Valtuutettua syytetään paikallislehden päätoimittajan kunnianloukkauksesta Haapavedellä – haukkui ja sylki päin

Syytteessä on kyse paikallisessa ruokakaupassa marraskuussa 2022 sattuneesta välikohtauksesta. Poliitikko kiistää syytteet.

Kaksoiskuva, jossa näkyy Oulun oikeustalon opastekyltti ja kuva-alan oikeassa alakulmassa kravattikaulaisen Ilkka Revon kuva.
Oulun käräjäoikeuden mukaan kunnianloukkaussyyte on tullut vireille maaliskuun puolivälissä. Kuva: Rami Moilanen / Yle
Essi Puuri,
Nuutti Ruokangas

Haapavetistä kuntapoliitikkoa syytetään paikallislehden päätoimittajan kunnianloukkauksesta.

Syyte koskee marraskuussa 2022 kaupunginvaltuutettu Ilkka Revon (ps.) ja Haapavesi-lehden päätoimittajan Anne Mattilan välillä sattunutta välikohtausta paikallisessa marketissa. Mattilan mukaan Repo olisi nimitellyt ja sylkenyt häneen päin.

Oulun käräjäoikeudesta vahvistetaan, että kyseinen tapaus on tullut vireille käräjäoikeuteen maaliskuun puolivälissä.

Yle julkaisee syytetyn nimen, koska hän on kaupunginvaltuutettuna merkittävässä valta-asemassa paikallistasolla.

Tapaus oli sattunut Mattilan mukaan hänen asioidessaan ruokakaupassa, jossa Repo on tullut häntä vastaan ja Mattila oli tervehtinyt häntä.

– Hän rupesi sättimään minua ja kysyi, miten kehtasin tervehtiä häntä. Sanoin, että minulla on tapana tervehtiä tutun näköisiä ihmisiä. Hän jatkoi sättimistä, mutta siirtyi vähän kauemmaksi ja sylkäisi minua kohti, Mattila kertaa tapahtumia omasta näkökulmastaan.

Mattila arvelee syynä tapahtuneelle olleen hänen kirjoittamansa kolumni, jossa hän oli arvostellut Revon käytöstä Haapaveden kaupunginvaltuuston kokouksessa. Mattilan mukaan hän ja Repo eivät ole keskustelleet asiasta tapahtuneen jälkeen.

Aluesyyttäjä Ville Rutasen antamat lausunnot tapauksesta ensin uutisoineille Haapavesi-lehdelle sekä maakuntalehti Keskipohjanmaalle tukevat Mattilan kertomaa.

Rutanen kertoo lehdissä, että tapauksessa on käytetty halventavia nimityksiä yhdistettynä sylkemiseen ja että ulkopuolinen henkilö olisi kuullut nimittelyt.

Yle ei tavoittanut aluesyyttäjä Rutasta kommentoimaan tapausta.

Repo kiistää tapahtumat

Kaupunginvaltuutettu Ilkka Repo kiistää tapahtumat.

– En koe tämmöisiä tehneeni, enkä ole tehnyt, Repo sanoo.

Repo kertoo lukeneensa lehdistä häntä koskevista syytöksistä, eikä omien sanojensa mukaan ole saanut antaa todistajanlausuntoa asiasta.

– Minun olisi pitänyt antaa oma lausuntoni ennen syyttäjälle menoa. Mutta syyte on nostettu, eikä siitä ole ilmoitettu mitään.

Revon mukaan tilanteesta on olemassa valvontakameratallenne, joka todistaa, ettei väitettyjä asioita ole tapahtunut. Yle ei ole nähnyt tallennetta.

Puolueelta varoitus käytöksestä

Repo on saanut aiemmin vakavan varoituksen perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piirihallitukselta muun muassa epäasiallisesta somekäytöksestä. Haapaveden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Päivi Ollila (kesk.) on kertonut myös vuonna 2021 Ylelle Revon epäasiallisesta käytöksestä häntä kohtaan.

Elokuussa 2021 kunta purki hänen virkasuhteensa luokanopettajana, mutta Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi päätöksen myöhemmin.

Kuntaliiton johtavan juristin Ida Sulinin mukaan kunnissa voidaan ottaa luottamustoimessa toimivia henkilöitä puhutteluun, mikäli heidän käyttäytymisensä tai yhteistyökykynsä kanssa on ongelmia.

Henkilö voidaan Sulinin mukaan myös kuntalain pohjalta pidättää tai sulkea kokonaan pois päätöksenteosta esimerkiksi henkilön syyllistyessä sellaiseen rikokseen.

– Kaikki rikokset eivät ole tavallaan tasavertaisia tämän säännöksen edessä. Siihen vaikuttaa esimerkiksi luottamushenkilön asema, tehtävät ja millaisia rikoksen laatu ja tekotapa ovat olleet, Sulin toteaa.

Suosittelemme