Ilkka Kanervan muistomerkki nousee valtiomiehen kotiseudulle – siskon voimat ehtyivät valmistelun viime metreillä

Noin 60 000 euron rahoitus on karttunut pitkälti yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä. Muistomerkki paljastetaan sunnuntaina Kanervan synnyinpaikkakunnalla, Lokalahdella.

Ilkka Kanervan ystävät Lasse Virtanen (vas.) ja Antti Viljanen (oik.) muistomerkin paikalla yhdessä keskellä seisovan muistomerkkitoimikunnan puheenjohtaja Timo Vainion kanssa. Kuva ja video: Minna Rosvall / Yle
Minna Rosvall

Lokalahden kirkon edustalla odottaa paikka valmiina valtiomiehen muistolle. Siihen nousee noin kaksimetrinen muistomerkki pitkäaikaiselle kansanedustajalle ja ministerille Ilkka Kanervalle.

Vehmaalaisen taiteilijan, Jarkko Rothin teos koostuu teräksestä ja kivestä. Kohtaaminen-niminen teos paljastuu yleisölle vasta sunnuntaina 14. huhtikuuta. Silloin Kanervan kuolemasta tulee kuluneeksi kaksi vuotta.

– Jos jossain muualla tehdään jotakin Ilkan muistoksi, areena on aivan vapaa. Peruslähtökohta on, että Ilkan oikea, valtakunnallinen muistomerkki on täällä, sanoo Kanervan ystävä Antti Viljanen.

Kanerva ammensi voimaa kotiseudultaan

Synnyinpaikka, nykyään Uuteenkaupunkiin kuuluva Lokalahti, oli aina tärkeä paikka Ilkka Kanervalle.

Tämän tietää ystävä Lasse Virtanen. Yhteys Kanervaan säilyi vuosikymmenten ajan.

– Täältä hän aina ammensi voimaa, kun tilanne vaati ja hän halusi hakea uutta voimaa itsellensä. Lokalahti oli hänelle tärkeä, kertoo Virtanen.

Hän muistelee jopa olleensa Kanervan kanssa vaalimainostalkoissa samassa paikassa eli Vakka-Suomessa sijaitsevan Lokalahden keskustassa jo 1960-luvulla.

Ilkka Kanervan hauta Lokalahden kirkkomaalla.
Ilkka Kanervan haudalta puuttuu hautakivi, sillä sisko Riitta Kanerva haudattiin samaan hautaan ja kivi on kaiverrettavana. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Rahoitus järjestyi nopeasti

Ajatus muistomerkistä syntyi Ilkka Kanervan lähipiirissä. Myös helmikuussa 2024 menehtynyt sisko, Riitta Kanerva, oli aktiivinen hankkeessa. Muistomerkkitoimikunta on pahoillaan, että siskon voimat ehtyivät juuri ennen julkistusta.

– Ajattelin, että ehtisimme jopa ennen Mauno Koiviston muistomerkkiä, joka paljastettiin lopulta Turussa marraskuussa 2023, kertoo muistomerkkitoimikunnan puheenjohtaja Timo Vainio.

Sosiaalisuudestaan tunnetun Kanervan muistomerkin rahoitus on pääosin yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä. Myös muun muassa eduskunta, Varsinais-Suomen liitto sekä Uudenkaupungin kaupunki ovat mukana hankkeessa. 60 000 euron summa karttui pikavauhtia.

– Rahoituksen järjestyminen kertoo, että Ilkka Kanerva oli pidetty, arvostettu valtiomies ja ihmiset haluavat, että muisto säilyy jollain tavalla, kertoo Vainio.

Alkuperäinen paikkakin vaihtui muutamalla metrillä polun toiselle puolelle. Se oli Natura-alueella, ja Lokalahden laukkaneilikan kasvu haluttiin turvata. Uusi paikka löytyi onneksi nopeasti, ja seurakunta on ollut myönteinen hankkeelle.

Ilkka Kanervan haudalla on vierailtu ahkerasti. Hauta sijaitsee Lokalahden kirkon välittömässä läheisyydessä.

– Kuulin sellaisenkin tarinan, että moottoripyöräporukka ajeli Imatralta tänne Lokalahdelle vain sitä varten, että he käyvät Ilkka Kanervan haudalla, kertoo Vainio.

Ilkka Kanervan muistomerkin paljastuspäivä alkaa sunnuntaina jumalanpalveluksella. Muistomerkin paljastuspuheen pitää pääministeri Petteri Orpo (kok.). Sen jälkeen juhlatilaisuuteen kokoontuu noin sata kutsuvierasta.

Suosittelemme