Ympäristöministeriö myönsi avustuksen maatilojen omistamalle Ranuan biokaasuyhtiölle – investointipäätös tehdään pian

Pohjois-Suomen Biokaasu Oy kertoo, että Ranualta saadaan liikennebiokaasua aikaisintaan kesällä 2025.

Kymmenet lehmät syövät rehua navetassa.
Pohjois-Suomen Biokaasu Oy on 21 maatilan omistama yritys, jonka tarkoituksena on tuottaa liikennebiokaasua lehmänlannasta ja ruohosta. Kuvituskuva. Kuva: Jaana Polamo / Yle
Pirkko Kukko-Liedes

Pohjois-Suomen Biokaasu Oy kertoo, että ympäristöministeriö on perjantaina myöntänyt yhtiölle harkinnanvaraista valtionavustusta biokaasulaitoksen ja kiertotalousympäristön rakentamiseksi Ranualle.

Biokaasuyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jan-Erik Impiö kertoo, että investointipäätös biokaasulaitoksen rakentamisesta Ranualle pyritään tekemään parin lähiviikon aikana. Rakentaminen alkaisi ensi kesänä ja liikennebiokaasua alettaisiin saada kesällä 2025.

Laitoksen rakentamisen kustannusarvio on noussut alkuperäisestä 3,3 miljoonasta yli neljään miljoonaan euroon.

Yhtiön mukaan ministeriön myöntämän avustuksen suuruus on 65 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista, enintään runsaat 4,1 miljoonaa euroa.

Pohjois-Suomen Biokaasu Oy on 21 maatilan omistama yritys, jonka tarkoituksena on tuottaa liikennebiokaasua biomassoista eli lehmänlannasta ja ruohosta. Maatilat sijaitsevat Ranualla, Simossa ja Pudasjärvellä.

Jan-Erik Impiö kertoo, että biokaasulaitoksen kaasun tuotanto olisi 7000 MWh vuodessa, mikä vastaa noin 600 000:ta litraa dieseliä.

Laitoksen ympäristölupahakemus on jätetty.

Laitos aiotaan rakentaa Ranuan kirkonkylän kupeeseen ja laitoksen yhteyteen tulee biokaasun tankkauspiste.

Suosittelemme