Suomessa haetaan kuumeisesti varastoa kasvihuonekaasuille, nyt ne pitäisi viedä Norjaan – tästä on kyse

Kaukolämmön tuotannosta syntyvää hiilidioksidia ryhdytään ottamaan talteen Tampereella vuonna 2035. Energiayhtiöt ympäri Suomen selvittävät nyt talteenoton aloittamista.

Naistenlahden voimalaitos.
Kuva on Naistenlahden voimalaitoksesta, josta hiilidioksidia otetaan talteen Tampereella. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Anu Leena Hankaniemi

Energian tuotannossa syntyy hiilidioksidia eli kasvihuonekaasua ilmakehään. Energiayhtiöt ovat käynnistäneet ympäri Suomea selvityksiä, joissa tutkitaan hiilidioksidin hyötykäyttöä tai varastointia.

Jos bioenergian tuotannossa syntyvä hiilidioksidi varastoidaan pysyvästi, se on pois ilmakehän päästöistä. Hyötykäytössä siitä taas voidaan tuottaa synteettistä polttoainetta, mikä vähentää liikenteen päästöjä.

Tampereen Energia selvittää nyt muiden energiayhtiöiden kanssa asiaa.

Tampereen Energian asiantuntija Pinja Salhoja sanoo, että nyt talteenotettu hiilidioksidi pitäisi kuljettaa Pohjanmerelle. Suomessa ei vielä oteta hiilidioksidia talteen Salhojan mukaan käytännön syistä.

– Suomessa ei ole pysyväisvarastointiin sopivia geologisia muodostumia, joten hiilidioksidi on kuljetettava toisaalle, esimerkiksi Norjaan, Pohjanmeren vanhoihin maakaasu- ja öljyesiintymiin.

Putkia pitkin tai rekoilla

Tampereella aletaan ottaa hiilidioksidia talteen Naistenlahden biovoimalasta nykysuunnitelmien mukaan vuonna 2035. Hiilidioksidia muodostuu voimalasta arviolta 400 000 tonnia vuodessa. Tämä on liian vähän yhdelle yhtiölle, siksi varastointiin ja kuljetuksiin haetaan yhteistyökumppaneita.

Hiilidioksidia voidaan liikutella joko putkia pitkin paineistettuna tai nesteytettynä maantiekuljetuksena.

Ei ole kustannustehokasta, että Tampereelta vietäisiin päivittäin hiilidioksidia Norjaan. Siksi Tampereen Energia selvittää sopivaa terminaalin paikkaa, jonne hiilidioksidi voidaan välivarastoida. Sieltä se voidaan hyötykäyttää tai kuljettaa pysyväisvarastoon.

– Rekkaliikennettä ajatellen meille kätevä sijainti on mahdollisimman lähellä Naistenlahden voimalaitosta, esimerkiksi Nokialla. Jos taas päädytään putkikuljetukseen, sijainnilla ei ole kustannusmielessä suurta merkitystä, Pinja Salhoja toteaa.

Hyödyt olisivat ilmeiset

Hiilidioksidin varastointi olisi monella tavalla hyödyllistä.

– Jos hiilidioksidi varastoidaan pysyvästi, se on suora päästövähennys, ja tämä määrä poistuu ilmakehästä. Jos hiilidioksidi menee hyötykäyttöön, siitä saa esimerkiksi synteettistä polttoainetta, Salhoja sanoo.

Hiilidioksidin talteenottoon liittyvä hanke valmistuu elokuussa 2024. Tampereen Energian lisäksi hanketta rahoittavat Gasgrid Vetyverkot, Finnsementti, Helen, Keravan Energia, Oulun Energia, Fortum Power & Heat ja Vantaan Energia. Selvityksestä vastaa Bioenergia ry ja sen toteuttaa Teknologian tutkimuskeskus VTT.

Korjattu 9.14 Mukana on Stora Enson sijaan Fortum.

Suosittelemme