Kumottujen saamelaiskäräjävaalien ehdokkaista puolet kertoo osallistuvansa uusintavaaleihin – kaksi jättää vaalit väliin

Korkein hallinto-oikeus kumosi syksyn vaalituloksen, ja nyt Saamelaiskäräjät joutuu järjestämään uudet vaalit nopealla aikataululla.

Saamelaiskäräjien täysistunto,
Kumotuissa vaaleissa valitut Saamelaiskäräjien jäsenet kokoontuivat järjestäytymiskokoukseen 30. tammikuuta. Kuva: Vesa Toppari / Yle
Linnea Rasmus,
Anni-Saara Paltto

Ainakin puolet viime syksyn saamelaiskäräjävaalien ehdokkaista aikoo osallistua uusintavaaleihin.

Saamelaiskäräjien uusintavaalit on määrä järjestää 1.–30. kesäkuuta korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen johdosta.

KHO:n mukaan vuoden 2023 vaalit oli toimitettu lainvastaisesti, sillä vaalilautakunta ei ollut sisällyttänyt vaaliluetteloon 65 sellaista henkilöä, jotka olisi korkeimman hallinto-oikeuden päätösten mukaan tullut siihen merkitä.

Kumotuissa vaaleissa valitut edustajat toimivat käräjien luottamustehtävissä siihen saakka, kunnes uusintavaalit on toimitettu.

Uusintavaalit houkuttelevat etenkin valittuja ehdokkaita

Viime syksynä järjestettyihin saamelaiskäräjävaaleihin osallistui yhteensä 34 ehdokasta. Heistä 17 kertoo Ylelle aikovansa asettua ehdolle myös tulevissa vaaleissa.

Suurin osa ehdolle lähtevistä tuli valituksi syksyn vaaleissa. Yksi heistä valittiin varajäseneksi ja yksi jäi kokonaan valitsematta.

Saamelaiskäräjien nykyisistä jäsenistä moni haluaa asettua ehdolle uusissa vaaleissa, koska on jo syksyn vaaleissa saanut saamelaisilta luottamuksen.

Grafiikkakuva Saamelaiskäräjien uusintavaaleihin kiinnostuksensa osoittaneista ehdokkaista.
Ehdolle aikovista ehdokkaista suurin osa valittiin Saamelaiskäräjille syksyn vaaleissa. Marjaana Aikio valittiin varajäseneksi. Vain Markku Porsanger ei päässyt viime syksyn vaaleissa sisään. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Syksyn ehdokkaista seitsemän ei vielä osaa varmuudella sanoa, asettuuko uudelleen ehdolle. Heistä sodankyläläinen Juha Alakorva on tällä hetkellä Saamelaiskäräjien jäsen. Uusintavaaleihin osallistumista pohtivat yhä myös varajäseniksi valitut utsjokelainen Pentti Pieski ja sodankyläläinen Matti Aikio.

Vain kaksi syksyn vaaleissa valitsematta jäänyttä ehdokasta, utsjokelainen Sammol Lukkari ja inarilainen Margareetta Suoninen, sanoo suoraan, ettei aio asettua ehdolle.

Grafiikkakuva ehdokkaista, jotka eivät ole varmoja osallistumisestaan Saamelaiskäräjien uusintavaaleihin.
Syksyn ehdokkaista seitsemän ei vielä osaa varmuudella sanoa, asettuuko uudelleen ehdolle. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Ylen tiedusteluihin jätti vastaamatta kahdeksan edellisvaalien ehdokasta.

Saamelaiskäräjät on aloittanut uusintavaalien valmistelemisen. Perjantaina Saamelaiskäräjien täysistunto päättää vaalilautakunnan uudelleen nimittämisestä.

Korjattu 10.4.2024 kello 13.38: Korjattu tieto niiden henkilöiden määrästä joita ei ollut sisällytetty vaaliluetteloon. Aiemmin korkein hallinto-oikeus kertoi, että kyseessä on 72 henkilöä. KHO vahvisti 10.4.2024, että tiedotteissa on ollut kirjoitusvirhe ja oikea luku on 65.

Suosittelemme