Ilmastopaneelin puheenjohtaja: Suomen ilmastotavoitteisiin pääseminen vaikeutuu, kun iso teräsinvestointi menikin Ruotsiin

Suomen tavoite saavuttaa hiilineutraalius vaikeutuu, jos Raahen terästehtaan hiilidioksidipäästöt eivät vähene merkittävästi vuoteen 2035 mennessä, arvioi Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Jyri Seppälä.

Ilmakuva Raahen terästehtaan masuunista rakennuksineen ja ympäristöineen, taustalla talvinen taivas ja jäinen meri.
SSAB:n Raahen terästehdas tuottaa tällä hetkellä vuosittain neljän miljoonan tonnin hiilipäästöt ja on Suomen suurin yksittäinen päästölähde. Kuva: Janne Körkkö / Yle
Roosa Sarajärvi

Teräsyhtiö SSAB tiedotti tiistaina, että se rakentaa ensimmäisen fossiilivapaan teräksen tuotantolaitoksen Ruotsin Luulajaan.

Vaihtoehtoisena sijoituspaikkana hiilivapaasti terästä tuottavalle tehtaalle oli myös Raahe. Toteutuessaan uudistus olisi vähentänyt Raahen terästehtaan päästöjä kymmenesosaan nykyisestä ja Suomen hiilidioksidipäästöjä noin 10 prosenttia.

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Jyri Seppälän mukaan päätös tulee vaikeuttamaan Suomen ilmastotavoitteeseen pääsemistä etenkin, jos Raahen tehtaalle ei tule uusia vähähiilisyyttä edistäviä investointipäätöksiä ennen vuotta 2035.

Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2035, jolloin päästöt olisivat alle 20 miljoonaa hiilitonnia.

– Jos päästöt jäävät merkittäviltä osin vähentämättä, kyllä se vaikeuttaa tätä nettonollatilannetta, missä päästöt ja nielut olisivat yhtä suuret vuonna 2035, Seppälä sanoo.

Ilmastokilpailua toteutettava muilla tavoin

Seppälän mukaan EU-2040 tavoite saattaa kirittää Suomen päästövähennyksiä siten, että päästöt tulevat joka tapauksessa laskemaan suuresti. Euroopan komissio esitti helmikuussa, että EU-maiden pitäisi vähentää jopa 90 prosenttia ilmastopäästöistään vuoteen 2040 mennessä. Suomessa energiateollisuus on jo vähentänyt päästöjä nopeasti.

– Tällöin Raahen tehtaan päästöjen vähentämisen viivästyminen ei vielä ole ihan mahdoton tilanne tavoitteiden kannalta, koska muutoin päästöpuolella edistytään hyvin. Meidän pitää kuitenkin saada maankäyttösektorimme reiluksi nettonieluksi vuoteen 2035 mennessä, jotta hiilineutraalisuus toteutuu.

Investointipäätös ei Seppälän mukaan kuitenkaan merkitse sitä, että Raahen tehdas jäisi tulevaisuudessa ilman investointeja, joilla vähäpäästöisyyttä voitaisiin edistää.

Sen sijaan Seppälä näkee päätöksen aika välttämättömänä, kun huomioidaan Raahen terästehtaan koko.

– Raahen terästehtaan pitää kilpailla joillain toisilla avuilla kuin pelkästään tekemällä perinteistä terästä hyvin. Tämä vähähiilisyys on varmasti yksi kilpailukeino löytää ekologinen lovi, jolla tuotantoa pystytään jatkamaan tulevaisuudessa.

SSAB:n mukaan myös Raahen muuttaminen hiilivapaaseen terästuotantoon on yhä suunnitelmissa. Projektin ajoitus riippuu SSAB:n rahoitus- ja toteutuskapasiteetista sekä Luulajan hankkeesta saatavista opeista.

Juttua muokattu 3.4.2024 kello 8.53. Korjattu SSAB:n tiedotuksen aikamuoto tiistaiksi. Aiemmin jutussa luki tänään.

Suosittelemme