Lappeenrannan juuri valittu kaupunginjohtaja jää isyysvapaalle, koska haluaa näyttää esimerkkiä

Kaupunginjohtajana Tuomo Sallinen on huolissaan alueen syntyvyydestä.

Kaupunginjohtaja Tuomo Sallinen on huolissaan maakunnan syntyvyydestä ja siitä, saadaanko Lappeenrannassa pidettyä synnytyssairaala.
Olli-Pekka Toivanen,
Ville Toijonen

Lappeenrannan kaupunginjohtajaksi eilen maanantaina valittu Tuomo Sallinen, 34, jää toukokuun alussa vanhempainvapaalle. Sallisella on 1-vuotias lapsi puolisonsa kanssa.

Sallinen oli ilmoittanut asiasta kaupungin luottamushenkilöille ennen valituksi tulemistaan. Hän myöntää haluavansa näyttää toiminnallaan myös esimerkkiä.

– Toivoisin kaikille isille, että pitäkää vanhempainvapaata, jos se on mahdollista.

Työpuhelimen Sallinen on ajatellut sulkea vapaan ajaksi, mutta aikoo olla tavoitettavissa tärkeissä asioissa.

Sallisen vanhempainvapaa kestää heinäkuun loppuun saakka.

”Kotkaan ei lähdetä synnyttämään”

Sallinen on huolissaan alueen syntyvyydestä. Lappeenrannassa syntyi hänen mukaansa noin 55 lasta tammi-helmikuun aikana.

Etelä-Karjalassa on jo pitkään syntynyt alle 1 000 lasta vuosittain eli alle valtioneuvoston asettaman rajan. Keskussairaala on hoitanut synnytyksiä poikkeusluvalla vuodesta 2022.

– Teen kaikkeni ja tiedän myös, että johtavat luottamushenkilömme tulevat puolustamaan synnytyssairaalaa loppuun asti. Kotkaan ei lähdetä synnyttämään, Sallinen sanoo.

Lappeenrannasta ajaa henkilöautolla Kotkaan kesäkelissä lähes puolitoista tuntia.

Liikennevalot palavat Lappeenrannan keskustassa.
Lappeenrannassa asuu reilut 72 000 asukasta. Arkistokuva kaupungin keskustasta. Kuva: Elli Sormunen / Yle

Lappeenrannan kaupunginjohtajana Sallinen sanoo myös huolehtivansa, että kaupungin haja-asutusalueiden elinoloja ei heikennetä. Kaupunki suunnittelee parhaillaan esimerkiksi usean maaseutukoulun lakkauttamista.

– Ymmärrän haja-asutusalueiden haasteita, mutta myös niiden hyviä puolia. Toki realiteetit on huomioitava, jos päätöksiä joudutaan tekemään palveluiden osalta.

Näin lappeenrantalaiset pohtivat, mitä uusi kaupunginjohtaja tekee.

Yrityksillä halua investoida Lappeenrantaan

Lappeenrannan ja paikallisten yritysten taloustilannetta Sallinen kuvailee paremmaksi kuin mitä uutisista on ehkä voinut ymmärtää. Kaupunki teki viime vuonna historiansa parhaan tuloksen 29 miljoonan euron ylijäämällä.

Myös yrityksillä on Sallisen mukaan esiintynyt investointihaluja Lappeenrantaan. Mitään lopullisia investointipäätöksiä ei ole kuitenkaan tehty.

– Korkotaso ja yleinen taloustilanne ovat vaikuttaneet. Uskon, että yrityselämä piristyy lähivuosina. On pyrittävä rakentamaan sellaista yhteistyötä yritysten kanssa, että Lappeenrannan on mahdollista kasvaa ja kehittyä.

Sallinen valittiin yksimielisesti uudeksi kaupunginjohtajaksi. Hän on Lappeenrannassa ensimmäinen kaupunginjohtaja, joka on valittu kuuden vuoden määräajaksi. Koulutukseltaan Sallinen on oikeustieteen maisteri ja varatuomari.

Suosittelemme