Poikkeuksellisessa lähetystöratsiassa pidätetty Ecuadorin ex-varapresidentti viety sairaalaan

Aiemmin maanantaina ex-varapresidentin Jorge Glasin asianajaja kertoi, että Glas on hengenvaarassa.

Ecuadorin poliisin julkaisema kuva pidätetystä maan entisestä varapresidentistä Jorge Glasista 6. huhtikuuta 2024.
Ecuadorin poliisin julkaisema kuva pidätetystä maan entisestä varapresidentistä Jorge Glasista 6. huhtikuuta 2024. Kuva: Ecuadorin kansallinen poliisi/ STELLA Pictures/ddp/abaca press
Inka Haukka,
STT

Erittäin poikkeuksellisessa suurlähetystöratsiassa kiinniotettu Ecuadorin entinen varapresidentti Jorge Glas, 54, on paikallisen median mukaan kuljetettu sairaalaan. Asiasta kirjoittaa muun muassa La Hora -uutissivusto.

Vankilaviranomaisten mukaan Glas olisi sairastunut, koska hän ei suostunut syömään vankilan tarjoamaa ruokaa. Maan vankilaviranomainen SNAI kertoi lausunnossaan, että Glas ei ollut vastannut vankilassa pidetyn nimenhuudon aikana maanantaina. SNAI:n mukaan ex-varapresidentti sairastui, koska oli kieltäytynyt syömästä 24 tunnin ajan. Glasin kerrotaan olevan vakaassa tilassa ja tarkkailtavana siihen asti, kunnes hänet voidaan palauttaa vankilaan.

La Hora -sivuston siteeraaman poliisiraportin mukaan syynä Glasin sairaalaan joutumiseen olisi ollut puolestaan lääkkeiden yliannostus. Tietoja ei voida vahvistaa.

Aiemmin maanantaina Glasin Brysselissä asuva asianajaja kertoi, että ex-varapresidentti on hengenvaarassa.

Poliser forcerar porten till Mexikos ambassad i Quito, Ecuador.
Poliisin erikoisjoukot tunkeutuivat etsimään ex-varapresidenttiä Meksikon suurlähetystöön Ecuadorin pääkaupungissa Quitossa perjantaina. Kuva: EPA-EFE/JOSE JACOME

Useita lähetystön henkilökunnan jäseniä loukkaantui, kun poliisin erikoisjoukot tunkeutuivat etsimään ex-varapresidenttiä Meksikon suurlähetystöön Ecuadorin pääkaupungissa Quitossa perjantaina.

Meksiko oli myöntänyt Glasille turvapaikan sen jälkeen, kun Ecuador oli antanut hänestä pidätysmääräyksen korruptiosyytteiden vuoksi.

Useat Etelä-Amerikan maat ovat katkaisseet diplomaattiset suhteensa Ecuadoriin ratsian vuoksi. Myös muun muassa EU ja YK ovat tuominneet ratsian.

Ratsiaa pidetään röyhkeänä valtiosopimusoikeutta koskevan Wienin yleissopimuksen rikkomisena. Sopimuksen mukaan yksikään valtio ei saa tunkeutua maaperällään olevan lähetystön alueelle.

Meksikon mukaan ratsiasta tullaan valittamaan Kansainväliseen tuomioistuimeen.

Glas toimi vasemmistolaisen Rafael Correan varapresidenttinä vuosina 2013-2017. Correa on tuomittu poissa olevana kahdeksan vuoden vankeuteen korruptiosta. Glas puolestaan istui aiemmin vuosia vankilassa korruptiotuomion vuoksi, mutta vapautui marraskuussa.

Lähteet: Reuters, AFP

Suosittelemme