Kaipaako hiihtoyleisö sirkushuveja? Ounasvaaran Talvikisat houkuttelivat väkeä saunakatsomolla ja Youtube-tähdellä

Laduilla voisi nyt jo hiihtää maailmancup-kilpailuja, mutta alueen infra vaatisi kehittämistä.

Hiihtokisat voivat olla kontekstina laajemmalle tapahtumalle. Rovaniemeläiset lapset ja nuoret kertovat, mikä seikka heidät houkutteli tapahtumaan.
Taina Nuutinen-Kallio

Pelkkä hiihtokilpailu ei riitä yleisön houkuttamiseen, vaan väen houkuttelemiseksi tarvitaan muutakin viihdykettä ja ohjelmaa.

Tätä mieltä on Ounasvaaran Hiihtoseuran toiminnanjohtaja Janne Mäkinen, joka haluaa kasvattaa perinteikkäistä Rovaniemellä järjestettävistä Ounasvaaran Talvikisoista ison yleisötapahtuman.

Ounasvaaran Talvikisat järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1927, eli kilpailujen satavuotisjuhlat lähestyvät. Tapahtuman kulta-ajat olivat 1950–60-luvuilla, jolloin yleisöä oli Ounasvaaralla parhaimmillaan yli 30 000.

Mies katsoo kameraan.
Ounasvaaran Hiihtoseuran toiminnanjohtaja Janne Mäkinen kertoo, että kisojen järjestämisessa on ollut mukana ainakin sata talkoolaista. Vuosi on ollut kiireinen, sillä Suomen hiihtokauden päätöskilpailujen lisäksi rovaniemeläisseura on järjestänyt useita muita kilpailuja. ”Tapahtumien järjestäminen on osa seuran strategiaa.” Kuva: Taina Nuutinen-kallio / Yle

Sittemmin tapahtuma hiipui, ja se kaivettiin naftaliinista kaksi vuotta sitten.

– Kilpailu toimii kontekstina tapahtumalle, josta on tarkoitus luoda koko kaupungin yhteinen perinne, Mäkinen kaavailee.

Hiihtoliiton talousvaikeudet eivät Mäkisen mukaan vaikuta Suomen Cupin ja SM-tapahtuman järjestämiseen, sillä kisojen rakentaminen on seuran hyppysissä.

– Hiihtoliitto osoittaa kilpailuun teknisen valvojan, joka tarkastaa, että kilpailu järjestetään standardien mukaisesti.

Anniskelua ei ole harkittu

Tänä vuonna Ounasvaaran Talvikisoissa oli muitakin vetonauloja kuin Suomen kärkihiihtäjät. Esimerkiksi tubettaja Joona Hellman, jota tervehtimään oli pitkä jono lapsia ja nuoria.

– Olemme panostaneet tapahtumassa enemmän kuin aikaisempina vuosina siihen, että myös ne ihmiset, joita ei hiihto, yhdistetty tai mäkihyppy niin paljon kiinnosta, motivoituisivat lähtemään kilpailuihin.

Tämänvuotisissa kilpailuissa oli myös erilaisia katsomovaihtoehtoja radan varrella.

VIP-lounge, Ounasvaaran koulun oma katsomo hyvillä näkymillä ladulle, paikallisen urheiluliikkeen, Joona Hellman sekä hiihtäjien Lauri Vuorisen ja Verneri Suhosen katsomot.

Janne Mäkinen, toiminnanjohtaja

Toiminnanjohtaja Janne Mäkinen keksi hankkia Ounasvaaran Talvikisoihin myös saunakatsomon.

Se lämpesi puilla ja ikkunasta saattoi kurkkia ladulle.

Suomessahan on esimerkiksi saunarekkoja, jollaisen voisi tuoda seuraaviin kisoihin.

Janne Mäkinen, toiminnanjohtaja Ounasvaaran Hiihtoseura

Osalla Ounasvaaran Talvikisojen aikuisista katsojista kävi mielessä, että kilpailujen tunnelma voisi kohota anniskelulla. Sellaista kisoihin ei kuitenkaan ole järjestetty.

– Pyrimme luomaan hyvää fiilistä muuten. Joona Hellmanin lisäksi yleisö pääsi tapaamaan meidän paikallisia urheilijoita: Lauri Vuorista, Jasmi Joensuuta ja Johanna Matintaloa.

Maailmancup Ounasvaaralle?

Ounasvaaran kilpaladut ovat kansainvälistä tasoa. Niiden puolesta Rovaniemellä voitaisiin järjestää vaikkapa maailmancupin kilpailuja vaikka heti. Sen sijaan alueen infra ei ole tätä päivää.

– Tänne tarvitaan parkkitilaa ja parempi huoltorakennus ja muutenkin alue sellaiseksi, että tänne mahtuu yleisöä. Eihän täällä ole esimerkiksi katsomoita tarpeeksi, Janne Mäkinen kertoo.

Rovaniemen kaupungin Ounasvaaran kehittämissuunnitelmassa esitetään alueelle useita kehityskohtia, joista etenkin rullahiihtorata palvelisi hiihtäjiä.

Alueelle on kaavailtu myös pyöräilypuistoa, jalkapallokenttää ja muita kesäaktiviteetteja.

Talven hiihto-olosuhteita suunnitelman mukaan pitäisi parantaa uusilla huolto- ja voitelurakennuksilla.

Hiihtäjiä stadionilla.
Mikäli Ounasvaaralle mielitään myös kansainvälisiä isoja hiihtotapahtumia, pitäisi alueen infraa kehittää. Ounasvaaran kehityssuunnitelmaan on kirjattu muun muassa uusien huolto- ja voitelurakennusten rakentaminen. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen

Maailmanluokan kisojen pullonkaulana on myös Rovaniemen majoituskapasiteetti. Talvisin kaupungin hotellit ovat tupaten täynnä turisteja, mikä nostaa myös majoitusten hintoja pilviin.

Tapahtumilla rahoitetaan seuran toimintaa

Ounasvaaran hiihtoseuran hiihtojaoston puheenjohtajana toimii takavuosien huippuhiihtäjä Pirjo Muranen. Hänen mukaansa on sekä alueellisesti että valtakunnallisesti merkittävää, että Rovaniemellä pystytään järjestämään kovatasoinen kilpailu, joka on samalla laadukas tapahtuma.

Tapahtumien järjestäminen on urheiluseuroille merkittävä tulonlähde. Niin myös Ounasvaaran hiihtoseuralle.

– Tapahtumien tuotoilla pystymme tukemaan ja turvaamaan muun muassa lasten ja nuorten hiihtoharrastusta seurassamme.

Nainen katsoo kameraan.
Kun lasten ja nuorten hiihtoharrastus muuttuu tavoitteelliseksi, vaatii se myös välineiltä paljon. Pirjo Muranen kertoo, että Ounasvaaran hiihtoseuralla on välinepankki, josta hiihtäjät voivat valita sopivaa kalustoa. Tämä madaltaa kynnystä jatkaa harrastusta. Kilpahiihtovälineiden hinnat voivat kirpaista. Kuva: Taina Nuutinen-Kallio / Yle

Suosittelemme