Töysäläiset korput syntynevät jatkossakin Etelä-Pohjanmaalla – palaneen tehtaan korvaavat tilat selvillä lähiviikkoina

Neuvotteluja on käyty pitkään useista eri tiloista. Toimitusjohtaja Jari Elonen uskoo, että ratkaisu saadaan lähiviikkoina.

Elosen Jämsän leipomo ulkoa talvella.
Näyttää vahvasti siltä, että Etelä-Pohjanmaalla leivotaan jatkossakin, sanoo Elosen toimitusjohtaja Jari Elonen. Kuva: Petri Aaltonen / Yle
Kati Ala-Renko

Töysän korpputehdas asettuu tulevaisuudessakin Etelä-Pohjanmaalle, uskoo Elosen toimitusjohtaja Jari Elonen.

Loppiaisviikonloppuna Alavuden Töysässä palaneelle tehtaalle on etsitty uusia tiloja jo kuukausia. Jämsäläisen Elosen toimitusjohtaja kertoo, että tarjouksia sopivista tehdastiloista on tullut eri puolilta maata.

– Toive on kuitenkin koko ajan ollut, että tehdas voisi sijoittua Etelä-Pohjanmaalle, missä työntekijätkin ovat.

Elonen kertoo, että neuvotteluita on käyty jo pitkään useista tiloista.

Neuvotteluiden keskeneräisyyden vuoksi enempää tietoa ei tässä vaiheessa heru, mutta ratkaisua odotetaan lähiviikkojen aikana.

– Hyvin varma käsitys alkaa olla, että kyllä me Etelä-Pohjanmaalla vielä leivotaan.

Korvaavaa toimintaa varastorakennuksessa

Korvaavaa tuotantoa Elosella on esimerkiksi Töysässä entisessä varastorakennuksessa sekä Tasangon tehtaalla Ylistarossa.

– Tasangon tehtailla alkaa pian kolmivuorotyö, mikä korvaa aikaisemmin Töysässä valmistuneita tuotteita. Kevään aikana siellä tullaan valmistamaan töysäläistä piparia.

Monelle tuotteelle on löytynyt hankalassa tilanteessa alihankkija. Kaupoissa on kuitenkin tuotepuutteita esimerkiksi töysäläisissä korpuissa, joille ei ole löytynyt väliaikaista sopimusvalmistajaa.

– Tällä viikolla saamme kuitenkin donitsit jälleen kauppoihin, ja vohveleita toimitetaan pian niin ikään.

Entisessä tehtaan varastorakennuksessa Töysässä valmistetaan tippaleipää kolmessa vuorossa. Tilaa on vajaat 1 000 neliötä eli kymmenesosa entisen tehtaan koosta.

Tarve uudelle tehtaalle on siis ilmeinen.

– Tavoitteena on luoda nykyaikainen tuotantolaitos, joka on hyvin pitkälle hiilineutraali ja vastuullinen yksikkö. Toivottavasti saan kertoa positiivisia uutisia lähiviikkoina, sanoo toimitusjohtaja Jari Elonen.

Suosittelemme