Kimi Räikkösen Robin-poika, 9, hurmaa faneja – asiantuntijan mukaan Arttu Wiskarin uusin hitti on täysin totta

Robin Räikkösen menestys sykähdyttää moottoriurheilukansaa. Nico Rosbergin matkan huipulle nähnyt Jukka Mildh nostaa esiin olennaiset asiat formula ykkösistä haaveileville.

Robin Räikkönen ajoi mönkijää Abu Dhabin GP:n yhteydessä vuonna 2021.
Robin Räikköselle eri ajopelit ovat tuttuja. Hän ajoi mönkijää Abu Dhabin GP:n yhteydessä vuonna 2021. Tuo oli Kimi-isän uran viimeinen F1-osakilpailu. Kuva: Florent Gooden / LiveMedia / Shutterstock / All Over Press
Roope Visuri

– Tässä on seuraava Jäämies, sanoo yksi.

– Viimeinen Ferrarin F1-mestari = Räikkönen. Seuraava Ferrarin F1-mestari = Räikkönen, kommentoi toinen.

– F1-maailmanmestari vuonna 2037 on tässä.

Tällaisia vastaavia kommentteja löytyy pilvin pimein Robin Räikkösen Instagram-tililtä.

Kimi Räikkösen yhdeksänvuotiaalla pojalla on Instagramissa jo peräti yli 50 000 seuraajaa. Ferrarin fanit ovat olleet haltioissaan nuoren Räikkösen suorituksista.

Instagram-tiliä ylläpitävät Kimi-isä ja Minttu-äiti. Tili perustettiin viime elokuussa. Sinne on päivitetty kiihtyvään tahtiin sisältöä Robin Räikkösen kartingkisoista.

Yhdeksänvuotias kilpailee kartingissa nyt toista täyttä vuottaan Sveitsin kansallisissa kilpailuissa. Menestystäkin on tullut. Viime viikkoina Robin Räikkönen on juhlinut voittoja.

Yksi näkyvimmistä Robin Räikkösen suitsuttajista sosiaalisessa mediassa on ollut hänen kummisetänsä Gino Rosato. Kimi Räikkösen luottomies ja pitkään Ferrarilla eräänlaisena monitoimimiehenä toiminut Rosato ei ole pitänyt kynttilää vakan alla.

Gino Rosato ja Kimi Räikkönen Monzan GP:ssä 2017.
Gino Rosato ja Kimi Räikkönen Ferrarin väreissä vuonna 2017. Rosaton aloitteesta Robin Räikkösen toinen nimi on Ace. Kuva: Getty Images

Jo viime vuonna Rosato hehkutti, kuinka Robin Räikkönen pärjäsi jopa 11-vuotiaitakin kuljettajia vastaan mini-kilpailuluokassa. Kummisetä kirjoittaa jo innoissaan formula ykkösistä.

– Niin ylpeä kummisetä! Rakastan sinua! F1 odottaa, Rosato kommentoi sydänemojien kera nuoren Räikkösen tuoreinta voittokuvaa pääsiäismaanantaina.

Kimi Räikkösen pojalla raha-asiat ja kontaktit lienevät isän avustuksella kunnossa, mutta miten kartingura onnistuisi tavalliselta suomalaiselta?

Arttu Wiskarin biisi on täysin totta

Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh työskenteli pitkään suomalaisen formulalegendan Keke Rosbergin alaisuudessa. Hän näki läheltä, kuinka vuoden 1982 F1-mestarin Nico-poika kiipesi kohti autourheilun kuninkuusluokkaa.

Mildh tapasi Nico Rosbergin ensimmäistä kertaa, kun Nico oli 10-vuotiaas. Hän toimi myös Nico Rosbergin asioidenhoitajana tämän F1-uran alussa 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmen lopussa.

Nico Rosbergin F1-ura huipentui mestaruuteen vuonna 2016. Keke ja Nico Rosberg ovat F1-historian toinen isä-poika -kaksikko, joka on voittanut F1-mestaruuden. Toinen on Graham ja Damon Hill.

Yleisesti ottaen Mildh näkee, että 9-vuotiaana moottoriurheilussa on tärkeintä, että lapsi nauttii ja hän saa toteuttaa itseään. Mitään ei pakoteta.

– Annetaan pojan nauttia. 9-vuotias on vielä aika pieni. Suurin kohta uralla tulee murrosiässä, Mildh muistuttaa.

Jukka Mildh ja Nico Rosberg Malesian GP:ssä 2008.
Nico Rosberg ja Jukka Mildh vuonna 2008 Malesian GP:ssä. Tuolloin Nico Rosberg ajoi Williamsilla toista F1-kauttaan. Kuva: EPA

Jos kuka tahansa lähtee rakentamaan uraa kohti autourheilun huippua, Mildh näkee kaksi olennaista asiaa. Lähipiirin ammattitaidon ja lapsen oman vahvan tahdon.

Moottoriurheilussa puhutaan usein rahasta. Moottoriurheiluhistoria tuntee monia tarinoita, joissa tie on noussut pystyyn rahanpuutteen takia

Aiemmin Mildh on puhunut, että F1-sarjan kynnykselle pääsemiseen vaaditaan noin seitsemän miljoonaa euroa. Tätä nykyä F1-unelma maksaa enemmän.

– Sanoisin, että kartingiin palaa rahaa 200 000–300 000 euroa vuodessa varsinkin, kun lähdetään ajamaan maailmanmestaruudesta. Väittäisin, että puhutaan kokonaisuudessaan 8–10 miljoonasta eurosta, jotta päästään kolkuttelemaan F1-tallien portteja, Mildh arvioi.

Niin sanotut ”moottoriurheiluisät” ovat noussseet julkiseen keskusteluun Arttu Wiskarin tuoreimman kappaleen Monaco myötä. Kappale kertoo vähän liian intohimoisestikin poikansa autourheiluharrastukseen suhtautuvasta isästä.

Mildhin mukaan kappale osuu täysin ytimeen. Hän on nähnyt tapauksia, joissa karrikoiden lapsi vain haluaa ajaa ja isä vain rikkaammaksi.

– Kappale on niin totta. Kun puhutaan isien vaikutuksesta, heidän oma kunnianhimonsa voi olla niin rajua, että lapsi palaa jossain vaiheessa loppuun, Mildh sanoo.

Räikkösen pojalle ovet avautuvat

Kimi Räikkönen ei ole kuitenkaan Arttu Wiskarin kappaleen kaltainen isä. Jos Robin Räikkönen haluaa tähdätä moottoriurheilun huipulle, parempia olosuhteita F1-asiantuntija ei voisi kuvitella. Kimi Räikkösellä on poikkeuksellisen kovat suhteet ja maine. Räikkösellä on myös erittäin ammattitaitoinen lähipiiri, joka voi auttaa Robin-poikaakin.

Tammikuussa Robin Räikkönen pääsi kokeilemaan ajosimulaattoria Italiassa Maranellossa. Tarunhohtoisella paikkakunnalla sijaitsee myös Ferrarin tehdas.

– Robin pääsee näkemään kilpa-autoilua aivan eri kulmasta kuin suurin osa maailmasta. Robinille aukeavat myös ovet. Jos Kimi haluaa jotain, niin Robin tulee sen saamaan ja vielä järkihintaan, Mildh sanoo.

Tunnettu italialainen urheilulehti Gazzetta dello Sport uutisoi viime lokakuussa, että Räikkösten perhe muuttaa Sveitsistä Pohjois-Italiaan Comoon. Lehti kertoi muuton syyksi Robin Räikkösen kartingtaipaleen edistämisen.

Robin Räikkönen kuuluu italialaislähtöisen CRG:n kuljettajiin. CRG:n kautta huipulle ovat ponnistaneet muun muassa Lewis Hamilton ja Max Verstappen.

CRG tiedotti tammikuussa, että Robin Räikkönen tulee myös kilpailemaan joissain WSK-sarjan ja Italian mestaruussarjan miniluokan kilpailuissa tällä kaudella.

Lieveilmiöistä voi olla hyötyäkin

Huomiota isän myötä varmasti riittää. Robin Räikkösen kilpailusarjaa vetävän Rotax Sveitsin päällikkö Nico Carigiet kertoi vuosi sitten mielenkiintoista tarinaa kulisseista Italiassa pidetyistä testeistä.

– Laskin, että vähintään 280 ihmistä kysyi Kimiltä nimmaria siellä. Emmekä koskaan kerro julkisesti tällaisista testeistä, Carigiet kuvaili Vroomkart-sivuston haastattelussa.

Kimi Räikkönen on yksi F1-historian tunnetuimmista kuljettajista. Siinäkin mielessä hän ammentaa valtavasta kokemuspankista, kun opastaa poikaansa.

– Kimillä on ollut vastoinkäymisiä ja todella kovaa myötätuulta. On tullut lieveilmiöitäkin. Kaiken tällaisen suojeleminen on helpompaa, kun Kimi tietää, mitä tekee ja kenen kanssa. Kimi on kääntänyt monta kiveä urallaan, Mildh kuvailee.

Minttu ja Robin Räikkönen Monzan GP:ssä 2022.
Robin ja Minttu Räikkönen ikuistettiin vuonna 2022 Italian GP:ssä Monzassa. Räikkösen perhe vieraili Monzan F1-kisassa Kimin lopettamista seuranneella kaudella. Kuva: Imago / Nordphoto / All Over Press

Carigietin mukaan Kimi Räikkönen on korostanut, kuinka haluaa vain poikansa pitävän hauskaa ja harrastavan kartingia kuin mitä tahansa muuta lajia. Formula ykkösten ei tarvitse olla heti mielessä.

Robin Räikkösen ajamassa Sveitsin RMC-mestaruussarjoissa Carigietin mukaan 80 prosenttia kilpailijoista tulee niin sanotuista normaaleista perheistä.

Kartingpomo teki myös vertauksen Max Verstappeniin ja hänen Jos-isäänsä.

– Jos on aina laittanut kovasti painetta Maxille, jotta hän voittaa ja pääsee formula ykkösiin. Kimi toisaalta toimii kuin normaali ja rento isä Robinin kanssa, Carigiet kuvaili.

Kimi Räikkönen nousi F1-uralle kartingratojen kautta. Urheiluruudun väläyksessä vuodelta 1998 tavattiin 18-vuotias Formula Super A:n Suomen mestari. (18.7.1998)

Suosittelemme