Venäläismedia käyttää Wille Rydmanin lausuntoja propaganda-aseena

Venäläisten mukaan Rydmanin lausunto ”omaan jalkaan ampumisesta” osoittaa pakotteiden epäonnistuneen ja ajaneen Suomen talousahdinkoon.

Wille Rydman, elinkeinoministeri (ps).
Ekinkeinominsteri Wille Rydmanin (ps.) lausunnot on otettu propaganda-aseeksi venäläismediassa. Kuva: Esa Syväkuru / Yle
Jari Strömberg

Venäjän valtion uutistoimisto Ria Novosti kertoo, että ”Suomi kritisoi ajatusta nikkelin tuonnin kieltämisestä Venäjältä”.

Uutistoimisto perustelee väitettä elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) Ylelle antamalla lausunnolla. Rydman perusteli Ylelle venäläisen nikkelin ja lannoitteiden kuljetusten jatkumisesta Suomeen Ukrainan sodan pakotteista huolimatta.

– Eihän siinä ole järjen hiventä, että kun haluamme osoittaa Venäjälle, että emme hyväksy heidän toimintaansa, niin osoittaisimme sen sillä, että ampuisimme omaan jalkaamme, Rydman sanoi.

Rydmanin mukaan Suomi ja muut länsimaat ovat riippuvaisia venäläisen Nornickelin tuottamasta nikkelijalosteesta.

Nyt venäläismedia pitää Rydmanin lausuntoa vahvistuksena siitä, että Venäjän vastaiset talouspakotteet ovat epäonnistuneet. Ria Novosti siteeraa Rydmania omaan jalkaan ampumisesta sanatarkasti.

– Lännellä ei ole rohkeutta myöntää Venäjän federaation vastaisten pakotteiden epäonnistuminen. Itse länsimaissa on toistuvasti ilmaistu mielipiteitä siitä, että Venäjän vastaiset pakotteet ovat tehottomia, Ria Novosti kirjoittaa aihetta käsittelevässä artikkelissaan.

Ria Novosti kertoo myös, että venäläisen nikkelin ja lannoitteiden toimitukset Suomeen jatkuvat ja että venäläisen Nornickelin Harjavallan tehtaan on tarkoitus kasvattaa kapasiteettiaan puolitoistakertaiseksi.

Myös venäläinen verkkomedia Pravda.ru kertoo pakotteista huolimatta jatkuneesta nikkelikaupasta Suomen kautta. Pravdan mukaan pakotteet ovat syy Suomen talousahdinkoon.

– (Nikkeli)kaupasta tuli tapa kiertää Venäjän vastaiset pakotteet, jotka Euroopan unioni asetti erityisen sotilasoperaation alkamisen jälkeen. Tämän seurauksena Suomi kohtasi vakavia taloudellisia vaikeuksia, mukaan lukien taantuma ja paikallisten yritysten konkurssien lisääntyminen, Pravda kirjoittaa.

Pravdan artikkeli perustuu venäläisen uutistoimisto EURASIA Dailyn (EADaily) uutiseen, jonka otsikon mukaan ”Suomi pitää kiinni strategisen metallin tuonnista Venäjältä”.

Venäläismedian kommenteista kertoi ensimmäisenä Suomessa Iltalehti.

Suosittelemme