Kierrätys toimii Joensuun seudulla, arvokkaimpia tekstiilejä kuljetetaan toiselle puolelle maata

Tekstiilijätteen vastaanotto on nykyisin pakollista kunnille. Joensuun vastaanottopisteessä ensimmäinen vuosi on opettanut ihmisille, miten toimia poistotekstiilien kanssa.

Nainen seisoo isossa hallissa, joka on täynnä vaatteita pöydillä, hyllyissä ja henkareissa.
Työvalmentaja Sanna Louhelainen toivoo, että myös sekoitekuitujen kuten polyesterin teollinen jatkohyödyntäminen kehittyy. Taustalla lajittelemassa Nina Mäkelä. Kuva: Ari Haimakainen / Yle
Marja-Liisa Kämppi

Poistotekstiilejä on otettu vastaan Joensuussa vuoden ajan.

Asukkaat voivat tuoda Joensuun Salpakankaalle vanhoja vaatteita ja kodin tekstiilejä.

Työvalmentaja Sanna Louhelainen kertoo, että asukkaat ovat jo löytäneet hyvin paikan. Monet tuovat käytöstä poistamansa tekstiilit samalla, kun käyvät viereisessä kierrätyskeskuksessa.

– Kyllä tämä on aika odotettu palvelu ollut. Ihmiset ovat hillonneet tekstiilejä nurkkiinsa aika pitkään ja odottaneet, että milloin keräys alkaa, Louhelainen tuumaa.

Puhtaat luonnonkuidut kuten puuvilla ja villa sekä denim-kankaiset farkkuvaatteet kuljetetaan Joensuusta rekalla ja hyödynnetään tekstiilinkäsittelylaitoksella Paimiossa, Lounais-Suomessa.

Loput kierrätetään Pohjois-Karjalassa. Käyttökelpoiset vaatteet lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen ja Enon Kiertämössä on vaatemyyntiä. Käyttökelpoiset kodintekstiilit myydään edullisesti Joensuun Kiertämössä.

– Koulut ja päiväkodit voivat hakea täältä ilmaiseksi tekstiilimateriaaleja. Ilmeisesti tieto ei ole kaikille mennyt, enemmänkin voisi hakea, Louhelainen mainostaa.

Kaikki tekstiilit eivät kelpaa kierrätykseen

Joensuun henkilöstö tarkastaa ja lajittelee tuodut tekstiilit. Sanna Louhelainen toivoo, että asiakkaat noudattavat tekstiilien laatuohjeita.

– Että on tosiaan puhdasta, kuivaa eikä ole alusvaatteita, sukkia sun muita mitä tänne ei kuulu. Ne voi laittaa jo kotona roskikseen, Louhelainen toteaa.

Esimerkiksi vuosia aitan tai navetan nurkassa säilytetyt vaatteet eivät enää ole puhtaita. Pilaantuneen tavaran tuonti on kuulemma kuitenkin harvinaista.

– Kun ihmiset näkevät, että täällä oikeasti pöyhitään näitä käsin, he kyllä ymmärtävät miksi niitä homeisia vaatteita ei voi tuoda tänne, Louhelainen kertoo.

Kiertämössä toivotaan, että poistotekstiilit tuodaan mieluummin pakattuna kassiin tai laatikkoon kuin suureen jätesäkkiin.

Tekstiilijätteen vastaanotto Joensuun seudulla on kunnallisen jätehuoltoyhtiön Puhaksen vastuulla. Lajittelijat ovat Joensuun kaupungilla työkokeilussa tai palkkatuella.

Suosittelemme