Vantaan ampumavälikohtauksen herättämistä tunteista on tärkeää keskustella – tässä vinkkejä kasvattajalle

Vantaalla Viertolan koululla tiistaina tapahtunut ampumavälikohtaus herättää lapsissa ja nuorissa tunteita. Tässä artikkelissa on kasvattajan työn tueksi kysymyksiä aiheen käsittelyyn sekä kotona että koulussa.

Mari Vesanummi

Koululaiset keskustelevat nyt traagisesta ampumavälikohtauksesta ja puheelle on hyvä antaa tilaa sekä kotona että koulussa opettajan johdolla. Yle Mixin videossa yllä kerrotaan alakouluikäiselle sopivalla tavalla tapahtumasta. Tässä muutamia vinkkejä asian läpikäymiseen videon katselun jälkeen.

Pidä hiljainen hetki

Monissa Suomen kouluissa pidetään hiljainen hetki Vantaan kouluampumiseen liittyen. Hiljaisen hetken aikana pysähdytään kunnioittamaan tapahtuman uhreja.

Keskustele

Millaisia tunteita tapahtuma on sinussa herättänyt? Mikä olet reagoinut näihin tunteisiin? Mitä tapahtumaan liittyviä kysymyksiä sinulla on mielessäsi?

Suruliputus

Järjestetäänkö pihapiirissäsi tai koulussasi suruliputus Vantaan kouluampumisen uhreille? Miten suruliputus suoritetaan?

Voitte katsoa yhdessä sisäministeriön video-ohjeet suruliputtamiseen.

Isompien koululaisten kanssa voi katsella alla olevan uutislähetyksen koosteen tiistain tapahtumista, videon alla on tehtäviä asian käsittelyn tueksi.

Yle Uutiset 2.4. kello 18.00 lähetyksen kooste Vantaan ampumavälikohtauksesta.

Katso video

Miten viranomaiset ja poliitikot ilmaisivat järkytyksen ja osanottonsa? Mitä puheella halutaan viestiä? Kuinka tilanteeseen aiotaan reagoida?

Selvitä

Selvittäkää ryhmissä, millaisia suunnitelmia koulussanne laadittu on vaaratilanteiden varalle. Mitä koulussanne tehdään turvallisuuden eteen? Voitte haastatella opettajia tai koulun rehtoria.

Suunnittele

Kirjoita päättäjille kirje tai suunnittele noin 5 minuutin puhe, jossa kerrot koulujen turvallisuuteen liittyvistä ajatuksistasi. Mitä toivoisit tehtävän, jotta koulupäiväsi olisivat turvallisempia?

Esimerkiksi täältä saat apua

MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja chat on kaikille alle 25-vuotiaille lapsille ja nuorille tarkoitettu maksuton palvelu, joka päivystää vuoden jokaisena päivänä numerossa 116 111.

MLL:n Nuorten Tukilinja on auki joka arki-ilta kello 20–00 numerossa 116 111.

Tikkurilan seurakunnan päivystävän papin puhelinpäivystys keskustelua varten on numerossa 09 830 6202 arkisin kello 12–15.

Kirkon valtakunnallinen palveleva puhelin päivystää joka päivä kello 18–24 numerossa 0400 221 180.

MIELI Kriisipuhelin on aina auki oleva keskusteluavun paikka. MIELI Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111.

MIELI Kriisichat päivystää maanantaista keskiviikkoon klo 15-19 ja torstaina klo 15-21. www.mieli.fi/kriisichat

Sekasin-kollektiivin Sekasin-chat 12-29-vuotiaille. Auki ma-pe klo 9-24 ja la-su klo 15-24 osoitteessa sekasin.fi

SOS-Lapsikylän Apuu-chat 7-15-vuotiaille, auki ma-su klo 9-22 osoitteessa apuu.fi

SOS-Lapsikylän VanhemmuudenApuu kaikille alle 18-vuotiaiden lasten vanhemmille, auki ma-su klo 17-22 osoitteessa vanhemmuudenapuu.fi.

Pelastakaa Lasten Netari-chat auki 2.4. poikkeuksellisesti klo 15.00–21.00. Muina arkipäivinä ja sunnuntaisin Netarin tukichat auki klo 18–21.

Yle Triplet tarjoaa oppimateriaalia uutisista

Uutisvideo ja siihen liittyvä visa löytyy myös Yle Tripletistä. Tripletistä löydät uutisvideoita eri oppiaineisiin. Jokaiseen videoon on tehty valmiita tehtäviä ja uutisvisa vastauksineen.

Tehtäväpaketin on suunnitellut pedagoginen sisällöntuottaja Baiar Kutal.

Suosittelemme