Useita ihmisiä kuoli Israelin ilmaiskussa Damaskoksessa - kuolleiden joukossa Iranin vallankumouskaartin upseereita

Iranin Damaskoksen-suurlähetystön yhteydessä oleva konsulipalveluiden rakennus tuhoutui iskussa täysin. Iran vannoo, että sen kosto Israelille on ankara.

Ilmari Reunamäki,
Minja Viitanen

Israelin maanantaisessa ilmaiskussa kuoli 11 ihmistä Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa, sanoi Syyrian sotaa seuraava Syrian Observatory for Human Rights -järjestö.

Järjestön johtajan Rami Abdel Rahmanin mukaan kuolleista kahdeksan oli iranilaisia, kaksi syyrialaisia ja yksi libanonilainen. Britanniassa toimivan järjestön johtaja lisäsi, ettei kuolleiden joukossa ollut siviilejä.

Aiemmin järjestö sanoi kahdeksan ihmisen kuolleen iskussa.

Iranin vallankumouskaarti sanoi, että prikaatinkenraalit Mohammed Reza Zahed ja Mohammad Hadi Hajriahim sekä viisi muuta upseeria kuolivat iskussa.

Zahedi, 65, johti pitkään Iranin salaisia sotilasoperaatioita Syyriassa ja Libanonissa.

Isku kohdistui Iranin Damaskoksen-suurlähetystön yhteydessä olevaan konsulipalveluiden rakennukseen. Uutistoimisto AFP:n paikan päällä ollut toimittaja kertoi, että rakennus tuhoutui iskussa täysin. Syyrian valtiollisen uutistoimisto Sanan mukaan sen päälähetystörakennus säilyi koskemattomana.

Iranin Syyrian-suurlähettiläs Hossein Akbari ja hänen perheenjäsenensä eivät haavoittuneet iskussa. Akbar sanoi aiemmin maanantaina, että iskussa kuoli jopa seitsemän ihmistä. Pelastustyöntekijät etsivät edelleen ihmisiä raunioiden alta.

Akbarin mukaan isku tehtiin F-35-hävittäjillä. Suurlähettiläs vannoi, että Iran kostaa iskut Israelille.

Myös libanonilainen äärijärjestö Hizbollah sanoi, että Israel tulisi maksamaan iskusta.

– Varmasti tämä rikos ei mene läpi ilman, että vihollinen saa rangaistuksen ja koston, Hizbollah sanoi lausunnossaan.

Israel ei kommentoi iskua

Uutistoimisto Reuters kertoi, että Syyrian sisäministeri ja Iranin ulkoministeri nähtiin iskun jälkeen tapahtumapaikalla.

Iranin ulkoministeri Hossein Amir-Abdollahian sanoi, että Israel rikkoi iskullaan ”kaikkia kansainvälisiä sopimuksia”.

– [Israelin pääministeri Benjamin] Netanjahu on menettänyt henkisen tasapainonsa, koska hän on kohdannut tappion Gazassa eikä ole saavuttanut sionistien kunnianhimoisia tavoitteita, Amir-Abdollahian sanoi tiedotteessa.

Myös Syyrian ulkoministeri Faisal Mekdad tuomitsi iskun, jollahänen mukaansa tapettiin useita ihmisiä. Syyrian puolustusministeri Ali Mahmoud Abbas sanoi puolestaan, että Israelin hävittäjät saapuivat Golanin kukkuloiden suunnasta ja kaikki iskun aikaan rakennuksessa sisällä olleet ihmiset kuolivat tai haavoittuivat.

Lisäksi Venäjän ulkoministeriö tuomitsi iskun lausunnossaan.

– Kehotamme Israelin johtoa lopettamaan provokatiivisen aseellisen väkivallan Syyrian ja naapurimaiden alueelle, ministeriö sanoi.

Israel sanoi, ettei se kommentoisi iskua. Sanomalehti The New York Times (NYT) kertoi kuitenkin, että neljä israelilaista virkamiestä vahvistivat lehdelle nimettömästi, että Israel oli iskun takana. Virkamiehet eivät kuitenkaan vahvistaneet Zahedin kuolemaa.

Iranin vallankumouskaartin jäsen sanoi NYT:lle, että Israel kohdisti iskunsa tapaamiseen, jossa oli mukana Iranin tiedustelu-upseereita ja palestiinalaisia militantteja keskustelemassa Gazan sodan tilanteesta.

NYT:lle puhuneet Israelin virkamiehet sanoivat, että isketty rakennus ei ollut diplomaattisen koskemattomuuden piirissä, koska Iranin vallankumouskaartin jäsenet käyttivät sitä päämajanaan. Virkamiesten mukaan se teki rakennuksesta sotilaskohteen.

Yhdysvalloissa Valkoisen talon tiedottaja Karine Jean-Pierre sanoi, että presidentti Joe Biden on tietoinen iskusta ja hänen lähipiirinsä Valkoisessa talossa perehtyy asiaan.

Israel on kiihdyttänyt iskujaan Syyriassa sen jälkeen, kun sota Gazan kaistaa hallitsevaa palestiinalaista äärijärjestö Hamasia vastaan alkoi viime lokakuussa. Ihmisoikeusjärjestö Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan Israel tappoi viime viikonloppuna Syyriassa yli 50 ihmistä iskussa, joka kohdistui libanonilaista äärijärjestö Hizbollahia vastaan.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Oikaisu 1.4.2024 kello 20.50. Iskupaikalla nähtiin Syyrian sisäministeri, eikä Syyrian ulkoministeri kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.

Juttua päivitetty 1.4.2024 kello 23.57 lisätiedoilla iskussa kuolleista sekä Venäjän ulkoministeriön lausunnolla ja 2.4. kello 2.10 Hizbollahin lausunnolla.

Suosittelemme