jonka mukaan useat tallipäälliköt olivat huolissaan siitä, että Toto Wolff saa luottamuksellista tietoa FOM:n jäseneltä.

Artikkelin julkaisun jälkeen FIA ilmoitti tutkivansa asiaa ilmoittamatta siitä ensin Mercedekselle, Wolffeille tai F1-sarjalle.

Seuraavana päivänä F1-tallipäälliköt julkaisivat tiedotteen, jossa he kiistivät tehneensä asiasta valitusta FIA:lle ja kertoivat tukevansa Susie Wolffia. Kahden päivän kuluttua FIA kertoi lopettavansa tutkinnan tarpeettomana.

Toto Wolff ja Christian Horner hyvissä tunnelmissa kauden 2023 viimeisen kisan jälkeen.
Toto Wolff (vasemmalla) ja Red Bullin tallipäällikkö Christian Horner, joka on ollut tällä kaudella kohujen keskellä. Kuva: Getty Images

Susie Wolff kuvaili väitteitä pelotteluksi ja naisvihaksi. Keskiviikkona Wolff painotti, ettei FIA ole hoitanut asiaa vastuullisesti tai läpinäkyvästi.

– Nyt on ennennäkemättömän tärkeää nostaa sopimaton käytös esiin ja varmistaa, että ihmiset joutuvat vastuuseen, vaikka jotkut ajattelevat, että hiljaisuus vapauttaa heidät vastuusta – niin ei ole, Wolff sanoi BBC:n mukaan.

Red Bullin naistyöntekijä syytti helmikuussa tallipäällikkö Christian Horneria asiattomasta käytöksestä, mutta lopulta työntekijä erotettiin ja syytteet kiistänyt Horner sai jatkaa tehtävässään.

FIA ei ole kertonut, tutkiiko se Horneria, vaikka se kertoi tutkivansa Wolffeja yhden lehtiartikkelin perusteella.

Lisäksi FIA:n puheenjohtajaa Mohammed bin Sulayemia on epäilty Saudi-Arabian Grand Prix'n tuloksiin vaikuttamisesta ja yrityksestä estää Vegasin GP:n radan sertifiointi. Hänet todettiin keskiviikkona syyttömäksi.

Lewis Hamilton kävelemässä varikolla.
Lewis Hamilton asettui Susie Wolffin tueksi. Kuva: Getty Images

Mercedes-kuljettaja ja F1-sarjan seitsenkertainen maailmanmestari Lewis Hamilton asettui keskiviikkona tukemaan Susie Wolffia ja penäsi lajilta avoimempaa viestintää ja päätöksentekoa.

– Olen todella ylpeä Susiesta. Maailmassa, jossa ihmiset usein hiljennetään, hänen esimerkkinsä lähettää hienon viestin. Toivottavasti tämä saa aikaan myönteisen muutoksen, etenkin naisille, Hamilton sanoi.

– Tämä on yhä miesvaltainen laji. Elämme aikaa, joka viestii, että valittamisesta saa kenkää. Se on kauhea viesti maailmalle. Meidän täytyy pitäytyä perusarvoissa.

Suosittelemme