Alatyyliset viestit toivat Ville Hämäläiselle kutsun laamannin puhutteluun – tällaisia seurauksia siitä voi koitua

Laamannin mukaan Hämäläisen viestit viestipalvelu X:ssä ovat oikeuslaitoksen arvojen ja periaatteiden vastaisia. Hämäläinen toimii lautamiehenä Pohjanmaan käräjäoikeudessa.

Keski-Suomen käräjäoikeus käytävän kyltti.
Vaasalainen paikallispoliitikko Ville Hämäläinen toimii myös käräjäoikeuden lautamiehenä Pohjanmaan käräjäoikeudessa. (Kuvituskuva) Kuva: Isto Matias Janhunen / Yle
Marja Aaltio

Vaasalainen paikallispoliitikko Ville Hämäläinen joutuu vastamaan viestipalvelu X:ssä kirjoittamastaan alatyylisestä kommentista myös Pohjanmaan käräjäoikeuden laamannille.

Laamannin puhuttelusta kertoi ensin maakuntalehti Ilkka-Pohjalainen.

Hämäläinen toimii lautamiehenä käräjäoikeudessa. Hän on myös perussuomalaisten varavaltuutettu Vaasan kaupunginvaltuustossa.

Laamanni Pasi Kettula on kutsunut Hämäläisen tapaamiseen ensi viikolla keskustellakseen hänen kanssaan sosiaalisen median kommenteista.

Hämäläinen totesi Ylen haastattelussa, ettei miellä itseään poliitikoksi, eikä ole asemassa, jossa ei saisi sanoa mistään mitään. Hämäläinen kommentoi ensin Pekka Haaviston viestiä X:ssä ja myöhemmin myös Haavistoa itseään.

Laamanni Pasi Kettula päätti kuulla Hämäläistä, kun oli saanut tiedon tämän sosiaalisen median kirjoittelusta. Kettula tutustui asiaan, ja totesi, että tilanne on syytä selvittää.

– Pyydän hänen käsityksensä asiasta ja sen jälkeen mietin, millaisia mahdollisia jatkotoimia seuraa, sanoo Kettula.

Kettulan mukaan Hämäläisen viestien sisältö on oikeuslaitoksen arvojen ja periaatteiden vastaista.

Lautamiehen tehtävä on valtiollinen luottamustoimi. Siihen valitulta edellytetään erityistä nuhteettomuutta ja soveltuvuutta. Kriteerien pitää täyttyä sekä valittaessa että toimikauden aikana. Lautamies käyttää yhteiskunnallista valtaa.

– Tuomioistuimen maallikkojäsenenä häneltä odotetaan myös arvostelukykyä. Kansalaisten pitää pystyä luottamaan häneen, muistuttaa Kettula.

Normien mukaan lautamies voi saada toiminnastaan varoituksen tai hänet voidaan jopa erottaa tehtävästään, jos hänet todettaisiin tehtävään sopimattomaksi.

Kettulan mukaan erottamiseen tarvitaan yleensä vakava teko, esimerkiksi rikos. Aiemmin lautamiehiä on erotettu muun muassa pahoinpitelytuomion jälkeen. Vaikkapa liikennerikkomus ei ole niin vakava teko, että siitä seuraisi lautamiehen erottaminen.

– Rikos ei kuitenkaan ole ainoa peruste erottamiselle, vaan myös muunlainen vakava menettely, joka heikentää tai vaarantaa luottamusta oikeuslaitoksen toimintaan, voi tulla kysymykseen erottamista arvioitaessa, sanoo Kettula.

Mahdollisesta erottamisesta päättää tuomarin ja kahden lautamiehen kokoonpano.

Ville Hämäläinen pyysi toimintaansa anteeksi Facebookin Puhetta Vaasasta -ryhmässä torstaina illalla.

Suosittelemme