Valokuvakehys, jossa on kaksi kuvaa ja edessä enkelikynttilänjalka.
Ihmiset

Kadonnut jäljettömiin

Tapio ja Tiina Väänäsen 21-vuotias poika katosi marraskuussa. Vanhemmat toivovat, että kevät toisi tietoa pojan kohtalosta.

Tekijät

teksti:Eetu Ruonakoski
kuvat:Janne Körkkö

Valvontakamera todistaa, kun nuori mies kulkee pitkin siltaa Oulun teatterin edustalla. On keskiviikkoyö 15. marraskuuta 2023, kello 3.19.

Se on viimeinen varma havainto 21-vuotiaasta Atte Väänäsestä. Ei ole varmaa tietoa siitä, mitä nuorukaiselle sen jälkeen tapahtui.

Vanhemmat ovat odottaneet selitystä jo kuukausien ajan. On yritetty viettää joulua ja uuttavuotta.

Epätietoisuus pojan kohtalosta musertaa.

– Varsinkin etsintöjen aikaan, kun on hirveä toive siitä, että poika löytyy, mutta ei löydykään. Se on kauhea pettymys. Ja kaikki alkaa taas seuraavana päivänä rullaamaan uudestaan, se sama prosessi. Sitä kun käy aikansa läpi, on aika hajalla, isä Tapio Väänänen kertoo.

Yle tapasi kadonneen miehen omaiset tämän lapsuudenkodissa Muhoksella. Vanhemmat toivovat, että julkisuus poikisi tietoja siitä, mitä heidän pojalleen tapahtui.

Silta ja ihmisiä kävelyllä.
Atte Väänänen tallentui viimeisen kerran valvontakameraan Kaarlenväylän sillalla. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Ilman syytä

Katoamisyönä Atte Väänänen vietti vapaailtaa Oulun Isokadulla sijaitsevassa ravintolassa.

Ravintolan sulkemisajan jälkeen mies liikkui keskustan halki ja päätyi lopulta teatterisaareen johtavalle Kaarlenväylän sillalle.

Viimeisessä valvontakamerakuvassa mies on yksin ja liikkuu Pikisaaren suuntaan. Tietoa siitä, minne hän on matkalla ei ole. Koti on toisella puolella kaupunkia.

Oulun keskustan kartalle on merkitty Kiikelin, Isokadun ja Kaarlenväylän sijainti.
Atte Väänänen liikkui katoamisyönä Oulun keskustan alueella. Kuva: Hanne Kinnunen / Yle, Mapcreator, Open street map

Vanhempien mukaan katoamiselle ei ole mitään ilmeistä selitystä.

Heidän mukaansa Aten elämässä oli kaikki hyvin. Oli työ ja oma asunto. Äiti Tiina Väänänen kuvailee poikaansa positiiviseksi, rauhaa rakastavaksi ja rauhalliseksi mieheksi.

– Hänen esimiehensäkin kehui, että älyttömän reipas ja tekevä ihminen. Tämä on järkyttänyt heitäkin suuresti, Tapio Väänänen jatkaa.

Virallisesti katoaminen kirjattiin maanantaina 20. marraskuuta. Edeltävänä viikonloppuna vanhemmat olivat käyneet pojan asunnolla yhdessä poliisien kanssa, mutta turhaan.

– Atella olisi ollut maanantaina töihin meno kuudeksi. Olin työnantajaan yhteydessä siltä varalta, jos Atte olisikin ollut vaikka kaverin luona ja saapuisi töihin. Mutta ei se sinne koskaan ilmestynyt, isä kertoo.

Vanhemmat kertovat, mistä poikaa on etsitty:

Video: Janne Körkkö / Yle.

Tutkinnan alku otti aikansa

Poliisi tiedotti tapauksesta joitain päiviä myöhemmin ja pyysi vihjeitä kadonneen 21-vuotiaan liikkeistä.

Väänäset kokevat silti, että poliisi suhtautui Aten katoamiseen alkuvaiheessa turhan varovaisesti.

– Ensinnäkin se käynti siellä Aten asunnolla sunnuntaina. Sanottiin, että katsotaan nyt, ilmestyykö Atte vielä esimerkiksi töihin. Kun ei ilmestynyt, tutkijat sanoivat suoraan, että katsotaan tässä nyt vielä joku päivä, että saadaan ensin pankkitiedot otettua auki, Tapio Väänänen sanoo.

Varovaisuutta voi selittää se, että poliisin silmissä kyse on täysi-ikäisestä henkilöstä, jolla on halutessaan oikeus ja mahdollisuus olla tavoittamattomissa.

Isä ihmettelee kuitenkin sitä, että pankkitietojen saamisessa kesti lopulta viikko. Päivät ovat pitkiä, kun hätä on suurimmillaan.

– Se on uskomattoman pitkä aika. Luulisi poliisilla olevan mahdollisuuksia saada vastauksia aika äkkiäkin. En osaa sanoa, mikä on todellinen tilanne, isä pohtii.

Vanhempia turhautti myös se, ettei heitä ohjattu heti tehokkaasti kriisipalveluiden pariin.

– Poliisi ehdotti, että voisitte olla kaupungin kriisiryhmään yhteydessä, mutta kun itse seilaat työterveyshuollon, poliisin ja kodin väliä, niin lähde siitä vielä Ouluun kriisityöryhmää tapamaan. Sula mahdottomuus, isä sanoo.

Keskusteluapua löytyi lopulta omasta kotikunnasta pyynnön jälkeen. Vertaistukea on tullut myös sosiaalisen median kautta.

Nyrkkeilysäkki roikuu puiden välissä.
Pihassa roikkuva nykkeilysäkki muistuttaa vanhempia Atesta. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Avunhuutoja aamuyössä

Päivien vieriessä alkoi näyttää yhä varmemmalta, ettei Atte ole tarkoituksella tavoittamattomissa.

Kun tieto Aten katoamisesta levisi verkossa, sivullinen henkilö otti yhteyttä poliisiin ja kertoi kuulleensa avunhuutoja Kiikelin saaren suunnalta katoamisen aikaan, varhain aamuyöllä.

Saari sijaitsee vain parinsadan metrin päässä katoamispaikalta.

– Vihjettä on selvitelty, eikä se ole vielä ainakaan johtanut löytymiseen. Ja liittyykö se edes tähän tapaukseen? Siitäkään ei ole varmuutta, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tero Luukkonen kertoo.

Rikosta poliisi ei tapauksessa epäile. Poliisi pitää mahdollisena, että Atte on päätynyt syystä tai toisesta veden varaan.

– Valitettavasti kaikki viittaa siihen, ettei henkilöä löydetä enää hengissä. Yleisellä tasolla kadonneita löytyy tavallisesti sitten, kun lumet ovat sulaneet. Joko vesistöstä tai maastosta, rikoskomisario Luukkonen kertoo.

Luukkosen mukaan poliisi on pyrkinyt selvittämään tapausta kaikin käytössä olevin keinoin, viitaten muun muassa kadonneen pankki- ja puhelintietoihin.

– Kaikki tällaiset on selvitelty mahdollisuuksien mukaan.

Auringonlasku ja laiva jäiden keskellä.
Vapaaehtoiset ovat haravoineet vesialueita teatterisaaren ympäristössä. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Etsinnät jatkuvat keväällä

Loppuvuoden aikana poliisi teki maastoetsintöjä Pikisaaren rannoilla ruumiskoirien kanssa.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on suorittanut omia etsintöjään Oulun torin edustan vesialueilla. Tieto tutkituista alueista on välitetty poliisille.

– Yleisesti voi sanoa, että vapaaehtoisten apu on usein ihan korvaamatonta. Se on ihan selvä, Luukkonen sanoo.

Alkuvuoden ajan niin viranomaisten kuin vapaaehtoisten etsinnät ovat olleet jäissä. Tapio Väänäsen mukaan seuraavia suunnitellaan huhti-toukokuulle.

Väänäsille se tarkoittaa lisää tuskallista odottelua. Toisaalta lähenevä kevät tuo toivoa ratkaisusta.

– Kyllä tässä on elämänkatsomus pikkuisen muuttunut. Enää ei jokainen pikku risaus ole ihan niin iso asia kuin ennen, Tapio Väänänen sanoo.

Kaksi ihmistä seisoo pihalla.
Kuva: Janne Körkkö / Yle