Jokelan koulusurmasta selvinnyt Alviina Alametsä antaa yhden viestin heille, jotka käyvät Vantaan tapahtumia nyt läpi

Alviina Alametsä painottaa, että traumaattisesta kokemuksesta voi päästä yli, jos ottaa tarjotun avun vastaan.

Europarlamentaarikko Alviina Alametsä henkilökuvassa.
Alviina Alametsä toivoo, että ennaltaehkäisevään lasten ja nuorten sekä perheiden tukeen satsattaisiin. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Rosa Lehtokari

Kun tiistain uutiset tavoittivat europarlamentaarikko Alviina Alametsän (vihr.), hän tunsi surua.

– Se on varmasti rankimpia asioita, mitä he tulevat käymään läpi elämänsä aikana. Ottaa aikaa toipua siitä.

Yksi oppilas kuoli Vantaalla Viertolan koululla tapahtuneessa ampumisessa, kaksi loukkaantui vakavasti. Tekoa tutkitaan murhana ja kahtena murhan yrityksenä.

Ampuja sekä uhrit ovat kaikki 12-vuotiaita kuudesluokkalaisia.

Alametsä tietää, mistä puhuu, sillä hän selvisi itse Jokelan kouluammuskelusta vuonna 2007. Tuolloin 15-vuotias Alametsä muistaa hyvin tunteet, joita kävi läpi tapahtuneen jälkeen.

– Kun itse mietin, että koin sellaista 15-vuotiaana, niin se on paljon vaikeampi tilanne noin nuorille lapsille. 12-vuotiaat ovat tosi nuoria.

Alametsä uskoo, että ampumisen uhreilla ja tilannetta todistaneilla on päällimmäisenä surun tunne sekä tarve käsitellä tapahtunutta ja muistaa menehtynyttä koulutoveria.

Lisäksi monella saattaa olla mielessä kysymys, miksi näin kävi. Vaikean tilanteesta tekee se, että tähän on lähes mahdotonta vastata yksiselitteisesti.

– Luulen, että siellä on monenlaisia tunteita. Varmasti myös pelon ja vihan tunteita. Ne kaikki tunteet ovat luonnollisia.

Vähäinen apu johti mielenterveyshaasteisiin

Alametsä itse ei saanut aikoinaan tarpeeksi ammattitukea tapahtuneen käsittelyyn. Se johti vakaviin mielenterveyden oireisiin.

– Minä ja moni luokkakaverini koimme masennusta ja erilaisia mielenterveyden oireita. Se on traumaattinen kokemus, ja siitä voi kestää kauan päästä yli.

Alametsän mukaan ammattiavun riittävä saanti olisi helpottanut häntä omassa tilanteessaan. Hän toivoo, että avun tarpeen merkityksestä olisi noilta ajoilta opittu paljon.

Kun lasten ja nuorten sekä perheiden tuki on riittävää, voidaan Jokelan ja Viertolan kaltaisia tapahtumia Alametsän mukaan ennaltaehkäistä.

Esimerkiksi Helsingissä tilanne on Alametsän mukaan vaikea, koska yhtä koulukuraattoria kohden saattaa olla satoja tai jopa yli tuhat nuorta. Alametsä toimii europarlamentin lisäksi Helsingissä kaupunginvaltuutettuna.

– Pitäisi olla niin, että kaikilla olisi pääsy koulukuraattorille. Ja että opettajilla olisi aikaa selvittää nuorten asioita ja olla tukena sekä selvittää kiusaamistilateita.

Selviäminen ei ole helppoa, mutta se on mahdollista

Alametsä haluaa lähettää voimia heille, jotka käyvät Viertolan tapahtumia nyt läpi.

Hänen mukaansa tapahtumasta selviäminen ei ole helppoa, mutta se on mahdollista.

– Itse jotain samankaltaista Jokelassa vuonna 2007 kokeneena ajattelen, että sellaisenkin kokemuksen jälkeen voi vielä kasvaa hyvään elämään ja päästä traumasta yli.

Hän kannustaa Viertolan tapahtumista selvinneitä ottamaan vastaan kaiken tuen ja avun, mitä tarjotaan.

– Kannattaa luottaa muiden apuun ja hyvyyteen ja pitää huoli, ettei jää tilanteen keskellä yksin.

Toimittaja Aliisa Ristmeri kertoo videolla, millaiset seuraukset 12-vuotiaalle epäillylle saattaa teosta koitua:

Suosittelemme