Terveys

Kun huominen voi viedä koko kehon

Anne, 45, sairastaa MS-tautia, jonka seurauksena hän istuu pyörätuolissa. Hän haluaisi päättää elämänsä lopettamisesta itse.

Vuonna 2006 Annen näkö alkoi oireilla.

– Kuin toisen silmän eteen olisi vedetty sumea suihkuverho, hän kuvailee.

Keväällä 2008 Anne pääsi magneettikuvaukseen. Sitten selkäydinnesteestä otettiin näyte. Tutkimuksissa havaittiin parantumaton MS-tauti.

Anne esiintyy jutussa ilman sukunimeä aiheen arkaluontoisuuden vuoksi.

MS-tauti on keskushermostoon vaikuttava autoimmuunisairaus, johon kuuluu arvaamattomuus ja aaltomainen oireilu. Jotkut liikunta- ja toimintakykyä vievistä oireista jäävät pysyviksi, eikä niitä voi ennustaa.

Nainen istuu pyörätuolissa ja katsoo ikkunasta ulos.
Nainen istuu pyörätuolissa.

Annen kohdalla jalat lähtivät alta lopullisesti kahdeksan vuotta sitten. Muutos toimintakyvyssä tapahtui nopeasti, reilun kahden viikon aikana.

Halvaantuminen voi jonakin päivänä ulottua kaikkiin raajoihin. Silloin hän ei pystyisi enää tekemään mitään itse.

Vaikka puoliso ja lapset auttavat Annea mielellään, halvaantumisen edetessä edessä olisi todennäköisesti muutto laitokseen.

Anne uskoo, että sellaisessa tilanteessa hän saattaisi haluta päättää päivänsä.

Kansa puoltaa eutanasiaa

Selvä enemmistö suomalaisista kannattaa eutanasiaa tai lääkärin avustuksella potilaan itse lääkkeillä tekemää itsemurhaa sellaisessa tapauksessa, että potilaalla on parantumaton sairaus ja sietämättömät kivut, kertoo Ylen Taloustutkimuksella teettämä kysely.

Kansan tahto myös etenee eduskuntaan käsiteltäväksi. Eutanasialakia vaativa kansalaisaloite keräsi maaliskuussa riittävän määrän allekirjoituksia.

Useilla hallituspuolueiden kansanedustajilla on kuitenkin eutanasiaan kielteinen kanta.

”Huolehdimme kotieläimistämme paremmin kuin ihmisistä”

Keräsimme pääsiäisenä verkossa lukijoiden ajatuksia eutanasiasta. Halusimme selvittää, millaista keskustelua eutanasiasta tällä hetkellä käydään.

Vastauksia tuli lähes 300. Anne on yksi vastaajista. Ylellä on tiedossa myös muiden vastaajien nimet ja yhteystiedot, mutta käsittelemme vastauksia nimettöminä, koska aihe on monelle vastaajalle hyvin arka.

Lähes kaikissa kokemuksissa sietämätön kipu oli syy toivoa eutanasiaa.

Useat kymmenet vastaajat kertovat joutuneensa katsomaan vierestä, kun heidän oma syöpään sairastunut vanhempansa tai läheisensä kärsii valtavista kivuista ja toivoo kuolemaa. He itse toivovat, että heillä olisi tulevaisuudessa mahdollisuus eutanasiaan.

Se, joka vastustaa eutanasiaa, ei ole koskaan saattohoitanut kivuissa rypevää syöpäsairasta omaista.

45-vuotias vastaaja

Osa vastaajista kertoo sairastavansa parantumatonta sairautta, joka pahenee vuosien myötä ja voi aiheuttaa lopulta suurta kärsimystä.

Eräs vastaaja kertoo vieneensä kissansa lopetettavaksi samaan aikaan, kun hänen isänsä kärsi valtavista kivuista.

Huolehdimme kotieläimistämme paremmin kuin ihmisistä.

60-vuotias vastaaja

Eutanasiaa vastustavat vetoavat uskontoon tai ovat huolissaan siitä, että eutanasiaa voisi käyttää väärin.

Anne ajattelee, että eutanasian myöntämisessä ei pitäisi olla rajoituksia, vaan sen pitäisi olla mahdollista potilaan ehdoilla.

Hän sallisi eutanasian jokaiselle, joka sitä itselleen toivoo.

– Mielestäni sen pitäisi olla henkilökohtainen päätös. Jos sen on tehnyt, niin eutanasian pitäisi olla mahdollista, oli lääkärin mielipide mikä tahansa.

MS-tauti ei estä työntekoa

Arki Annen kotona Etelä-Karjalassa on aktiivista. Hän pyrkii tekemään mahdollisimman paljon itse.

Annen näkö ja kädet reistailevat, mutta ne ovat tähän mennessä aina palautuneet lähes normaaleiksi.

Hän ottaa lääkkeitä esimerkiksi hermosärkyyn ja lihasten kramppeihin. Lisäksi MS-taudin oireita hillitään tällä hetkellä pulssihoidolla.

Hän ei juurikaan ota sairauslomapäiviä töistä. Kivut voivat kuitenkin pahentua taudin edetessä.

– Minulla on korkea kipukynnys. Toki on sellaisia päiviä, jolloin säryn kanssa ei pärjää ja pitää ottaa vahvempaa lääkettä. Jos aion tehdä töitä, en voi ottaa kauhean vahvoja särkylääkkeitä, kun sitten on kuuppa sekaisin.

Anne keskittyy elämään päivä kerrallaan.

MS-taudin etenemistä ja eutanasiaa hän aikoo miettiä tarkemmin sitten, kun se on ajankohtaista.

Taloustutkimuksen Ylen Akuutti Livelle tekemään kyselyyn vastasi 1012 vastaajaa. He edustavat Manner-Suomen yli 15-vuotiasta väestöä. Tiedonkeruu toteutettiin 12.3.–13.3.2024. Tutkimuksen virhemarginaali on noin 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tiistain A-studiossa keskustellaan siitä, pitäisikö eutanasia sallia Suomessa. Katso lähetys Yle TV1:llä tai Yle Areenassa kello 21:00 alkaen.

Juttua muokattu 9.4.2024 kello 22:15: Annen MS-taudin oireita hillitään pulssihoidolla. Aiempi muotoilu jutussa oli kortisonipiikeillä.

Juttua muokattu 9.4. kello 22:37: poistettu grafiikka, jossa oli virheitä. Grafiikka esitti, kuinka moni eutanasiakyselyyn vastannut haluaisi itselleen parantumattomasti sairaana ja sietämättömissä kivuissa mahdollisuuden eutanasiaan tai lääkäriavusteiseen itsemurhaan.