Koululaisten Lego-robotit kaahailivat ja kikkailivat SM-kisoissa – voittaja lähtee EM-kisoihin Norjaan

Kaikkiaan 15 joukkuetta kisasi Suomen Lego-robotiikan mestaruudesta Jyväskylässä.

Robotiikkakilpailuun ovat valmistautumassa Puuppolan koulun joukkueesta vas. Vilho Malmberg, Elias Peltokangas ja tuomari Pekka Pihola Robotiikka- ja tiedekasvatus ry:stä. Video: Jaana Polamo / Yle.
Marja Roiha

Jyväskylässä on ratkottu ala- ja yläkoululaisten Suomen mestaruuskilpailut Lego-robotiikassa.

Jokainen joukkue oli rakentanut liikkuvan robotin Lego-palikoista.

Ensin joukkueiden oli rakennettava legoista muun muassa kohtauksen vaihto teatterissa tai konsettilavan valot ja äänentoisto.

Näin liikkui Puuppolan koulun oppilaiden robotti kilpailussa. Video: Jaana Polamo / Yle.

Robotti teki alustalla ennalta suunniteltuja tehtäviä: se toimi esimerkiksi lavasteiden vaihtajana teatterissa.

Tehtävät oli määritelty tarkkaan sääntökirjan mukaan.

Joukkue sai käyttää mitä tahansa ohjelmointikieltä, kunhan robotti toimi täysin itsenäisesti pelialustalla.

Legopalikoista tehty hahmorakennelma seisoo robotiikkakisan alustalla kahden siniseen t-paitaan pukeutuneen lapsen välistä.
Kilpailijat olivat rakentaneet legopalikoista sääntökirjan mukaisia ympäristöjä, joissa robotit liikkuivat ja tekivät tehtäviä kilpailussa. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Suomen mestaruuden eli Champions's Award 1st -palkinnon voitti Sairaannopeet yksisarviset Orimattilasta. Voittajajoukkue pääsee edustamaan Suomea EM-kisoihin Norjan Bodöhön toukokuussa.

Joukkue oli tehnyt huipputuloksen kaikissa kilpailun neljässä osioissa: projektityössä, ydinarvoissa, robotin suunnittelussa ja robottikilpailussa.

Kolme poikaa ja tuomari katselevat robotiikkakilpailun alustaa Jyväskylän yliopistolla 8.4.2024.
Osa Puuppolan koulun joukkueesta tarkastelee tuomarin kanssa kilpailuympäräristöjä. Vas. Vilho Malmberg, Eino Sellman, Elias Peltokangas ja kilpailun johtaja, tuomari Leena Hiltunen Jyväskylän yliopistosta. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Kaikkiaan 15 joukkuetta kisasi Suomen mestaruudesta. Kilpailussa oli mukana kaksi jyväskyläläisjoukkuetta Korpilahdelta ja Puuppolasta.

Parhaan robotin suunnittelupalkinnon voitti DPK Korpilahden yhtenäiskoulusta

Elena Lahtinen, Hanna Hämäläinen, Aapo Lepistö, Elia Niskanen, Elias Peltokangas ja Nella Salander seisovat robotiikakilpailun pöydän ääressä Jyväskylän yliopiston Agorassa.
Jyväskyläläisen Puuppolan koulun joukkue on ollut mukana jo monissa robotiikan SM-kisoissa. Vas. Elena Lahtinen, valmentaja ja opettaja Hanna Hämäläinen, Aapo Lepistö, Elia Niskanen, Elias Peltokangas ja Nella Salander. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Muut joukkueet tulivat Helsingistä, Mynämäeltä, Turusta ja Ulvilasta.

– Jyväskylä on aktiivinen toimija nuorten luonnontieteellisessä ja teknisessä kasvatuksessa, kertoo kilpailun johtaja, yliopistonopettaja Leena Hiltunen Jyväskylän yliopistosta.

Lego League -tiede- ja robotiikkakilpailun aluekarsintoja on järjestetty Jyväskylässä vuodesta 2018 lähtien.

Kilpailijoita ja tuomareita robotiikkakisan pelipöytien ääressä Agoran aulassa Jyväskylän yliopistolla.
Robotiikan SM-kilpailuun oli ilmoittautunut kaikkiaan 150 kilpailijaa ja 15 joukkuetta. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Kilpailun tarkoituksena on esitellä lapsille ja nuorille luonnontieteitä, teknologiaa ja matematiikkaa hauskan oppimisen avulla.

Suosittelemme