Vartijat poistivat pankin lattialle heittäytyneen asiakkaan – haki tuhansien eurojen korvauksia, käräjäoikeus päätti toisin

Käräjäoikeus katsoi ratkaisusssaan, ettei asiakkaalle aiheutunut korvattavaa vahinkoa, josta Tampereen Seudun Osuuspankki taikka Securitas oy olisi korvausvelvollinen.

Osuuspankin kyltti kerrostalon seinässä.
Välikohtaus tapahtui Tampereella Osuuspankin konttorissa. Kuvituskuva. Kuva: Juho Liukkonen / Yle
Mari Jäntti

Pirkanmaan käräjäoikeus on hylännyt Osuuspankin lattialle heittäytyneen naisen nostaman kanteen.

Nainen vaati Tampereen Seudun Osuuspankilta ja vartiointifirma Securitakselta 3 000 euron korvauksia ansionmenetyksistä, 42 euron sairaanhoitokustannuksia ja oikeudenkäyntikulut.

Nyt annettu ratkaisu liittyy elokuussa 2022 tapahtuneeseen välikohtaukseen Tampereen Hämeenkadun konttorissa.

Tuolloin nainen saapui asiakkaaksi konttoriin maksaakseen laskun tililtään. Naisen mukaan pankkivirkailija kieltäytyi palvelemasta häntä hänen henkilökohtaisten ominaisuuksiensa vuoksi.

Naisen mukaan vartijat yrittivät pakottaa kantajan poistumaan pankista ennen kuin häntä oli palveltu. Asiakkaan mukaan hänen koskemattomuuttaan loukattiin ja tilanne vahingoitti hänen liiketoimintaansa sekä terveyttään.

Nainen soitti kadulta hätänumeroon ja vietti loppupäivän sairaalassa sekä poliisilaitoksella dokumentoidakseen tapahtumat sekä aiheutuneet vahingot.

Paikalle tuli myös poliisi, jolle nainen teki rikosilmoituksen. Poliisi katsoi, ettei asiassa ollut syytä epäillä rikosta ja esitutkinta lopetettiin.

Vartijat saattoivat ulos

Tampereen Seudun Osuuspankki ja Securitas vaativat, että naisen nostama kanne on hylättävä.

Pankin työntekijöiden mukaan asiakkaan laskua ei voinut maksaa, sillä hän ei pyynnöistä huolimatta vahvistanut, miltä pankkitililtä maksu tehdään.

Lisäksi nainen oli pyytänyt muuttamaan puhelinnumeronsa verkkopankkipalveluunsa maksun lisävahvistustietoihin. Hän kuitenkin kieltäytyi allekirjoittamasta sopimusta puhelinnumeron muutoksesta ja repi muutosta koskevan pankin sopimuskappaleen.

Pankin työntekijöiden ja Securitaksen vartioiden mukaan nainen käyttäytyi pankissa asioidessaan kovaäänisesti ja aggressiivisesti häiriten samalla muita asiakkaita. Naiselle annettiin useita mahdollisuuksia laskun maksamiseen ja häntä pyydettiin rauhoittumaan. Lopulta hänen palvelemisensa lopetettiin.

Vartijat pyysivät useaan kertaan naista poistumaan. Asiakas kieltäytyi, heittäytyi makaamaan maahan selälleen ja ilmoitti, että hänet tulisi poistaa pankista paareilla kantamalla.

Vartijat yrittivät nostaa naista maasta, mutta totesivat sen liian riskialttiiksi. Paikalle pyydettiin lisää vartijoita. Viimein asiakas saatiin kainaloista tukien pystyyn, minkä jälkeen hän käveli tuettuna konttorista ulos.

Etualalla on kyltti, jossa lukee Tampereen oikeustalo ja osoite Kelloportinkatu 5 A.
Pirkanmaan käräjäoikeuden antama ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen. Kuvituskuva. Kuva: Marko Melto / Yle

Kanne hylättiin

Käräjäoikeus katsoi ratkaisussaan, ettei asiakkaalle aiheutunut korvattavaa vahinkoa, josta Tampereen Seudun Osuuspankki tai Securitas oy olisivat korvausvelvollisia.

Asiakkaan mukaan tapahtuneesta aiheutui 3 000 euron ansionmenetys, mutta hän ei esittänyt vaatimuksensa tueksi mitään näyttöä.

Oikeudessa nainen ei väittänyt saaneensa vammoja tilanteesta eikä hän esittänyt asiasta lääkärinlausuntoa, vaikka vaati poliklinikkamaksun korvaamista.

Käräjäoikeuden mukaan todistajina olleiden pankin työntekijöiden ja vartioiden kertomukset olivat luotettavia ja yhdenmukaisia. Heidän kertomansa ja todisteeksi saadun videotallenteen perusteella käräjäoikeus katsoo, että vartijat toimivat oikein poistaessaan asiakkaan pankista. Tilanteessa ei käytetty liiallista voimaa tai vääriä otteita.

Asiakas kertoi itse poliisille heittäytyneensä maahan makaamaan. Tilanne näkyy myös videotallenteelta.

Käräjäoikeus velvoittaa naisen maksamaan Tampereen Seudun Osuuspankille oikeudenkäyntikulujen korvauksena 5 420 euroa ja Securitas oy:lle 3 795 euroa.

Ratkaisuun saa hakea muutosta valittamalla.

Suosittelemme