Kymmenen maitotilaa lopetti viime vuonna Lapissa – myös tilojen tuottama maitomäärä väheni yli kaksi miljoonaa litraa

Viime vuonna esimerkiksi Sodankylän alueella lopetti kolme maitotilaa. MTK:n mukaan lukuisilla tiloilla taloustilanne on kriittinen.

Kolme lehmää josta keskimmäinen tuijottaa kameraan ja vierellä olevat syövät rehua.
Kuva: Juuso Stoor / Yle
Risto Koskinen

Lapin maitotilojen määrä väheni kymmenellä viime vuoden aikana. Vuoden 2023 lopussa Lapissa oli 175 maitotilaa.

– Kovaltahan se tietenkin tuntuu, mutta pelkäsin paljon suurempaakin lopettajamäärää. Meillä on paljon tiloja, jotka kokevat, että taloustilanne on aika lailla kriittinen ja he pohtivat, kuinka kauan yleensä edes pystyvät tekemään tätä työtä, kertoo MTK-Lappi ry:n toiminnanjohtaja Kaija Kinnunen.

Vielä vuonna 2017 Lapissa oli yli 300 maitotilaa. Kinnusen mukaan tilanne on jatkunut vaikeana jo pitkään.

– Useamman vuoden ajan maidontuotannon tuotantokustannukset kohosivat todella nopeasti ja korkealle, ja meni pitkään ennen kuin maidon hinta lähti nousemaan ja tavallaan tasaamaan sitä kustannusten nousua.

Myös Lapin tilojen tuottama maitomäärä putosi 78,7 miljoonaan litraan, mikä on lähes 2,6 miljoonaa litraa vähemmän kuin vuonna 2022.

– Kyllähän se pahalta näyttää. Meillä oli pitkään sellainen tavoite, että Lapissa maidon tuotannon määrä pysyisi sadassa miljoonassa litrassa. Nyt siitä on kohta kymmenen vuotta, kun siitä tavoitteesta tiputtiin. Ja vuosi vuodelta mennään alaspäin.

Kinnunen pelkää, että tuotannon ja tilojen määrän vähentyessä myös tilojen palvelurakenne heikkenee.

– Eli sitten meillä ei enää olekaan täällä ympärillä koneiden huoltajia, eläinlääkäreitä tai muutakaan.

Tänä vuonna tilanne voi heiketä vielä entisestään.

– Viime vuonna viljelijöiden puheiden perusteella lopettajia olisi saattanut jo nyt olla vielä enemmänkin, joten pelkään, että tilanne saattaa konkretisoitua tänä vuonna. Toivottavasti ei.

Löytyykö maitotiloille jatkajia?

Kinnusen mukaan nyt olisi tärkeintä, että jäljellä olevat maitotilat pystyisivät jatkamaan.

– Eniten huolestuttaa, että kaikille tiloille ei löydy jatkajia. Eli nuoret eivät enää välttämättä haluaa jatkaa tiloilla.

Kinnunen korostaa, että myös maidon hinta ratkaisee paljon. Hänen mukaansa tuottojen tulisi jakautua tasaisemmin kaikille.

– Nyt tulot jakautuvat epäoikeudenmukaisesti. Eli suhteellisesti vähiten kaikesta saa alkutuottaja, jalostaja saa enemmän ja kaikista eniten kauppa.

Suosittelemme