Israelin sotakabinetin jäsen vaatii maahan ennenaikaisia vaaleja

Pääministeri Benjamin Netanjahun Likud-puolue on torpannut vaatimuksen vaalien aikaistamisesta.

Benny Gantz sormenpäät yhdessä.
Benny Gantz on selvästi edellä Netanjahua kannatuksessa. Kuva: Abir Sultan / EPA
Jalmari Salaterä

Israelissa pääministeri Benjamin Netanjahun johtaman hallituksen sotakabinetin jäsen, entinen asevoimien komentaja Benny Gantz vaatii maahan ennenaikaisia parlamenttivaaleja tulevaksi syyskuuksi.

Gantzin mukaan vaalien aikaistaminen estäisi kansan jakaantumisen kahtia. Hän ei kertonut, onko hän aikeissa lähteä sotakabinetista, mikäli hän ei onnistu saamaan tukea vaalien aikaistamiselle.

Netanjahun Likud-puolue on torpannut Gantzin vaatimuksen, joka johtaisi sen mukaan jakautumiseen, vaikuttaisi taisteluihin Rafahissa sekä vaikeuttaisi panttivankien vapauttamiseen johtavan sopimuksen syntymistä, kertoo Financial Times.

– Benny Gantzin täytyy lopettaa pikkumaiseen politiikkaan ryhtyminen tällaisella hetkellä, joka on kohtalokas Israelin valtiolle ja keskellä sotaa, Likud kertoi tiedotteella.

Jos päivämäärää ei muuteta, seuraavien vaalien on määrä olla vuonna 2026, The Times of Israel kertoo.

Viimeisten kyselyiden mukaan Gantz olisi selvästi edellä Netanjahua kannatuksessa ja näin ollen olisi todennäköinen valinta maan uudeksi pääministeriksi. Netanjahun hallituksen sotatoimet Gazassa keräävät alati laajentuvaa kritiikkiä muun muassa sen pääliittolaiselta Yhdysvalloilta.

Lähde: AFP, STT

Suosittelemme