Iran vannoo kostavansa Israelin iskun Damaskoksen konsulaattiin

Israeliin on julistettu hälytystila Iranin mahdollisten kostotoimien varalta. Lähi-Idässä pelätään uutta kostonkierrettä.

Ayatollah Ali Khamenei katsoo maassa makaavia arkkuja, jotka on päällystetty Iranin lipuilla. Arkkujen päällä on valokuvat kuolleista. Taustalla miehet mustissa puvuissa seisovat omana ryhmäna ja mustiin hijabeihin pukeutuneet naiset omana ryhmänä.
Israelin iskussa Iranin konsulaattiin kuoli muun muassa iiranilaisia kenraaleja. Ajatollah Ali Khamenei kävi jättämässä viimeisen tervehdyksen Teheranissa. Kuva: Khamenei.ir / AFP
Erja Tuomaala

Israel iski toisena pääsiäispäivänä Iranin konsulaattiin Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa.

Kokosimme tähän juttuun keskeisiä kysymyksiä iskun mahdollisista vaikutuksista.

Mitä tapahtui?

Israel surmasi tarkalla ohjusiskulla seitsemän Iranin vallankumouskaartin jäsentä Iranin konsulaatissa Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa.

Iskussa kuoli muun muassa ilmavoimien ja maavoimien komentaja Mohammed Reza Zahedi. Yhteensä 13 ihmistä sai surmansa.

Betoni rakennuksen rauniot. Kauhakuormaaja kaivaa rakennuksen osia.
Israelin isku tuhosi täysin konsulaattirakennuksen. Kuva: Louai Beshara / AFP

Miten Syyria reagoi?

Iskussa kuoli iranilaisupseerien lisäksi kuusi Syyrian kansalaista.

Konsulaatti sijaitsee Damaskoksen länsiosassa Mezzehin alueella. Valtatien varrella sijaitseva Mezzeh on myös syyrialaisten asuinaluetta. Iranilaisiin ensisijaisesti suunnattu isku tehtiin Syyrian maaperällä.

Konsulaatit ovat diplomaattisia kiinteistöjä. Niitä on perinteisesti pidetty koskemattomina alueina ja niiden vaurioittaminen on kansainvälisen lainsäädännön vastaista.

Kartta Israelin iskusta  Iranin Damaskoksen konsulaatiin pääsiäisenä 2024.
Kuva: Tommi Pylkkö / Yle, MapCreator, OpenStreetMap

Mitä Iran aikoo tehdä?

Iranin ylin uskonnollinen johtaja Ali Khamenei on luonnehtinut Israelin iskua ”epätoivoiseksi”. Hänen mukaansa Israel ei välty tappiolta Gazassa. Hän ei kuitenkaan tarkentanut kostotoimien laajuutta tai ajankohtaa.

Mielenosoittajat heiluttavat Iranin lippuja.
Iranissa on osoitettu mieltä ilmaiskua vastaan. Kuva: AFP

Miten Israel varautuu mahdollisiin kostotoimiin?

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on puolestaan vannonut kostoa niille, jotka vahingoittavat Israelia.

Israelissa on korotettu turvatoimia ja maahan on julistettu hälytystila. Israelin asevoimat on peruuttanut lomat, vahvistaa joukkoja ja kutsuu reserviläisiä palvelukseen.

Millaisia seurauksia alueen vakaudelle?

Israel ja Yhdysvallat ovat vahvoja liittolaisia. Iran tukee Gazan palestiinalaisia ja Israelia vastustavia aseellisia ryhmiä kuten Hizbollahia.

Ääri-islamilaisen terrorin uhan arvioidaan kasvavan eri puolilla maailmaa erityisesti Israelin diplomaattisissa edustustoissa. Kostotoimi saattaisi olla aseellisen iskun sijaan kyberhyökkäys.

Palestiinalainen äärijärjestö Hamas teki lokakuussa tuhoisan iskun Israelin puolelle. Sen seurauksena Israel työntyi voimalla Gazaan. Yhdysvallat on tiukentanut suhtautumistaan myös Israeliin Gazan sodan jatkumisen ja tulitauon viipymisen vuoksi.

Pörssikurssit olivat perjantaina laskussa jännitteiden kiristyessä Lähi-Idässä.

Lähteet: AFP, Reuters

Jutussa lähteitä ovat myös: Haaretz, BBC, CNN, Al Jazeera, Washington Post, Politico

Suosittelemme