Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta historiallinen linjaus: päästötavoitteista lipsuminen rikkoo joitakin ihmisoikeuksia

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen antoi tiistaina kolme päätöstä. Yksi niistä toteaa, että hallitukset rikkovat joitakin ihmisoikeuksia, kun ne lipsuvat päästötavoitteista.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin yhdisti tiistaisessa päätöksessään ilmastonmuutoksen torjunnan ihmisoikeuksiin.
Olli-Pekka Sulasma

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen on ottanut tiistaina ensimmäistä kertaa kantaa siihen, tekevät hallitukset tarpeeksi ilmaston lämpenemisen estämiseksi.

Strasbourgissa istuva tuomioistuin valvoo Euroopan ihmisoikeussopimuksen noudattamista. Se antoi puolilta päivin vastauksen kolmeen oikeudessa nostettuun kanteeseen.

Kanteet olivat nostaneen ranskalaisen Grande-Synthen kunnan pormestari, kuuden portugalilaisen nuoren ryhmä ja sveitsiläinen Verein KlimaSeniorinnen -ryhmä, jossa on yli 2000 jäsentä.

Jokaisessa kanteessa todettiin, että maiden hallitukset eivät tee tarpeeksi ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Ihmisoikeustuomioistuin hylkäsi ranskalaisen ja portugalilaisen kanteen. Oikeus katsoi, että kanteet pitää käsitellä ensin kansallisessa oikeusjärjestelmässä ennen ihmisoikeustuomioistuimen käsittelyä.

Ihmisoikeustuomioistuin kuitenkin päätti iäkkäiden sveitsiläisnaisten ryhmän eduksi ja tuomitsi Sveitsin toimet. Naiset olivat nostaneet kanteen Sveitsin hallitusta vastaan väittäen, että hallituksen toimet ovat surkean riittämättömiä ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Ihmisoikeustuomioistuin katsoo, että Sveitsin hallitus on loukannut joitakin ihmisoikeuksia, koska se ei ole pysynyt ilmastotavoitteissa.

Tuomioistuimen presidentti totesi päätöksenluvussa, että Sveitsin hallitus oli rikkonut ihmisoikeutta yksityiseen ja perhe-elämään, kun se ei ole saanut säädettyä riittävää kansallista lainsäädäntöä torjumaan ilmastonmuutosta.

– Tämä koskee muun muassa epäonnistumista kasvihuonekaasupäästöjen hallinnassa hiilibudjetin tai jonkin muun avulla, O'Leary sanoi.

Päätöksistä ei voi valittaa.

Historiallinen päätös

Tämä on ensimmäinen kerta, kun kansainvälinen oikeus linjaa ilmastonmuutoksesta. Kansallisesti oikeutta on käyty aiemminkin.

– Äärimmäisten lämpöaaltojen ja sateiden vuorottelu sekä kasvihuonekaasut tukahduttavat meidät. Minua huolestuttaa toistuvuuden tihentyminen, sanoi ennen päätöstä portugalilaiseen nuorisoryhmään kuuluva 16-vuotias André dos Santos Oliveira.

Heidän mielestä toimettomuus pysäyttää ilmaston lämpeneminen rikkoo heidän perusoikeuksiaan ja siksi he nostivat kanteen Portugalia ja 32 muuta hallitusta vastaan.

– Sveitsiläisten voitto on myös meidän voittomme, sanoi päätöksen jälkeen portugalilainen Sofia Oliveira.

Ihmisoikeustuomioistuin oli nopeuttanut kanteiden käsittelyä ja poikkeuksellisesti ottanut käsittelyyn portugalilaisten nuorten kanteen ilman käsittelyä kansallisessa oikeuslaitoksessa ensin.

Ihmisoikeustuomioistuimen päätökset eivät sido sen 46 jäsenmaata, mutta linjaus antaa ennakkotapauksen, johon jatkossa nostettvat kanteet eri tuomioistuimissa voivat nojata.

– Sveitsiä koskeva päätös muodostaa ennakkotapauksen, joka kertoo, kuinka jatkossa omaa hallitusta vastaan voi menestyksekkäästi nostaa oikeusjutun, sanoo yhdysvaltalaisen Avaaz-järjestön kampanjajohtaja Ruth Delbaere.

10. peräkkäinen kuukausi ennätyslämmin

Maaliskuu oli kymmenes peräkkäinen kuukausi, kun maapallolla lyötiin kuukausittainen maailmanlaajuinen lämpöennätys. Sekä ilman että merien lämpötilat kipusivat mittaushistorian uuteen ennätykseen, sanoo Euroopan ympäristötiedon palveluverkosto Copernicus.

Maaliskuun keskilämpötila oli Copernicusin mukaan 14,14 astetta. Se löi edellisen maaliskuisen ennätyksen vuodelta 2016 asteen kymmenyksellä.

Asiantuntijoiden mukaan ennätys ei ole yllätys voimakkaan El Niño -ilmiön vuoksi.

– Yhdistettynä muihin merellisiin lämpöaaltoihin näistä ennätyksistä on tullut henkeä salpaavia, sanoo ilmastotutkija Jennifer Francis Woodwell Climate Research Center -tutkimuslaitoksesta.

Korjattu 9.4.2024 kello 14.30: Hylätyt päätökset olivat ranskalainen ja portugalilainen, ei ranskalainen ja sveitsiläinen kuten aiemmin jutussa luki.

AP, Reuters

Suosittelemme