Ulla Nieminen laittoi villapaidastaan kuvan someen, ja pian se löytyi kiinalaisesta nettikaupasta

Yle teki koeoston Niemisen kuvat vieneestä oudosta verkkokaupasta. Kiinalais-taustaisen kaupan toiminta on ennenkuulumatonta myös Kuluttajavirastolle.

Ulla Nieminen avaa Ylen koetilaamaa pakettia. Sieltä löytyi muovisen oloinen printattu paita, jota oli myyty Niemisen ottamalla kuvalla itse tehdystä villapaidasta.
Virpi Hukkanen

Väärinkäytökset netissä saavat yhä uusia muotoja. Käsityöharrastaja Ulla Nieminen löysi sattumalta omia kuviaan tuntemattoman nettikaupan sivuilta.

Nettikaupan kaappaamat kuvat Nieminen on ottanut kutomistaan villapaidoista.

– En tiedä, mitä ne ihmiset saa kaupasta - ei ainakaan näitä paitoja, koska ne on täällä.

Nieminen on asettanut näytille olohuoneen pöydälle kymmenkunta villapuseroa. Hän laskee kutoneensa kuvioneulepaitoja yhteensä sata kolmen vuoden aikana.

Ulla Nieminen julkaisee kuvia kutomistaan paidoista somessa. Samoja kuvia on päätynyt tuntemattoman nettikaupan sivuille.

Pieni osa paitojen malleista on Niemisen itsensä suunnittelemia. Suurimman osan paitojen kuvioista Nieminen on kutonut ostamistaan ammattimaisten suunnittelijoiden ohjeista. Niitä myydään nettikaupoissa ja kirjoina.

Kuvat eläkkeellä oleva opettaja julkaisee Pinterestissä ja Instagramissa omilla sivuillaan. Somessa julkaistuja Niemisen kuvia on joutunut nyt kymmenittäin erilaisille nettikauppasivuistoille. Nettikauppa näyttää houkuttelevalta. Kauniita villaneuleita edulliseen hintaan!

Ulla Nieminen kutoo puseroita, kuvaa ne ja julkaisee kuvat omalla sometilillään. Häntä harmittaa, että nyt nettikauppa koettaa myydä omia tuotteitaan hänen puserojensa kuvilla. Villapaitojen mallit ovat ammattimaisten suunnittelijoiden tekemiä.

Tilaamme Niemisen valokuvalla myytävän paidan

Kaupan sivustoilla on myös muiden kuin Ulla Niemisen ottamia kuvia.

Heinonen tunnistaa sivuilta tunnetun suomalaisen neulesuunnittelijan kuvan. Puhelu suunnittelijalle varmistaa asian.

Nettikaupan sivuilta löytyy kuvia useista Ulla Niemisen pöydälle asettamista villapaidoista.

On otettava selvää, mitä Cloushe-niminen nettikauppa oikein myy Niemisen villapaitakuvilla.

Sivuilla on kuva samasta paidasta, joka riippuu henkarissa Niemisen kotona kaapin ovessa. Klikkaus kuvaan. Koko L.

Maksu on mukavinta suorittaa prepaid-luottokortilla. Sellaisen saa vaikkapa kioskilta.

Tilaus toimittajan kotiosoitteeseen.

Seuraa yli kuukauden odotus.

Ulla Niemisen kutomia villatakkeja.
Ulla Nieminen on kutonut kymmeniä ja kymmeniä puseroita. Hän julkaisee kuvan jokaisesta puserosta omalla sosiaalisenmediantilillä. Kuva: Jouni Immonen/Yle Kuva: Jouni Immonen / Yle

Kenkien sijaan saattaa tulla aurinkolasit

Johtava asiantuntija Oskari Stenius Euroopan kuluttajakeskuksesta kuulee ensimmäistä kertaa ulkomailla toimivasta nettikaupasta, joka sieppaa sivuilleen ulkopuolisten villapuseronkuvia.

Sen sijaan verkkokauppojen monenmoiset muut ongelmat ovat tuttuja. Kuluttajakeskus saa eniten yhteydenottoja juuri verkkokauppoihin liittyen. Toisinaan ulkomaisesta nettikaupasta tulee jotain muuta kuin on tilattu ja laatu ei vastaa odotuksia.

– Esimerkiksi on tilattu kengät, mutta tuleekin aurinkolasit, Stenius sanoo.

Steniuksen ohje on, että tuntemattoman verkkokaupan kohdalla kannattaa tutkia kaupan taustoja.

Googlettamalla löytyy keskustelupalstoja, joilla villapuseroiden kuvilla tuotteitaan myyvä nettikauppa mainitaan. Keskustelijat kertovat saaneensa kaupasta aivan toisenlaisen vaatteen kuin kuvassa olevan käsintehdyn villapaidan. Osa valittajista ei ole saanut mitään, mutta on kyllä menettänyt rahansa.

Mitenkähän Ylen tilauksen käy? Tuleeko nettikaupasta yhtään mitään?

Paketti saapuu Virosta lähiostarille

Kuukauden odotus palkitaan.

Tekstiviesti piippaa kännykässä. Paketti on saapunut ja sen voi noutaa läheisestä kauppakeskuksesta.

Verkkokauppa on lähettänyt koetilatun paidan. Lähetys on postitettu Virosta.

Ulla Nieminen saa avata paketin.

Nettikaupan puseroon on painettu Ulla Niemisen kutoman puseron kuvio. Alkuperäinen malli on norjalaisen suunnittelijan Linka Neumannin tekemä.

Nettikauppa vastaa kysymyksellä

Nyt olisi asiaa yrityksen johdolle.

Verkkokaupan sivujen alahelmasta löytyy palvelua pyörittävän yrityksen nimi.

Iso-Britannian yritysrekisteristä selviää, että verkkosivuista vastaa yritys, jonka omistajaksi on merkitty hongkongilainen yhtiö.

Ainut yhteystieto löytyy nettikaupasta asiakaspalveluun. Toimittajan yhteydenottopyyntö on laitettava sinne. Mediadeskin tai johtajan yhteydenoton sijaan asiakaspalvelusta tulee viikkojen odotuksen jälkeen lyhyt viesti.

– Hi, what do you want to know?

Tiedusteluihin siitä, miksi yritys julkaisee suomalaisen neuleharrastajan kuvia ja myy niillä omia tuotteitaan, ei ole vastattu uudesta yrityksestä huolimatta. Ei myöskään tiedusteluihin yrityksen taustasta ja bisneksen laajuudesta.

Kuvapari Ulla Niemisestä, jossa hänellä on toisessa kuvassa päällään villapaita ja toisessa akryylipaita.
Ulla Nieminen testasi, miltä alkuperäinen villapaita ja sen perusteella printattu kopiopaita näyttävät päällä. Kuvat: Pete Dhuy / Yle Kuva: Miku Huttunen / Yle

Iso kiinalainen bisnes

Tietoturvallisuuden asiantuntija Petteri Järvinen on perehtynyt erilaisiin nettihuijauksiin. Nettikaupasta, joka myy akryylipaitoja Ulla Niemisen ottamilla kuvilla, hän ei ole kuitenkaan vielä aikaisemmin kuullut.

Järvinen epäilee, että nettikauppaa pyörittävä yritys tekee monta laittomuutta. Hän kiinnittää huomion siihen, että nettikauppa kuvailee selkeästi joitain tuotteitaan villapaidaksi tai neulepuseroksi.

Mikäli niitä toimitetaan printattuina versioina, kyse on vähintäänkin väärän tavaran toimittamisesta, Järvinen arvelee.

Osaa tuotteista sanotaan kuitenkin selkeästi painetuiksi, vaikka kuvassa onkin käsityönä tehty villapaita. Järvinen kehottaa olemaan tarkkana nettiostoksilla.

Ylen koetilaamaa puseroa kauppa myy kudottuna villapaitana.

Järvisen selvityksen mukaan nettikauppaa pyöritetään Kiinassa.

– Fyysinen ip-nettiosoite vie Kiinan Shenzeniin, Järvinen kertoo.

Sama toimija näyttää pyörittävän useaa nettikauppaa. Niissä kaikissa tuotteita myydään muun muassa käsinkudottujen puseroiden kuvilla.

– Tämä on iso bisnes Kiinassa, Petteri Järvinen arvioi.

Testitilauksen pusero oli lähetetty Helsinkiin Virosta.

Nieminen voisi laittaa laskun

Ulla Nieminen on epätoivoinen nettikaupan toiminnan takia. Kukaan ei kysynyt häneltä lupaa kuvien käyttöön.

Luvaton kuvien julkaisu onkin vastoin Niemisen tekijänoikeuksia. Niemistä harmittaa myös se, että nettikauppias rikkoo neuleen mallin suunnittelijan oikeuksia.

Lakiasiainjohtaja Kirsi Salmela tekijänoikeusjärjestö Kopiostosta kertoo, että amatöörikuvaajankin valokuvilla on joko tekijänoikeus- tai lähioikeussuoja. Kuvaa ei saa julkaista ilman kuvaajan lupaa. Jos joku on näin tehnyt, kuvaaja voi ryhtyä toimiin.

– Kuvaajan kannattaa pyytää ottamaan kuvat pois verkosta, Salmela sanoo.

Perään voi myös lähettää laskun kuvien luvattomasta julkaisusta.

Ulla Niemistä neuvot eivät innosta. Hän ei halua joutua hankaluuksiin enää enempää tuntemattoman toimijan kanssa.

Suunnittelija nostaa kädet pystyyn

Koetilatun puseron alkuperäisen mallin on suunnitellut norjalainen Linka Neumann.

Suunnittelija myy nettikaupassaan neuleohjeiden lisäksi muun muassa lankoja, mutta myös valmiita neulepaitoja. Villapaidat maksavat hänen kaupassaan lähes 200 euroa.

Neumannin edustaja lähettää sähköpostilla kommenttinsa tämän jutun kertomasta ilmiöstä. Yrittäjä on törmännyt vastaavaan toimintaan viime aikoina.

Yrityksen vastauksen mukaan kammottavalle ilmiölle ei tällä hetkellä voi oikein mitään.

6.4. klo 7.39. Korjattu Niemisen sukunimi jutun otsikosta ja ingressistä. Klo 8:57 korjattu Neumannin etunimi Lindasta Linkaksi.

Suosittelemme