Ulkomaiset marjat valtaavat pian kaupan pakastealtaat, ja sinun on syytä tietää pari asiaa

Epäillyt ihmiskaupparikokset ajavat suomalaisen metsämarjan kriisiin, jollaista ei ole nähty.

Nainen pitelee puurolautasta kädessään. Puuron päällä mustikoita.
Mustikat kuuluvat monen ihmisen aamiaispuuroon. Kuva: Tero Kyllönen / Yle
Heikki Rönty,
Sanna Kähkönen,
Maaria Haikola

Suomalaista marjaa ei välttämättä saa ensi talvena kaupasta, koska viranomaiset eivät nyt myönnä Schengen-viisumeja Thaimaasta, Kambodzasta ja Myanmarista tuleville poimijoille alan ihmiskauppaepäilyjen takia.

Yritysten mukaan marjat jäävät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten marjojen poiminnasta jo lähes kaksi vuosikymmentä.

Elintarviketeollisuusliiton yhteiskuntasuhteiden johtaja Jukka Ihanus sanoo, että tahtoa ostaa kotimaisia marjoja on. Silti ulkomaiset marjat voivat korvata kotimaiset, jos niitä ei saada. Marjojen hankintakustannuksissa toimii kysynnän ja tarjonnan laki, toteaa Ihanus.

Elintarviketeollisuusliiton yhteiskuntasuhteiden johtaja Jukka Ihanus kertoo marja-alan tilanteesta teollisuuden näkökulmasta.
Elintarvikeliiton Jukka Ihanus arvioi marja-alan vaikeaa tilannetta.

Yle kysyi marja-alan keskeisiltä yrityksiltä, jalostajilta ja kauppaliikkeiltä viisi kysymystä, miten mutkikas tilanne vaikuttaa tavallisen kuluttajan marjanäkymiin ensi talvena.

1. Kallistuvatko marjoja sisältävien tuotteiden hinnat?

Suurin osa vastaajista on sitä mieltä, etteivät hinnat tule nousemaan tai jos nousevat, niin vain vähän.

Hintojen nousun estää ulkomaisen marjan kilpailu – jos kotimaisesta marjasta tehdyt tuotteet ovat kovin paljon kalliimpia, ne eivät käy kaupaksi. Ainoastaan Kasvishovi Oy:n Henri Isohätälä ennakoi hintojen nousevan ja kotimaisen marjan loppuvan hyvin nopeasti. Moni vastaaja ei lähtenyt ennakoimaan lainkaan hintoja, vedoten joko tietojen puutteeseen tai kilpailulainsäädäntöön.

2. Loppuuko jokin tuote kaupoista?

Kotimaisuus edellä myytäville tuotteille ennustetaan suuria vaikeuksia, samoin kotimaisten marjojen jalostukseen keskittyneille yrityksille.

Esimerkiksi Valion hankintajohtaja Kirsti Rautio sanoo, että mikäli aiemmin kotimaasta saatuja marjoja ei löydy markkinoilta, yhtiö siirtyy käyttämään ulkomaisia marjoja. Muutkin valmistajat toteavat, että kotimaiset marjat tulevat loppumaan markkinoilta, kun vanhat varastot on käytetty loppuun.

Marjanpoimintayhtöitä edustava Arktiset Aromit ry:n Birgitta Partanen sanoo, että osa kotimaisista tuotteista häviää markkinoilta kokonaan ja moni suomalaisiin raaka-aineisiin perustanut yhtiö voi joutua lopettamaan toimintansa.

Ainoastaan S-ryhmän viestinnän mielestä suomalaisen tuoremarjan saatavuus on myös tulevana syksynä kunnossa.

3. Kuinka pakkausmerkinnät ja reseptit muuttuvat, jos kotimainen marja muuttuu ulkomaiseksi?

Suurin muutos on pakkausmerkinnöissä – niissä on ilmoitettava alkuperämaa. Joillekin valmistajille ulkomaisen marjan käyttäminen on vastoin yhtiön periaatteita.

Ulkomaista marjaa ei voi myydä kotimaisena marjana. Kyseessä on eri tuote. Resepteihin ei välttämättä tule muutosta marjan kotimaan vaihtuessa, mutta pakkausmerkinnät menevät uusiksi.

Pakkasmarjan toimitusjohtaja Arja Kastarisen mukaan ulkomaisen marjan käyttäminen on heille iso kysymys. Yhtiö haluaa historiansa takia edistää nimenomaan kotimaisten marjojen käyttämistä. Pakkasmarja on marjanviljelijöiden omistama yritys.

4. Saako marjanpoiminnasta paremmin rahaa ensi kesänä?

Tuskin, arvioivat useimmat. Jos hinta nousee, tuontimarja korvaa kotimaisen.

Hintakysymykseen vastattiin huomattavan varovaisesti tai jätettiin kokonaan vastaamatta. Suomalainen luonnonmarja on ollut jo aiemmin ulkomaista marjaa kalliimpi ja isompi hintaero kääntäisi kysyntää enemmän tuontimarjaan, arvioi Kasvishovin Isohätälä. Samaa mieltä on Arktisten Aromien Partanen.

5. Onko ulkomainen marja turvallista?

Useimpien vastaajien mukaan ulkomaiset marjat tulee aina kuumentaa, ruotsalaisia marjoja piti yksi vastaaja parempina kuin muita.

Kasvishovin Isohätälän mukaan suomalaisten ja ruotsalaisten puutarha- ja luonnonmarjojen käyttö kuumentamattomana on aina turvallista, mutta muista maista tuodut marjat on syytä kuumentaa.

Valion Rautio sanoo yhtiön ostavan eri puolilta maailmaa monia raaka-aineita, jotka he käsittelevät omissa prosesseissaan taatakseen elintarviketurvallisuuden.

Muut vastanneet vetosivat Ruokaviraston ohjeeseen ulkomaisen marjojen kuumentamisesta.

Pakkasmarjan Kastarisen mukaan ulkomaiset metsämarjat kannattaisi kuumentaaa ekinokokkiriskin vuoksi.

Ruokavirasto pitää ekinokokkiriskiä kotimaisissa ja ruotsalaisissa marjoissa hyvin vähäisenä, tartunnan riski on alhainen jopa loisen ydinesiintymisalueilla. Viraston mukaan ei ole olemassa luotettavaa näyttöä siitä, että kukaan olisi missään milloinkaan saanut ekinokokkitartuntaa marjoja syömällä.

Ruokaviraston ohje kuumentamisesta perustuu lähinnä norovirusepidemian leviämiseen ulkomaisista pakastemarjoista.

Kysymykset lähetettiin kolmelle suurimmalle marjapoimintayritykselle: Polarica, Kiantama ja Marja Bothnia Berries, suurimmille kauppaliikkeille: S-ryhmä, Kesko ja Lidl. Lisäksi kysyimme marjajalostajista Valiolta, Pakkasmarjalta sekä Kasvishovilta. Vastaajina olivat myös edunvalvontajärjestöt Elintarviketeollisuusliitto sekä Arktiset Aromit ry.

Suosittelemme