Lounais-Suomen Jätehuolto haluaa korvata kiinteistöjen pienet jäteastiat omilla astioillaan

Muutoksella varmistetaan, että jäteastiat ovat määräysten mukaisia, ehjiä ja sopivankokoisia.

Musta metalli- ja lasijätteen keräysastia taloyhtiön roskakatoksessa.
Kiinteistöjen pienet jäteastiat halutaan korvata Lounais-Suomen Jätehuollon omilla jäteastioilla. Kuvituskuva. Kuva: Tiia Korhonen / Yle
Heinimaija Hirvonen

Lounais-Suomen jätehuoltomääräyksiin valmistellaan muutoksia, jotka koskevat muun muassa jäteastioiden käyttöä ja jätteen kuormausaikoja.

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ehdottaa, että kiinteistöissä, joissa on käytössä 140–660 litran jäteastiat, siirrytään käyttämään Lounais-Suomen jätehuollon omia jäteastioita.

Jätehuoltoasiamies Satu Ojala tarkentaa, että muutos koskisi käsin siirrettäviä roska-astioita, ei esimerkiksi molokkeja eli syväkeräysastioita.

– Tällä halutaan varmistaa, että jätehuoltopalvelut toimivat mahdollisimman hyvin. Se vähentää myös ajojen tarvetta, että kiinteistöissä on käytössä sopivankokoiset astiat, Ojala perustelee.

Kiinteistöissä käytössä olevia jäteastioita ei tarvitse vaihtaa LSJH:n astioihin ennen kuin ne ovat kuntonsa vuoksi käyttöikänsä päässä.

LSJH:n jäteastioiden käyttö aiheuttaa muutoksia jätetaksaan. Jos ehdotus toteutuu, jätetaksasta ehdotetaan poistettavan maksullinen jäteastiapalvelu. Jäteastia sisältyisi jatkossa tyhjennysmaksuun. Tyhjennysmaksuihin ei kuitenkaan esitetä muutoksia.

Jätetyhjennyksiä halutaan aikaistaa

Jätteiden tyhjennystä halutaan aikaistaa nykyisestä. Esityksenä on, että kuormaustyö olisi mahdollista aloittaa aamuviideltä nykyisen kello kuuden sijaan.

Viikoilla, joilla on arkipyhä, lauantain tyhjennysaikaa ehdotetaan pidennettävän illalla kuudesta kymmeneen.

Lisäksi esitetään, että biojätteen yhteiskompostorin ja siihen kuuluvien kiinteistöjen välinen enimmäisetäisyys saa jatkossa olla enintään yksi kilometri. Määräyksellä täsmennetään jätelakia, jonka mukaan jätteen voi luovuttaa käsiteltäväksi naapurikiinteistöllä tai muulla lähellä sijaitsevalla kiinteistöllä.

Jätehuoltomääräysten ja jätetaksan muutokset ehdotetaan tulevan voimaan 1. elokuuta alkaen. Ehdotetuista muutoksista voi jättää lausuntoja jätehuoltolautakunnalle 15. toukokuuta saakka.

Suosittelemme