Tunnettu ukrainalaisten auttaja tuomittiin rahankeräysrikoksesta – haali lahjoituksina lähes 80 000 euroa

Timo Kangastie ei käräjäoikeuden mukaan hakenut rahankeräyslupaa tai tehnyt pienkeräysilmoitusta. Oikeus jätti hänet kuitenkin ilman rangaistusta.

Arkistovideolla Timo Kangasniemi kertoo avustusmatkoistaan Ukrainaan. Video on kuvattu kesällä 2022. Video: Oleksandr Kolosov, Maxim Fedorov / Yle
Mari Jäntti,
Anu Hurme

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut ukrainalaisten auttamisesta tunnetuksi tulleen Timo Kangastien rahankeräysrikoksesta.

Kangastie ei ole käräjäoikeuden mukaan hakenut rahankeräyslupaa tai tehnyt pienkeräysilmoitusta.

Kangastie jätettiin kuitenkin rangaistukseen tuomitsematta, sillä oikeus katsoi, että teko oli anteeksiannettava.

Yle julkaisee tuomitun nimen, sillä hän on esiintynyt laajasti mediassa ja kertonut tekemästään avustustyöstä. Kangastie on kertonut tuoneensa pari tuhatta ihmistä Ukrainasta turvaan Suomeen.

Ryhmä ihmisiä poseeraa linja-auton edessä.
Kuvassa Timo Kangastie (edessä) muiden vapaaehtoisten kanssa. Arkistokuva on vuodelta 2022. Kuva: Maxim Fedorov / Yle

Keräsi varoja tililleen lähes 80 000 euroa

Syytteen mukaan Timo Kangastie oli kerännyt yleisöltä omalle tililleen 79 442,86 euroa.

Kangastie oli vedonnut yleisöön julkaisemalla Operaatio Timon Instagram-tilillä pyyntöjä tai kehotuksia antaa rahaa keräykseen toimintansa rahoittamiseksi.

Rahasumman keräys tapahtui 3.3.2022–2.9.2022 välisenä aikana, eikä keräykselle ollut haettu rahankeräyslupaa tai tehty pienkeräysilmoitusta.

Kangastie oli pyytänyt lahjoituksia suoraan tai Mobilepay-sovelluksen kautta henkilökohtaiselle pankkitilileen. Osassa ilmoituksia lahjoituksia on pyydetty myös muille kuin Kangastien tilille.

Kangastie on kiistänyt syytteet ja kertoo, että luvat ovat olleet muiden ihmisten nimissä. Yhteistyötä on tehty muun muassa Apua Ukrainaan Jyväskylän kanssa.

Oikeuden mukaan nimenomaan Kangastien olisi pitänyt hankkia keräysluvat, sillä hän toimi operaation puuhamiehenä.

Tekoa pidetään kuitenkin anteeksiannettavana, sillä kerätyt varat ovat menneet Ukrainan auttamiseen eikä Kangastie ole itse hyötynyt rahoista.

Kangastiellä on myös aikaisempia tuomioita Pirkanmaan käräjäoikeudesta. Hänet on tuomittu törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, lievästä petoksesta, veropetoksesta sekä laittomasta uhkauksesta.

Suosittelemme