Näin tarkkaan mittausasemilla tarkkaillaan ilmaa, joka saa monet oireilemaan keväisin

Katupölykausi on taas täällä ja aiheuttaa monenlaisia oireita. Pahimpina päivinä vilkkaita kulkuväyliä kannattaa välttää.

Tampereen kaupungin ympäristötarkastaja Ari Elsilä kertoo videolla, mitä kaikkea mittausasemilla mitataan. Video: Valtteri Kujansuu / Yle, Antti Eintola / Yle
Emma Hinkula,
Valtteri Kujansuu

Nuhaa, yskää ja silmien ärtymistä. Muun muassa tämänkaltaisia oireita aiheuttaa katupöly, jota on runsaasti erityisesti keväisin.

Tampereella ilmanlaatua tarkkaillaan jatkuvasti neljällä mittausasemalla: Pispalan valtatiellä Epilässä, Pirkankadun varrella, linja-autoasemalla sekä Kalevassa. Esimerkiksi viime viikolla ilmanlaatu oli mittausten mukaan aiempaa huonompaa.

Tampereen kaupungin ympäristötarkastaja Ari Elsilän mukaan huono ilmanlaatu johtuu siitä, että lumi sulaa ja kaduille talven aikana levitetty hiekoitushiekka alkaa pöllytä.

Tänä vuonna hengitettävien hiukkasten pitoisuus on ylittänyt vuorokausiraja-arvotason, eli 50 mikrogrammaa hiukkasia kuutiometrissä ilmaa, kolme kertaa.

– Hiukkaset pitävät sisällään murentunutta sepeliä, autonrenkaista ja jarruista irti lähtenyttä aineista sekä muuta maa-aineista, jota kaduilta löytyy

Elsilä kertoo, että ylityksiä saa olla 35 kappaletta per asema per vuosi. Se ei ole Tampereella koskaan ylittynyt.

Kaikki raja-arvojen ylitykset ovat tapahtuneet Epilässä. Elsilän mukaan se johtuu siitä, että mittausasema on ihan kadun vieressä ja myös ajonopeudet tiellä ovat usein suuremmat.

Ilmanlaadun raja-arvot vielä väljät

Tällä hetkellä voimassa olevat ilmanlaadun raja-arvot ovat Elsilän mukaan väljät. Ilmanlaatudirektiiviä ollaan kuitenkin uudistamassa, jolloin myös raja-arvot tiukentuvat.

Elsilä arvioi, etteivät uudet raja-arvot aiheuta Suomessa vielä kovin suuria ongelmia.

– Kolmisen vuotta sitten maailmanterveysjärjestö WHO antoi ohjearvot, jotka ylittyvät Suomen kaupungeissa hyvin yleisesti. Arvot ovat terveysperusteisia, ei sitovia, mutta ne ovat hyvä tavoite.

Tampereella uusiin raja-arvoihin valmistaudutaan esimerkiksi niin, että katuja kastellaan suolaliuoksella, joka sitoo pölyn katuun siihen asti, että se saadaan siivottua pois.

– Jatkossa resursseja, kalustoa ja henkilöstöä täytyy olla enemmän. Mutta ihan hetkessä noita talven aikana levitettyjä kiviaineksia ei saada poistettua.

Vilkkaita väyliä kannattaa välttää

Ilmanlaadun ennustaminen on Elsilän mukaan hyvin vaikeaa. Hän arvelee että raja-arvojen ylityksiä tulee tulevien viikkojen aikana olemaan kymmenkunta niin Pirkankadulla kuin Epilässäkin.

Katupölylle herkkiä ihmisiä Elsilä kehottaa välttämään vilkkaimpia väyliä päivinä, jolloin pölyä on paljon ilmassa. Myös hengityssuojien käyttöä voi harkita tällaisina päivinä.

– Kauempana puistoissa pitoisuudet ovat selvästi pienempiä.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Suosittelemme