Ukraina sanoo tehneensä massiivisen iskun Venäjän lentokentille – kohteina myös strategisia Tu-95-pommittajia

Ukraina sanoo iskeneensä neljälle kentälle. Venäjä sanoo torjuneensa kymmeniä Ukrainan drooneja.

Venäläinen Tupolev Tu-95 lentää Moskovan yllä.
Venäläinen Tupolev Tu-95 lentää Moskovan yllä voitonpäivän paraatin kenraaliharjoituksen aikana Moskovassa 07. toukokuuta 2022. Kuva: Sefa Karacan / AOP
Yrjö Kokkonen,
Sari Taussi

Ukraina kertoo tehneensä torstain ja perjantain välisenä yönä ehkä sodan suurimman droonihyökkäyksen Venäjän lentokentille. Ukrainan tiedustelupalvelun ja asevoimien lähteet kertovat Ukrainan tiedotusvälineille, että iskuja olisi tehty neljälle kentälle yhtä aikaa.

Sotaa seuraavan The Institute for the Study of War -tutkimuslaitoksen mukaan kohteina olisivat olleet Morozovin lentotukikohta Rostovin alueella, Kurskin kaupungin lentokenttä, Engelsin tukikohta Saratovin alueella sekä Jeiskin tukikohta Asovanmeren etelärannalla.

Kartta neljästä Ukrainan tekemästä drooni-iskusta Venäjälle.
Ukraina sanoo tehneensä iskuja Venäjän sotilaskentille, joista osa on satojen kilometrien päässä Ukrainan rajasta. Kuva: Miia Anttila / Yle, MapCreator, OpenStreetMap

ISW sanoo, ettei sillä ole vielä visuaalista vahvistusta Ukrainan väitteille. Sosiaalisessa mediassa on kuitenkin videoita mahdollisista iskuista.

Myös Venäjä kertoo drooni-iskuista. Se sanoo ampuneensa alas 44 Ukrainan droonia viime yön aikana Rostovin alueella. Venäjän mukaan lennokkeja ammuttiin yli 50.

Venäjä saattanut menettää useita Tupolev-pommikoneita

Huomionarvoinen on Ukrainan väite, että se vaurioitti Engelsin tukikohdassa kolmea Tu-95-pommikonetta. Tu-95 on vanha strateginen pommikone, jota pidetään vastineena Yhdysvaltain legendaariselle B-52-koneelle. Venäjä on käyttänyt Bear-koodinimellä tunnettua konetta risteilyohjusten ampumiseen.

ISW:n mukaan Venäjällä on tiettävästi noin 60 Tu-95-konetta, joten jos Ukrainan väite pitää paikkansa, Venäjä menetti viisi prosenttia Tu-95-koneistaan.

Lisäksi Ukraina sanoo vaurioittaneensa kahta Su-25-rynnäkkökonetta Jeiskissä. Ukraina myös sanoo tuhoneensa kuusi tunnistamatonta konetta ja vaurioittaneensa kahdeksaa Morozovin tukikohdassa.

– Tämä on tärkeä erikoisoperaatio, ja se vähentää merkittävästi Venäjän taistelukykyä, sanoi uutistoimisto AFP:n nimetön lähde. Lähteen mukaan iskun tekijä oli Ukraina turvallisuuspalvelu SBU.

Lähteet: AFP

Suosittelemme