Itä-Suomen yliopiston opiskelijat pääsevät hellimään mielenterveyttään yhteisöllisen taiteen avulla

Opiskelijoiden mielenterveysviikolla Joensuun ja Kuopion kampuksilla voi esimerkiksi värittää värityskirjoja tai neuloa yhdessä.

Kyltti, johon on kirjoitettu eri väreillä mielenterveysviikko.
Taidetempaukset järjestetään maanantaista keskiviikkoon Joensuussa Metrian aulassa kello 12–15 ja Kuopiossa Snellmanian ala-aulassa kello 11–15.30. Kuva: Emilia Saukkonen / Yle
Emilia Saukkonen

Salilla käynti, mielenterveyskävelyt, tunteiden purku piirtämällä tai kirjoittamalla. Tällaisia mielenhuoltokeinoja opiskelijat mainitsevat Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella.

Alkaneella viikolla vietetään opiskelijoiden mielenterveysviikkoa. Itä-Suomen yliopiston molemmilla kampuksilla järjestetään teemaviikolla kolmipäiväinen yhteisötaidetempaus. Opiskelijat pääsevät ottamaan yhdessä tauon päiväänsä käsitöiden ja taiteen kanssa.

– Meitä oli monta opiskelijaa miettimässä, mitä haluaisimme mielenterveysviikolla tehdä. Halusimme tarjota monipuolisesti erilaisia juttuja, joihin jokainen voi tarttua, kertoo Jaana Sivula-Wesselhoft Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnasta.

Tempaus pohjautuu Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön Kuopion terveystyöryhmän hankkeeseen. Sen tarkoituksena on tuoda hyvinvointityöhön mukaan myös kulttuurihyvinvoinnin näkökulma. Esimerkiksi Joensuussa tarjolla on värityskirjoja, huolilappujen kirjoittamista sekä yhteinen neuletyö, jota käsityötaitoinen voi jatkaa.

– Neulomisella voi tuoda ilmi sen hetkistä mielialaansa. Sininen kuvastaa yksinäisyyttä, keltainen iloa ja musta surua, Sivula-Wesselhoft esittelee.

Värityskirjoja ja lankakeriä pöydällä.
Joensuun kampuksella pääsee vielä tiistaina ja keskiviikkona esimerkiksi värittämään tai neulomaan. Kuva: Emilia Saukkonen / Yle

Opiskelijoiden valtakunnallinen mielenterveysviikko on Nyyti ry:n koordinoima ja sitä vietetään 8.–14. huhtikuuta. Tänä vuonna kampanjaviikon teemana on yhdenvertaisuus ja erityisesti sosiaalinen saavutettavuus.

Itä-Suomen yliopiston taidetempaukset järjestetään maanantaista keskiviikkoon Joensuussa Metrian aulassa ja Kuopiossa Snellmanian ala-aulassa.

Opiskelijat kertovat, kuinka huoltavat mielenterveyttä arjessaan
Kuuntele, millaisia mielenhuoltokeinoja Jaana Sivula-Wesselhoftilla, Eeva Nousiaisella, Alisa Taposella ja Noora Karhusella on.

Suosittelemme