IMF:n johtokunta hyväksyi 880 miljoonan dollarin lainan myöntämisen Ukrainalle

Kansainvälinen valuuttarahasto arvioi Ukrainan sodan päättyvän vuoden loppuun mennessä.

Kuvassa näkyy Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n logo.
IMF:n uusi lainapäätös nostaa lainanantajan Ukrainalle tähän mennessä maksaman rahoituksen kokonaisarvon 5,4 miljardiin dollariin. Kuva: Brendan Smialowski / AFP / Lehtikuva
Satu-Maria Niikko

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtokunta vahvisti torstaina, että se myöntää Ukrainalle 880 miljoonan dollarin lainan yhteensä 15,6 miljardin dollarin arvoisen rahoitusohjelman kolmannessa vaiheessa. Sillä tuetaan maan sodan runtelemaa taloutta. Uusi päätös nostaa Ukrainalle tähän mennessä maksetun lainan kokonaismäärän 5,4 miljardiin dollariin.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan tuo edelleen valtavia sosiaalisia ja taloudellisia kustannuksia Ukrainalle, IMF:n toimitusjohtaja Kristalina Georgieva sanoi päätöksen vahvistavassa lausunnossa.

– Makrotaloudellinen ja taloudellinen vakaus maassa on kuitenkin säilynyt, mikä kuvastaa Ukrainan viranomaisten taitavaa päätöksentekoa sekä merkittävää ulkopuolista tukea, hän lisäsi.

Johtokunnan hyväksyntä tuli noin kuukausi sen jälkeen, kun IMF:n edustajat vierailivat Ukrainassa ja totesivat, että maan viranomaiset olivat täyttäneet suurimman osan lainarahojen vapauttamisen ehtona olleista kriteereistä.

Yli kaksi vuotta Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen Ukrainan suuret kaupungit ovat edelleen lähes päivittäin ilmapommitusten kohteena ja maasota jatkuu maan itäosassa. Tästä huolimatta Ukrainan talous osoittautui IMF:n mukaan vuonna 2023 odotettua sitkeämmäksi vahvan kasvun, jyrkästi laskevan inflaation ja riittävien reservien ylläpitämisen myötä.

Vastatuulta on kuitenkin luvassa tänä vuonna, ja kasvun odotetaan hidastuvan 3-4 prosenttiin sodasta johtuvan epävarmuuden vuoksi ja tarjonnan supistuessa, se lisäsi.

Maailmanlaajuisen lainanantajan mukaan riskit Ukrainassa ovat edelleen poikkeuksellisen korkeat Venäjän hyökkäyksestä ja ulkopuolisesta rahoituksesta johtuvan epävarmuuden vuoksi. IMF:n Ukrainan-operaation päällikkö Gavin Gray sanoi rahaston silti odottavan, että Ukrainan sota päättyy tämän vuoden loppuun mennessä.

Grayn mukaan Ukrainan pitäisi saada lainarahat lähipäivinä.

IMF:n lainapäätös tuo helpotusta Ukrainan taloustilanteeseen, sillä Yhdysvaltain kongressi jatkaa edelleen kinasteluaan 61 miljardin dollarin lisäapupaketin hyväksymisestä Ukrainalle. Gray sanoi, että IMF:n on tutkittava Yhdysvaltain päätösten vaikutusta Ukrainan velkatasoon, mikäli Yhdysvaltain lainsäätäjät päättävät muuttaa osan rahoituksesta lainaksi avustuksen sijaan.

IMF on äskettäin arvioinut Ukrainan sodanjälkeisen jälleenrakennuksen kustannuksiksi lähes 490 miljardia dollaria.

Lähteet: AFP, Reuters

Suosittelemme