Pitkittyvä lakko lisää epävarmuutta etnisissä ruokakaupoissa, joiden tarjonta on pitkälti tuonnin varassa

Kolmatta viikkoa jatkuva lakkoilu näkyy ulkomailta tulevan tavaran saatavuudessa . Toistaiseksi on selvitty, kerrotaan Seinäjoen ja Vaasan kaupoista.

Vaasalaisen Hot Curry Marketin toimitusjohtajan Asma Syedin mukaan tietyistä lakosta johtuvista ongelmista huolimatta kaupan myynti on pysynyt normaalilla tasolla.
Mirva Ekman,
Matti Rinnekangas

Pitkittyneet poliittiset lakot vaikuttavat jo tuontiin nojaaviin etnisiin ruokakauppoihin.

Vaasalaisessa Hot Curry Marketissa on toimitusjohtaja Asma Syedin mukaan ollut tavarankuljetuksissa jonkin verran ongelmia.

Hankaluuksia on ulkomailta tulevan tavaran kanssa. Kuljetusten järjestäminen on työlästä, koska tilauksia tulee monesta maasta, esimerkiksi Saksasta, Englannista ja Alankomaista.

Suomen sisällä yhtiö on nyt kuljettanut tavaraa aiempaa enemmän itse.

Ruokaa etnisen ruokakaupan hyllyillä
Etnisten ruokakauppojen tuotevalikoimasta suurin osa tulee ulkomailta. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Tuotevalikoimassa ongelmat voivat näkyä pakasteissa ja kuivatuotteissa.

– Jotenkin me selviämme, mutta tilanne ei ole kovin hyvä, Syed sanoo.

Seinäjoella ei vielä vaikutuksia

Lakko ei ole vielä näkynyt juurikaan Seinäjoella Mokka Marketin tuotevalikoimissa. Kauppoja on tällä hetkellä kaksi: keskustassa ja Ideaparkissa.

Tuotteista noin 95 prosenttia tulee ulkomailta, mutta tukkukaupat ja toimittajat ovat Suomessa tai EU:n sisäpuolella, kertoo liikkeiden omistaja ja yrittäjä Mohammed Almarrani.

Almarranin mukaan jo korona-aika opetti tilaamaan tuotteita suurissa erissä ja pitkillä päiväyksillä. Kaupassa myydään tuotteita eri puolilta maailmaa, ja myydyimpiä ovat riisi sekä mausteet, makeiset ja vihannekset.

Huomasin viime viikolla Helsingissä, kun olin tilaamassa tavaraa, että tuotteissa oli puutoksia. Minulle kerrottiin, että kontteja on kertynyt satamaan, eikä tavaroita ole saapunut.

Mohammed Almarrani, omistaja, Mokka Market

Tällä viikolla tulossa olevan tilauksen tilanne on kuitenkin epävarma. Viikoittain kauppaan tilataan esimerkiksi vihanneksia ja maitotuotteita.

– Huomasin viime viikolla Helsingissä, kun olin tilaamassa tavaraa, että tuotteissa oli puutoksia. Minulle kerrottiin, että kontteja on kertynyt satamaan, eikä tavaroita ole saapunut, Almarrani sanoo.

Mohammed Almarrani on muuttanut Suomeen Jemenistä vuonna 2016 ja Seinäjoelle vuotta myöhemmin. Hän uskoo, että kansainväliselle kaupalle riittää kysyntää jatkossa enemmänkin, koska Seinäjoella asuvista yhä useampi tulee ulkomailta.

Almarranin mukaan kansainvälinen kauppa voi olla myös niin sanottu pitotekijä eli houkutella kansainvälisiä asukkaita myös jäämään paikkakunnalle.

– Olemme huomanneet kasvua molemmissa kaupoissa.

Lisää: Yle seuraa uutisia lakoista täällä

Tuore liha ja vihannekset kysytyintä nyt

Vaasalaisessa Hot Curry Marketissa kysytään meneillään olevan ramadanin vuoksi erityisesti tuoretta lihaa ja vihanneksia.

Ramadan on islamilaisen kalenterin yhdeksäs kuukausi. Sen näkyvin tapahtuma on koko kuukauden kestävä uskonnollinen paasto, joka rajoittuu päivän valoisaan aikaan.

Alueellisesta näkökulmasta suosituinta myytävää on Syedin mukaan afrikkalainen ruoka. Afrikkalaisia on Vaasassa paljon, mutta he eivät käy kovin usein kotimaassaan, Syed arvioi.

Vaasassa on muutamia etnisiä ruokakauppoja. Syedin mukaan kilpailu asiakkaista on reilua.

– Kauppoja ei ole niin paljon, joten se sujuu hyvin, autamme toisiamme, hän sanoo.

Asma Syed, toimitusjohtaja, Hot Curry Market Vaasa
Vaasalaisen Hot Curry Marketin toimitusjohtajan Asma Syedin mukaan kaupungin etniset ruokakaupat elävät sovussa, toisiaan auttaen. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Syedin mukaan oma ruoka on erittäin tärkeää, ja siksi myös etnisille ruokakaupoille riittää asiakkaita.

– Esimerkiksi afrikkalaisille tai intialaisille ei ole valinnanvaraa paikallisissa ruokakaupoissa, hän sanoo.

Tiettyyn ruokaan tottunut ihminen haluaa samaa ruokaa, menee hän minne tahansa, sanoo Syed.

– Vaikka he tulisivat Eurooppaan, he muistavat silti aasialaisen ruoan, afrikkalaisen ruoan ja kotiruoan, hän toteaa.

Suosittelemme