Lampurit vähenevät Itä-Suomessa, vaikka pääsiäinen tyhjentää lammastuotteet hyllyiltä

Lammastilallisten määrä on laskenut Itä-Suomessa. Uusien yrittäjien jaksamisesta halutaan huolehtia entistä paremmin.

Lammas tuijottaa karsinasta.
Lapinlahtelaisen Lammastila Haukivillan pääsiäissesonki on ollut hyvä. Kuva: Petri Julkunen / Yle
Petri Julkunen

Lammastilojen määrä on laskenut Itä-Suomessa. Uusimpien tilastojen mukaan Pohjois-Karjalasta löytyy enää 43 tilaa ja Pohjois-Savosta puolestaan 86 tilaa. Yhteensä Savo-Karjalassa kasvatetaan hieman yli 7 000:ta lammasta. Vuoden 2022 lukemiin on laskua 19 tilan verran.

Pro Agrian lammastuotannon erityisasiantuntija Sari Heltelän mukaan uusia tuottajia on tullut mukaan, mutta moni kokeneempi tuottaja on lopettanut alalla. Uusien lammastilallisten kanssa tuotantomuodot suunnitellaan nyt entistä huolellisemmin. Myös maatilayrittäjien jaksaminen on entistä enemmän keskiössä.

Soittokierros alueen lammastiloille kertoo sen, että menekkiä lihalle on tänäkin pääsiäisenä. Useiden tuotteiden kohdalla hyllyt ovat olleet suoramyyntitiloilla tyhjiä jo ennen pääsiäistä.

Lapinlahtelaisen Lammastila Haukivillan yrittäjä Ellis Kotilainen kertoo markkinatilanteen olevan hyvä. Myös hyvälaatuiselle villalle on kysyntää. Kotilaista harmittaa suoramyyntitiloja koskeva byrokratia. Myös viranomaisten vaatimiin suunnitelmiin toivottaisiin pitkäjänteisyyttä.

– Maataloudessa ei eletä kvartaalitalouksisssa, meille 20 vuottakin on lyhyt aika ja 10 vuotta vielä lyhyempi. Siksi toivoisi järkeä vuosittaiseen raporttitarkkailuun.

Lampuri Ellis Kotilainen: "Surullistahan se on, kun lammastilat vähenevät"
Lampuri Ellis Kotilainen kertoo lammastilan arjesta. Toimittajana Petri Julkunen.

Suosittelemme