Pohjanmaalle odotettavissa keskimääräinen kevättulva – Kyrönjoen jäätä ei tänä vuonna tarvitse leikata

Pohjalaismaakunnat valmistautuvat kevättulvaan johtamalla tekojärvien vettä pois.

Jäänsahausta Kyrönjoella Isonkyrön Vanhan kirkon lähistöllä 22.3.2022. Jääsahauskone joen jäällä.
Jäänsahausta Kyrönjoella Isonkyrön Vanhan kirkon lähistöllä maaliskuussa vuonna 2022. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle
Merja Siirilä

Etelä-Pohjanmaan ely-keskus odottaa Pohjanmaan jokiin keskimääräistä kevättulvaa tänä vuonna.

Ennusteiden mukaan jokien kevätvirtaamien tulvahuippua odotetaan huhtikuun puoliväliin, mutta tulevat lämpötilat ja sademäärät vaikuttavat oleellisesti tulvan ajankohtaan, sulamisnopeuteen ja tuleviin tulvavirtaamiin.

Jokijäiden paksuudet ovat pohjalaismaakunnissa lähellä ajankohdan keskimääräistä. Kyrönjoella Isossakyrössä ja joen alaosalla jäiden paksuus oli viime viikon torstaina noin 40–50 cm.

Tänä vuonna noin puolet jäästä on kohvajäätä, joka on teräsjäätä heikompaa. Koska jääsahalle on liian vähän teräsjäätä, ei ely-keskus leikkaa Kyröjoen jäätä tänä vuonna.

Kevättulvaan varaudutaan laskemalla tekojärvien vedenpinnat tavanomaista alemmaksi. Myös muihin säännösteltyihin järviin tehdään tilaa sulamisvesille. Tulvahuipun aikana tulvavesiä pidätetään tekojärviin ja siten hillitään alapuolisten jokien tulvimista.

Ely-keskus seuraa jokijäiden liikkeitä riistakameroiden ja maastokäyntien avulla. Ensi viikon aikana tarkastetaan Kyrönjoen ja Lapuanjoen pengerrysalueiden tulvaluukut, jotta ne ovat toimintakunnossa.

Suosittelemme