Jukkatalon konkurssin raunioille nousee jo kaksi uutta tehdasta – Pyhännällä uskotaan rakennusalan nousuun

Jukkatalon konkurssi oli kova isku pienelle Pyhännän kunnalle. Konkurssin mukana meni pari sataa työpaikkaa. Suomen teollistuneimmassa kunnassa ollaan jo valmiita uuteen nousuun.

Toimitusjohtaja Jouni Pitkänen kertoo, miksi Neco Elements kiinnostui Pyhännästä. Video: Ville Honkonen, Timo Sihvonen / Yle.
Risto Degerman

Valtiovarainministeriön johtama rakennusalan suhdanneryhmä arvioi, että alan nousu alkaa näkyä mahdollisesti ensi vuonna. Tänä vuonna rakentamisen odotetaan kuitenkin vähenevän vielä 3–4 prosenttia.

Vuoteen 2026 ja sen jälkeiseen aikaan uskotaan myös pienellä 1600 asukkaan Pyhännällä. Siinä imussa paikkakunnan yritykset haluavat olla mukana.

Jo tässä kuussa Pyhännällä aloittaa toimintansa uusi Neco Elements. Se on vuokrannut PRT-Woodilta puuelementtitehtaan, jossa aiemmin tehtiin viime syksynä konkurssiin ajautuneen talotehdas Jukkatalon puuelementtejä.

– Me tiedämme, että vuonna 2026–2027 rakentaminen on jo ihan eri lailla vauhdissa kuin nyt ja sitä kohden mennään, sanoo Neco Elementsin toimitusjohtaja Jouni Pitkänen.

Yhtiöllä on tällä hetkellä sopimuksia elementtitoimituksista ainakin syksyyn saakka. Jouni Pitkäsen mukaan elementtiratkaisuille on rakennusalalla kysyntää, koska niillä pystytään lyhentämään rakennuspaikalla kuluvaa aikaa ja säästetään myös kuljetuskustannuksia, kun osat tuleva paikalle valmiina.

– Se myös pienentää rakentamisen hiilijalanjälkeä, mitä koko alalla tavoitellaan, Pitkänen sanoo.

Myös Neco Elementsin naapurissa oleva taloelementtejä valmistava Lapwall on ilmoittanut investoivansa uuteen tehtaaseen, jonka valmistuminen ensi vuoden toisella vuosipuoliskolla mahdollistaa tuotannon kasvattamisen kolminkertaiseksi nykyisestä.

Punainen kaksikerroksinen Lapwallin elementtitehdas Pyhännällä. Etualalla pysäköityja autoja.
Lapwallin uusi tehdas tulee Pyhännälle yhtiön nykyisten tuotantolaitosten yhteyteen. Investoinnin arvo on 19 miljoonaa euroa. Kuva: Risto Degerman / Yle

Lapwallin toimitusjohtajan Jarmo Pekkarisen mukaan investoinnilla varaudutaan tulevien vuosien piristyviin markkinoihin.

– Nyt on hyvä aika investoida, kun kustannukset ovat alhaalla, sanoo Pekkarinen.

Työllisyystilanne edelleen hankala

Pyhäntä on Suomen teollistunein kunta, jossa puu- ja elintarviketeollisuudella on pitkät perinteet. Jukkatalon kokoisen toimijan konkurssi vaikutti kuitenkin kunnan asemaan rajusti.

Suomen suurimpiin kuulunut talotoimittaja myi parhaimmillaan yli 500 talopakettia vuodessa ja työllisti yli 200 työntekijää, joista suurin osa oli Pyhännän tehtaalla.

Kunnanjohtaja Ismo Mäkeläisen mukaan tilannetta on helpottanut se, että Pyhännälle on myönnetty paikallisen äkillisen rakennemuutoksen kouriin joutuneille kunnille tarkoitettua tukea.

Valtion tuella on saatu käyntiin julkisia tie- ja vesihuoltohankkeita ja helpotettu yritysten päätöksiä investoida Pyhännälle, Mäkeläinen kertoo.

Työllisyystilanne kunnassa on edelleen vaikea, vaikka muutamille Jukkatalon konkurssissa irtisanotuille uusi työpaikka onkin löytynyt. Uudet investoinnitkaan eivät kaikille irtisanotuille pikaista apua tarjoa.

Neco Elementisin uusi tehdas työllistää alkuvaiheessa muutamia kymmeniä työntekijöitä. Naapuriin tuleva Lapwallin uuden tehtaan investointi on synnyttämässä Pyhännälle noin 50 uutta työpaikkaa, kun se aikanaan pääsee täyteen tuotantoon.

Suosittelemme