Venäjän arvostelua karttava Peter Pellegrini voitti Slovakian presidentivaalit

Slovakian lauantain presidentinvaalin tulos vahvistaa maan populistisen pääministerin ajamaa Ukrainan avustamiseen nihkeästi suhtautuvaa linjaa.

Peter Pellegrini.
48-vuotias Peter Pellegrini vaali-iltana 6.4. Rovinkassa Länsi-Slovakiassa. Kuva: Vladimir Simicek / AFP
Sari Taussi

Peter Pellegrini sai 53 prosenttia äänistä presidentinvaalissa, jota on seurattu erityisellä mielenkiinnolla ehdokkaiden eriävien Ukraina-kantojen takia.

Slovakian presidentivaalin häviäjä on länsimielinen Ivan Korčok, joka sai 47 prosenttia äänistä. Äänistä oli sunnuntaiaamuna laskettu lähes sata prosenttia.

Vaalit voittanut Pellegrini myötäilee vasemmistopopulistista pääministeri Robert Ficoa, joka on kääntänyt Slovakian ulkopolitiikan suuntaa Venäjä-myönteisemmäksi. Fico on jopa kyseealaistanut Ukrainan suvereniteetin.

Ennen Ficon valintaa Slovakia kuului Ukrainan vankkoihin tukijoihin. Pellegrinin puolue, sosialidemokraattinen Smer, on Slovakian hallituksessa, Hallitus on keskeyttänyt aseiden viennin Ukrainaan.

Pellegrini on vaatinut rauhanneuvottelujen aloittamista Ukrainassa.

Riippumattomana ehdokkaana kampanjoinut Korčok sen sijaan korosti, että rauhanneuvotteluja ei voi nykyisessä sotatilanteessa aloittaa, ja että Venäjän on ensin luovutettava valtaamansa alueet.

– Teen kaikkeni, jotta Slovakia on rauhan ei sodan puolella, Pellegrini sanoi vaalien jälkeen.

Hän sanoi myös, että hänen valintansa ei tuo muutosta Slovakian ulkopolitiikkaan.

– Jatkamme vahvoina EU:n ja Naton jäseninä, hän vakuutti.

Fico haluaa puuttua myös median ja oikeuslaitoksen toimintaan

Populistinen pääministeri Fico on myös halunnut puuttua median ja oikeuslaitoksen toimintaan. Ficon hallitus on muun muassa esittänyt lakia, joka mahdollistaisi julkisen media poliittisen kontrollin. Hallitus on halunnut lakkauttaa vanhan ja perustaa maahan uuden yleisradioyhtiön.

Presidentin asema on Slovakiassa suurelta osin seremoniallinen, mutta presidentti ratifioi kansainvälisiä sopimuksia, nimittää tuomareita ja toimii asevoimien ylipäällikkönä.

48-vuotias Peter Pellegrini on Slovakia parlamentin puhemies.

60-vuotias Ivan Korčok on Slovakian entinen suurlähettiläs ja entinen Slovakian ulkoministeri.

Lähteet: STT, Reuters

Suosittelemme