Valio siirsi kaikessa hiljaisuudessa kaurajuoman tuotantoa Saksaan – näin tunnistat kotimaisen tuotteen

Työntekijöiden mukaan Valion Turengin-tehtaalla olisi valmius tuottaa pakkauskokoja, jotka nyt tehdään Saksassa.

Kaupan hyllyssä Oddlygoodin barista puolen litran kaurajuomapurkkeja.
Nämä puolen litran pakkaukset valmistetaan ulkomailla. Tieto on merkitty pakkaukseen selkeästi, eikä se yritä johtaa kuluttajia harhaan. Kuva: Dani Branthin / Yle
Riitta Siirtomaa

Valio on siirtänyt osan kaurajuomatuotteidensa valmistuksesta ja pakkaamisesta ulkomaille.

Tällä hetkellä Suomessa myydään kahdeksaa eri Oddlygood Barista -kaurajuomaa.

Niistä kuutta valmistetaan Suomen tehtaissa Riihimäellä ja Janakkalan Turengissa.

Kahta tuotetta valmistetaan Saksassa: Oddlygood Barista kaurajuoma 0,5 l sekä Oddlygood Barista kaurajuoma Delight 1 l.

Miksi suomalainen kaura kuljetetaan pakattavaksi Saksaan?

Vuonna 2021 Valio yhtiöitti kaurapohjaisten tuotteiden liiketoiminnan Oddlygood Global oy:lle, jonka omistavat Valio ja Mandatum Asset Management.

Oddlygoodin operatiivisen johtajan Reetta Tikanmäen mukaan noin viisi prosenttia Suomessa myytävistä Valion kaurajuomalitroista valmistetaan Saksassa, mutta kaura on suomalaista.

Kaurajuomatuotteiden kysyntä kasvaa jatkuvasti. Oddlygoodin mukaan sopimusvalmistajaverkostoa kehitetään, jotta yhtiö pystyy vastaamaan kasvavaan kysyntään sekä uusiin tarpeisiin.

– Kaikki tuotantomenetelmät tai kuluttajien toivomat pakkaustyypit eivät ole aina saatavilla kaikilla tehtailla, ja nämä syyt vaikuttavat yksittäisten tuotteiden valmistuspaikkoihin, kommentoi Reetta Tikanmäki.

Tuoteselosteen puoli puolen litran kauramaitopurkissa käännettynä kameraan päin.
Pakkausmerkinnöistä selviää, että tämä tuote on valmistettu EU:n alueella. Jatkossa kaikki Suomessa valmistetut Oddlygood Barista -juomat tunnistaa siitä, että uudistetuissa tuotepakkauksissa lukee tuotteen valmistajana Valio ja valmistusmaana Suomi. Kuva: Dani Branthin / Yle

Valion sivuilla vanhentuneita tietoja

Valion verkkosivuilta löytyy kuitenkin useita artikkeleita, joiden mukaan Oddlygood Barista valmistetaan Suomessa.

– Valion vanhoista tiedotteista ja uutisartikkeleista saattaa löytyä yhä tieto, jonka mukaan kaikki Oddlygood Barista -tuotteet valmistetaan Suomessa. Se on vastannut julkaisuajankohdan tilannetta. Kaikissa uutisissa ja artikkeleissa on julkaisupäivämäärä, sanoo Reetta Tikanmäki.

Osassa tuotteita tuotanto on siirretty kuitenkin jo useita viikkoja sitten Saksaan.

Kotimaisuustieto toistuu Oddlygood Barista -kaurajuoman tuotesivun yhteydessä ja laajemmassa tuoteperheen esittelyartikkelissa. Esittelyartikkeli on päivätty julkaistuksi 28. tammikuuta vuonna 2022.

Yhtiö ei kerro tarkkaa päivämäärää, milloin osa tuotannosta on siirretty Saksaan. Yhtiö vetoaa sisäisiin liiketoiminta-asioihin.

Ruutukaappaus Valion Oddlygood-tuoteperheen esittelysivulta. Otettu 28.3.2024 kello 15.
Ruutukaappaus Valion Oddlygood-tuoteperheen esittelysivulta 28.3.2024. Sivu on päivätty tammikuulle 2022. Kuva: Ruutukaappaus, kuvankäsittely: Teemu Kammonen / Yle

Oddlygoodin operatiivisen johtajan Reetta Tikanmäen mukaan virheelliset tiedot korjaantuvat päivityksen myötä.

– Päivitämme vanhaa artikkelia, koska moni päätyy siihen hakukoneiden kautta. Siinä on julkaisuajankohtansa tilannetta vastaava maininta, että Oddlygood Barista -tuotteet valmistetaan Suomessa. Päivityksen yhteydessä myös artikkelin päiväys muuttuu.

Pääluottamusmies: Irtisanomiset olisi voitu välttää, jos tuotanto olisi pidetty Suomessa

Valio irtisanoi helmikuussa henkilökuntaa Turengin-tehtaaltaan.

Työntekijöiden näkemyksen mukaan tähän päädyttiin, koska osa kaurajuomien tuotannosta siirrettiin Saksaan.

Irtisanotuista kuusi työskenteli tuotannossa ja kolme muissa tehtävissä.

Maaliskuussa muutosneuvottelujen tuloksena Riihimäen-tehtaalla alle kymmenen työntekijän työsuhde päättyi ja noin 15 työntekijän toimen- tai työnkuvaan tuli muutoksia. Turengissa noin viiden ihmisen toimenkuvaan tai työtehtävien sisältöön tuli muutoksia.

Valiolla on Riihimäellä noin 430 työntekijää ja Turengissa noin 120.

Valion Turengin-tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Pasi Mäkinen pitää helmikuisia irtisanomisia valitettavina.

– Ikäviähän ne ovat. Kyllähän me olisimme ne työpaikat mielellään meillä pitäneet.

Valiolta kommentoidaan sähköpostitse, että irtisanomisten taustalla oli tuotantovolyymien pienenemisen lisäksi yleinen taloudellinen tarve parantaa tehtaan kustannustehokkuutta.

Työntekijät pitävät työpaikkojen menetystä turhana, sillä heidän mielestään Valio ei hyödynnä täysillä Turengin-tehtaan kapasiteettia. Esimerkiksi nyt Saksassa valmistettavia puolen litran Barista-purkkeja olisi valmius tuottaa myös Suomessa.

– Minun näkemykseni mukaan pystyttäisiin tekemään enemmän, mutta se on sitten eri asia miten työnantaja nämä laskee, sanoo Mäkinen.

Valion Turengin tehtaanjohtaja Timo Saarenpää ei kommentoi sitä, olisiko tuotantokapasiteetin nosto mahdollista.

– Tehdas- ja tuotekohtaiset tiedot kapasiteeteista eivät ole julkisia. Valmistuskapasiteetti riittää tämän hetken kysyntätarpeeseen.

Jutussa on 31.3.2024 kello 15.22 tarkennettu jutussa alun perin ollut termi ”kauramaito” muotoon ”kaurajuoma”.

Suosittelemme