Kokkolan työntekijät sairastivat viime vuonna 10 000 päivää edellisvuotta vähemmän

Suuri selittäjä on koronan hiipuminen. Myös mielenterveyssyistä johtuvat sairauslomat ovat vähentyneet, mutta psyykkiset syyt ovat yhä yleisin poissaolojen aiheuttaja.

Nainen ja mies makaa sohvalla vilttien alla, etualla pöydällä käytettyjä nenäliinoja ja kuumemittari.
Kuvituskuva. Koronasta ja hengitystieinfektioista aiheutuneet poissaolot tippuivat merkittävästi viime vuonna. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Iina Kluukeri

Kokkolassa kaupungin työntekijöiden sairauspoissaolot vähenivät rajusti viime vuonna. Poissaoloja oli yli 10 000 päivää vähemmän kuin edellisvuonna.

Suurin selittävä tekijä laskulle on se, että koronasta ja hengitystieinfektioista aiheutuneet poissaolot tippuivat merkittävästi, kertoo vt. henkilöstöjohtaja Riikka Parkas-Tieva.

– Syksyllä 2022 taudit iskivät kaupungin työntekijöihin rysäykselle: etenkin kouluissa ja varhaiskasvatuksessa se aiheutti runsaasti sairastumisia. Kuitenkin viime vuonna tilanne rauhoittui selvästi.

Lisää: Korona ei enää kuormita kuntien henkilöstöä – sairauspoissaolot kääntyneet useassa kaupungissa laskuun

Yhteensä sairauspoissaolopäiviä kertyi Kokkolan kaupungin työntekijöille viime vuonna vajaat 38 000. Kokkolan työntekijät olivat poissa töistä keskimäärin 17 päivää.

Eniten poissaloja oli varhaiskasvatuksessa, vähiten konsernihallinnossa.

Matalan kynnyksen palveluja ja lyhytterapiaa

Kaupungin panostus mielenterveyteen on auttanut. Mielenterveyssyistä sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksista johtuvat poissaolot vähenivät viime vuonna.

Kokkola on tarjonnut matalan kynnyksen mielenterveysverkkopalvelua, lyhytterapiaa, lisää psykologikäyntejä sekä työnohjausta.

– Samoja tukitoimia jatketaan. Lisäksi tänä vuonna otetaan käyttöön digitaalinen työkykyjohtamisjärjestelmä koko organisaatiossa. Sillä seurataan työntekijöiden työkyvyn tukea ja sen toimivuutta, kertoo vt. henkilöstöjohtaja Parkas-Tieva.

Psyykkiset syyt ovat silti suurin poissaolojen aiheuttaja, toisena tulevat tuki- ja liikuntaelinsairaudet.

Kokkolan kaupungin palkkalistoilla on 2 200 työntekijää. Vuodesta 2022 työntekijämäärä väheni reilulla sadalla.

Suosittelemme