Ranska pistää nyt kaikki paukut tekoälyyn: pariisilaisyhtiön tekoälyä käyttävät jo Nato ja Yhdysvaltain armeija

Ranska haluaa nousta eurooppalaisen tekoälyn ajuriksi. Maalla ei ole vaikeuksia löytää alan osaajia.

Pariisissa tapahtuu paljon tekoälyn saralla.
Miina Väisänen

PARIISI Tekoäly-yhtiö Preligensin toimistolla ovat näkymät kohdillaan.

Kattoterassilta näkyy kultaisena kimaltava oopperan katto ja pittoreskit pariisilaiskatot. Euroopassa käytävä sota tuntuu täällä kaukaiselta.

Täällä kuitenkin kehitetään tekoälysovellusta, jota hyödyntävät muuan muassa Nato, Ranskan tiedustelupalvelu ja Yhdysvaltain armeija.

Ranskalaisen yhtiön kehittämä tekoälysovellus analysoi satelliittikuvia ja raportoi muutoksista kuvissa.

– Tähän mennessä työn on tehnyt ihmissilmä, sanoo puolustusalan asiantuntijana Preligensillä työskentelevä Gregory Sidorski.

Sidorski esittelee satelliittikuvaa, jossa näkyy venäläinen lentokenttä keväällä 2022. Kuvasta näkyy, miten lentokoneiden määrä lisääntyi keväällä, jolloin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Sidorskilla on takanaan kolmenkymmenen vuoden ura Ranskan merivoimissa. Sotilasurallaan hän työskenteli muun muassa tiedustelutehtävissä ja osallistui Ranskan operaatioihin Irakissa ja Libyassa.

Henkilö seisoo parvekkeella. Taustalla kerrostaloja.
Gregory Sidorskin mukaan ranskalaiset tuntevat melko huonosti maansa puolustusta ja armeijaa. Kuva: Miina Väisänen / Yle

Ranska haluaa olla eurooppalaisen tekoälyn veturi

Preligens sai alkunsa vuonna 2016 ja on sittemmin kasvanut yli 250 ihmisen organisaatioksi.

Yhtiön liikevaihto huitelee 30 miljoonassa eurossa. Viime vuodesta kasvua on kertynyt 70 prosenttia. Vaikka perustaja Renaud Allioux ei sitä ääneen myönnäkään, sota lienee tuonut kasvua.

Preligens on kuitenkin vain yksi esimerkki siitä, minkälaisia tekoälyyn keskittyviä yhtiöitä Ranskassa nyt nousee.

Tällä hetkellä isoin noste lienee yhtiöllä nimeltä Mistral AI, jonka toimitusjohtaja Arthur Mensch oli puhujana myös start up -tapahtuma Slushissa Helsingissä viime vuonna.

Alle vuoden vanha yhtiö on arvoltaan jo yli kaksi miljardia dollaria.

Mistral AI-yhtiön toimitusjohtaja Arthur Mensch.
Tekoäly-yhtiö Mistral AI:n toimitusjohtaja Arthur Mensch työskenteli aiemmin Google Deepmind -tekoälyn parissa. Kuva: Firas Abdullah / ABACAPRESS/ddp images

Kielimalleja kehittävä Mistral AI pyrkii haastamaan Googlen ja Open AI:n ChatGPT-tekoälysovelluksen.

Mistral AI istuu täydellisesti presidentti Emmanuel Macronin agendaan. Macron haluaa nostaa ranskalaiset tekoälyfirmat Euroopan huipulle haastamaan amerikkalaiset teknologiajätit.

Tekoälytutkija Thierry Poibeaun mukaan valtion tavoitteena on kasvattaa ranskalaisyhtiöistä tarpeeksi suuria, jotta ne pärjäisivät kilpailussa suuryrityksiä vastaan.

– Euroopassa pystytään paremmin kehittämään kielimalleja eurooppalaisilla kielillä kuin Yhdysvalloissa, Poibeau sanoo.

Henkilö istuu puistonpenkillä kaupunkimaisemassa. Taustalla kävelee ihmisiä.
Tutkija Thierry Poibeaun mukaan Ranska kilpailee tekoälyinvesoinneista muun muassa Saksan ja Italian kanssa. Kuva: Miina Väisänen

Ranska teki myös aktiivista lobbaustyötä EU:n tekoälyasetuksen valmistelun yhteydessä ja pyrki luomaan siitä mahdollisimman yritysystävällisen. Tavoitteena oli taata ihanteelliset olosuhteet etenkin ranskalaisille tekoäly-yrityksille.

Poibeaun mukaan Ranskan valtio investoi nyt massiivisesti tekoälyn saralla paitsi yrityksiin myös julkisiin tutkimusinstituutteihin. Maahan ollaan perustamassa kymmenen uutta tekoälyn tutkimuskeskusta.

Pariisi on monella tapaa ihanteellinen paikka yrityksille

Preligensin perustaja Renaud Allioux haluaa pitää yhtiön pääkonttorin Pariisissa.

– Pariisissa tapahtuu paljon ja olemme keskellä Eurooppaa. Meillä ei ole vaikeuksia löytää tekoälyosaajia.

Allioux'n mukaan Yhdysvalloissa byrokratia on raskaampaa, kulut huomattavasti suurempia ja työvoima kalliimpaa kuin Ranskassa.

Henkilö seisoo parvekkeella. Taustalla kerrostaloja.
Preligensin perustajan Renaud Allioux'n mukaan Ukrainan sodan myötä puolustusteknologia on ottanut isoja harppauksia. Kuva: Miina Väisänen

Tekoälytutkija Thierry Poibeau uskoo, että vahva tekoälyosaaminen onkin Ranskan valttikortti.

– Pariisissa on huippukouluja, joista valmistuu matematiikan ja it-alan insinöörejä. Heillä on juuri sitä osaamista, mitä tekoälybisneksessä tarvitaan.

Maassa on myös nähtävissä kehitys, jossa aiemmin amerikkalaisten teknologiajättien palveluksessa olleet ranskalaiset palaavat kotimaahansa perustaakseen tekoäly-yhtiön.

Myös amerikkalaiset teknologiajätit ovat kiinnostuneita ranskalaisesta tekoälyosaamisesta. Sekä Meta että Google ovat perustaneet tekoälykeskukset Pariisiin.

Mallia Ukrainan teknologiasta

Puolustus on noussut Ukrainan sodan myötä esille aiempaa isommin Ranskassa. Helmikuussa Macron väläytti mahdollisuudesta lähettää joukkoja Ukrainaan.

– Puolustuksessa olemme yksi EU:n suurimpia maita ja se selittää myös meidän kaltaisten yritysten menestyksen, Renaud Allioux sanoo.

Preligensillä on myös kytkös Ranskan valtioon, sillä maan puolustusministeriö omistaa siitä osan.

Allioux pitää tärkeänä, että Ranska pitää kiinni omavaraisuudestaan sekä teknologian että puolustuksen saralla.

Gregory Sidorski.
Gregory Sidorski esittelee Preligensin tekoälysovellusta. Kuva: Miina Väisänen / Yle

– Suhteemme Yhdysvaltoihin on edelleen hyvä, mutta taivaalle voi vielä ilmestyä synkkiä pilviä. Siksi on tärkeää, että kykenemme puolustamaan itseämme myös Yhdysvalloista erillään.

Allioux sanoo inspiroituvansa erityisesti ukrainalaisesta puolustusteknologiasta.

– Ukraina on tämän alan edelläkävijä. Siellä kehitetään esimerkiksi drooneihin liittyvää teknologiaa, joka päätyy ennen pitkää myös tänne.

Suosittelemme